Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Μπαίνει στη «ζυγαριά» του «κόστους» και του κέρδους για τα μονοπώλια


Οι γοργοί ρυθμοί εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός αναδεικνύουν πόσο σημαντική γίνεται η πλατιά εξέταση του πληθυσμού σε κάθε χώρα, για τον εντοπισμό κρουσμάτων και την προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης, ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος και για τη θεραπεία - στήριξη όσων θα προσβληθούν και για να προστατευτούν καλύτερα οι ευπαθείς ομάδες.

Το όνομά της: Κούβα!-Το σύστημά της: Σοσιαλισμός!


Σε έναν κόσμο που η επιδημία του κορωνοϊού σαρώνει υπάρχουν εικόνες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που κρατάνε ζωντανό το οξυγόνο της ελπίδας για όλους μας. Παντού, σε κάθε γωνιά του κόσμου, βλέπουμε γιατρούς και νοσηλευτές να δίνουν έναν αγώνα που εκπέμπει όλο το περιεχόμενο της έννοιας “Ανθρωπος”. 

 Υπάρχει όμως κι ένα παράδειγμα αλληλεγγύης, αλτρουισμού, αυτοθυσίας και προσφοράς που έχει κρατικό πρόσημο. Ναι! Κρατικό πρόσημο!

Αφίσα ΟΕΝΓΕ για κορονοϊό


Αντί να καλείτε τον κόσμο να μας χειροκροτήσει, 

να δεχτείτε να μας συναντήσετε
 

Θέλουμε να πάρετε όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά

Τα μέτρα της κυβέρνησης θέτουν ως προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων


Παρά τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων.

Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας τον μήνα Μάρτη είναι ομολογία ενοχής.

Πέθανε η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα


Πέθανε χτες στη ρωσική πόλη Ζβέζντνι Γκορότοκ, σε ηλικία 85 ετών η Βαλεντίνα Γκαγκάρινα, χήρα του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Η Γκαγκάρινα είχε γεννηθεί στις 15 Δεκέμβρη του 1935.

Ήταν απόφοιτη της Ιατρικής Σχολής Όρενμπουργκ και εργάστηκε στο εργαστήριο του Διαστημικού Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε στοιχεία όσων πήραν άδειες ειδικού σκοπού στο Δημόσιο!


Ενώ η πλειοψηφία των Συντονιστών, των 7 Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, δεν έχει ακόμη βγάλει τις αναγκαίες αποφάσεις που απορρέουν από τις ΠΝΠ, που αφορούν την προστασία της υγείας των εργαζομένων, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό.

Τώρα μέτρα για τα οξυμένα προβλήματα της Υγείας και τους εργαζόμενους στην Κεντρική Μακεδονία


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ - ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ο Γιάννης Δελής (διαβάστε εδώ ολόκληρη την τοποθέτηση του) μίλησε για τις ελλείψεις και τα προβλήματα του συστήματος Υγείας που, όπως είπε, «είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων.

Συνοπτικός οδηγός για τις άδειες και τα δικαιώματα των εργαζομένων στην εποχή του κορονοϊού

Το κείμενο «άδειες και εργαζόμενοι στην εποχή του κορονοϊού», το επεξεργάστηκε ο εργατολόγος Γ. Μελισσάρης

ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Η επιδημία από τον νέο κορονοϊό (Covid-19) βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη παγκοσμίως.

Στον πόλεμο με τόξα;

Αν «είμαστε σε πόλεμο», όπως είπε ο πρωθυπουργός και μας κάλεσε «να αναδείξουμε την ατομική μας ευθύνη» για να νικηθεί ο κορονοϊός, τότε πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα, αν η προσωπική υπευθυνότητα, ο αυτοπεριορισμός είναι αρκετός για να θεωρηθεί ότι έχουμε ένα σύγχρονο οπλοστάσιο και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι δύσκολη, την ξέρουν όλοι...

Ποια ευθύνη;


Για άλλη μια φορά χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μαζικά sms τονίζοντας την «ατομική ευθύνη» μας για την πανδημία. Είναι αυτό που ακούμε σταθερά, σε όλους τους κλιμακούμενους τόνους, όλες αυτές τις μέρες, από τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους και από τα ΜΜΕ.

Ασκήσεις προσομοίωσης...


Οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για το πώς προέκυψε, ή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία για το ποιος θα προστατεύσει πρώτος τον πληθυσμό και κυρίως την οικονομία του με ένα μελλοντικό εμβόλιο, είναι αποκαλυπτικά των ανταγωνισμών που εξελίσσονται στο παρασκήνιο και του πώς αξιοποιείται η πανδημία σε αυτούς τους ανταγωνισμούς.

Δεν είναι αστείο, δεν είναι φάρσα!

 Από το Twitter του ΠΑΜΕ

Δεν είναι αστείο, δεν είναι φάρσα! 

Την ίδια στιγμή που στα καταστήματα των Market in 
απουσιάζουν τα μέτρα προστασίας για εργαζόμενους 
και πελάτες σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, 

Μεγάλη ζήτηση για κουβανικό φάρμακο


Ιδιαίτερη ζήτηση έχει αυτό το διάστημα το φάρμακο Interferon alpha 2Β (IFNrec), της προηγμένης κουβανέζικης βιοτεχνολογίας. Η «BioCubaFarma» δηλώνει ότι δέχεται παραγγελίες από τουλάχιστον 15 χώρες στον κόσμο και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς.

Ο λόγος της ζήτησης είναι ότι το αντιικό αυτό φάρμακο επιλέχτηκε από την Επιτροπή Υγείας της Κίνας για να χρησιμοποιηθεί στους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια COVID-19 ως η πρώτη επιλογή μαζί με δεκάδες άλλα φάρμακα. Είναι παραλλαγή της πρωτεΐνης ιντερφερόνη, που ήδη από τη δεκαετία του 1960

Επιδημία...


Αν ανατρέξει κανείς σε δημοσιεύματα του αστικού Τύπου των τελευταίων μόνο μηνών, θα βρει δεκάδες που στοχοποιούν τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και ζητάνε να επισπεύσει η κυβέρνηση το νόμο για την περιστολή των διαδηλώσεων «για να ησυχάσει το κέντρο» και «να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος».

Πολλά απ' αυτά τα δημοσιεύματα αφορούν τους υγειονομικούς, που στενάζουν από την

Η «ομοψυχία» της ενοχής και ο Ζαχαριάδης!


Η λεζάντα που «έγραψε» λίγες μέρες πριν από το κύμα της πανδημίας σε συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα σε τηλεοπτικό σταθμό έλεγε: «Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη».

Τώρα, εν μέσω πανδημίας, που το βάρος της σε όλους τους τομείς μετακυλίεται καθημερινά στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί σχολαστικά αυτό που έλεγε η λεζάντα.

Το αφήγημα της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» πρέπει όμως να στηριχτεί. Και στα «δύσκολα» βγαίνουν μπροστά οι έμπειροι, όπως π.χ. ο Καρτερός, που τιτλοφορεί το άρθρο του στην

Επείγουσα ανάγκη η άμεση και επαρκής στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό


Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Μ. Βαρδαβάκη, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την ανάγκη για άμεση στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ως ένα από τα βασικά επείγοντα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού απέναντι στον κορονοϊό, αναδεικνύει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, Μανώλης Βαρδαβάκης.

Πανό στο νοσοκομείο και σε εμπορικό κατάστημα, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας


Πανό έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης και κατάστημα της αλυσίδας «ΑΒ Βασιλόπουλος» με σύνθημα «Και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή - τη δυναμώνουμε» ανάρτησαν την Τρίτη μέλη της ΤΟ Πιερίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Με αυτήν την κίνηση απαιτούν μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων.

Οδυσσέας Ελύτης

Πεθαίνει, 18/3/1996, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης (Οδυσσέας Αλεπουδέλης). Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (1979).

Ο Οδυσσέας Ελύτης 13χρονος δημοσιεύει τα πρώτα γραφτά του στη "Διάπλαση των Παίδων", που διηύθυνε ο Παλαμάς. Μαθητής του Γυμνασίου ακόμα ανακαλύπτει τον υπερρεαλισμό, διαβάζοντας Πολ Ελυάρ και Λόρκα,ενώ βγάζει και το μικρό χειρόγραφο περιοδικό "Ιξός".

Γιάννης Μαρκόπουλος


Γεννιέται, 18/3/1939, ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος. Ανάμεσα στα έργα του: «Οχτροί», «τα Λόγια και τα χρόνια», «Χίλια μύρια κύματα», «Λένγκω», «ο Γίγαντας», «Κάτω στης Μαργαρίτας το αλωνάκι», «το Καφενείον η Ελλάς», «ο τόπος μας είναι κλειστός», «Παραπονεμένα λόγια», «Μιλώ για τα παιδιά μου», κ.α.

Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κροστάνδη


Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει, 18/3/1921, το αντεπαναστατικό κίνημα στην Κροστάνδη

Στο κίνημα συμμετείχαν αγρότες, δυσαρεστημένοι από την κακή οικονομική κατάσταση που δημιουργήθηκε σε σημαντικά τμήματα του πληθυσμού εξαιτίας των δυσκολιών που προκάλεσε στη χώρα ο πόλεμος, αλλά και λόγω της συνέχισης του παρακρατήματος, καθώς και εργάτες που εξαναγκάζονταν από την ένδεια