Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Οι κομμουνιστές απέναντι στη θρησκεία

Αφίσα εποχής

Οι κομμουνιστές όταν εξετάζουν το ζήτημα της θρησκείας δεν ξεχνούν το βασικό: Τις ταξικές (και συνεπώς εξαιρετικά κοσμικές) αναγκαιότητες που μετέτρεψαν τη θρησκεία σε πλευρά των καθορισμένων κοινωνικών σχέσεων, αλλά και σε «εργαλείο» αναπαραγωγής αυτών των σχέσεων.

Οι πόνοι της Παναγιάς στον Έβρο


 Όταν είδα πρώτη φορά την φωτογραφία της μάνας του νεκρού αυτοκινητιστή Τάσου Τούση σκέφτηκα ότι αν η Παναγιά είχε ανθρώπινη μορφή, έτσι θα έκλαιγε κάτω από τον σταυρό. Μέρες της Παναγιάς και μία ομάδα ανθρώπων έχει εγκλωβιστεί σε ένα νησάκι στον Έβρο.

Ελένη Βαλλιάνου


Εκτελέστηκε απ’ τους Ναζί στη Νίκαια της Γαλλίας, η Ελληνίδα, ηρωίδα της Αντίστασης Ελένη Βαλλιάνου.

 Μαζί με άλλους 23 γάλλους αντιστασιακούς, η Ελένη Βαλλιάνου εκτελέστηκε από τους Γερμανούς λίγες μέρες μόνο πριν από την απελευθέρωση της πόλης των Καννών από τους Συμμάχους. Ήταν ένα από τα τελευταία μέλη του δικτύου Tartane, με το ψευδώνυμο La Veilleuse («αυτή που επαγρυπνεί»).

Αποκαλύπτεται το «σχέδιο Ατσεσον» για την Κύπρο


Το 1964 ήταν μια χρονιά έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό. Οι «μεγάλες δυνάμεις», ΗΠΑ και Βρετανία, μετά τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου έβαλαν μπροστά το σχέδιό τους για τη διχοτόμηση της Κύπρου, τη «διπλή ένωση» και τελικά τη ΝΑΤΟποίησή της.

Βασίλης Εφραιμίδης

 
Μια ζωή αδιάκοπη πάλη

Η ζωή του Β. Εφραιμίδη ήταν μια αδιάκοπη πάλη. Το 1923, πρόσφυγας από τον Πόντο, έρχεται στην Αθήνα. Σπουδάζει στη Νομική, επιδίδεται με επιτυχία στον αθλητισμό, συμμετέχει στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και παράλληλα εργάζεται.

Επικίνδυνες αλχημείες και νοσοκομεία στο «κόκκινο»


 Αντί για μέτρα ουσιαστικής προστασίας του λαού από την αναζωπύρωση του ιού, αλλάζει τη μέθοδο προσδιορισμού των θανάτων από COVID για να εμφανίζονται μειωμένοι!

Με αφορμή την ψήφιση του νόμου για τις μουφτείες στη Θράκη


Τις τελευταίες μέρες και με αφορμή την ψήφιση στη Βουλή της ρύθμισης με θέμα «Εκσυγχρονισμός Μουφτειών Θράκης», άνοιξε μια ολόκληρη συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, με παρεμβάσεις και από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας για την αναβάθμιση των συμφερόντων τους κι ενώ εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και η επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις.

Το Pegasus, το Predator, η Intellexa και άλλες «ιστορίες»


Οι περιπτώσεις παρακολουθήσεων είναι ολοένα και πιο συχνό φαινόμενο σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, το οποίο συνήθως αποκαλύπτεται στο πλαίσιο σκληρών ανταγωνισμών, επιχειρηματιών και γεωπολιτικών.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 15/08/1769

Γεννιέται ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης. 

Γεννιέται ο Ναπολέων Βοναπάρτης