Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Η δολοφονία του Δημοσθένη Λιγδόπουλου

«Το Κόμμα μας έχασεν έναν ορμητικό και δυνατόν Αγωνιστή. Ο σοσιαλιστικός αγώνας μας έχασε τον πιο αφοσιωμένο σύντροφο της Μεγάλης Ιδέας. Το πένθος μας είναι βαρύ και μεγάλο. Ο Δημοσθένης Λιγδόπουλος δεν ήταν μοναχά αφοσιωμένος αγωνιστής. Φωτισμένος καλά στα ζητήματα που απασχολούν το εργατικό μας κίνημα βρισκόντανε πάντα στην πρωτοπορεία του αγώνα. Από την ιδιαίτερη εκείνη ψυχική παρόρμηση που χαρακτηρίζει τα επαναστατικά πνεύματα, τραβούσε με ακατάβλητο θάρρος προς τα εμπρός, άκαμπτος και αμείλικτος σε κάθε συμβιβασμό που θα νόθευε ή θα μπαστάρδευε την επαναστατικότητα της σοσιαλιστικής ιδεολογίας. Οδηγητής του ήταν μονάχα ο επαναστατικός Μαρξισμός και η πίστη του έβγαινεν από την Ρωσικήν Επανάσταση. Χωρίς ποτέ να υπολογίση τις στερήσεις και τις θυσίες, αναλάμβανε την πιο δύσκολη αποστολή θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της Ιδέας (...)»

Mήνυση κατά του ΝΑΤΟ για τη χρήση απεμπλουτισμένου ουρανίου στους βομβαρδισμούς κατέθεσαν Σέρβοι καρκινοπαθείς


Πάνω από δυο δεκαετίες μετά το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, οι συνέπειες του νατοϊκού εγκλήματος δεν αφορούσαν μόνο τους άμεσους θανάτους και καταστροφές που προκάλεσαν, αλλά και τις μακροπρόθεσμες συνέπειές που άφησαν στην υγεία των κατοίκων, ακόμα και των στρατιωτών που υπηρέτησαν στις “ειρηνευτικές” δυνάμεις της περιοχής.

Σκοπός να επιβληθεί η αντιλαϊκή πολιτική “δια πυρός και σιδήρου”


Το κυβερνητικό σχέδιο “διαχείρισης των συναθροίσεων”, έρχεται να επιβεβαιώσει πως η κυβέρνηση έχει σκοπό να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική “δια πυρός και σιδήρου”. Το ίδιο άλλωστε κάνει και με την ίδρυση “πανεπιστημιακής αστυνομίας”. Είναι ενδεικτικό πως το κυβερνητικό σχέδιο, όπως και το προεδρικό διάταγμα που προηγήθηκε, υπερβαίνουν ακόμη και διατάξεις αυτού του αντιδραστικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση, λύνοντας ακόμα περισσότερο τα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών για τον περιορισμό, την απαγόρευση και τη διάλυση των συγκεντρώσεων.

Αποτυπώνει «κινδύνους» και «αβεβαιότητες» για τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα

 
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Αποκαλυπτικές επισημάνσεις για το τι πραγματικά σημαίνει τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων

Την ώρα που η κυβέρνηση, αστικά επιτελεία και δημοσιολόγοι υμνολογούν τα «καλά» των κεφαλαιοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων, προετοιμάζοντας το έδαφος για τον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, η Εκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τις συντάξεις (Pensions Outlook 2020) εκφράζει ανησυχίες για τις αντοχές των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων στις πιέσεις που εντείνουν η νέα οικονομική κρίση και η πανδημία, με σκεπτικό βέβαια το να προτείνει αποτελεσματικότερους τρόπους προώθησής τους.

Επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές στη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο


Επίθεση από τα ΜΑΤ δέχθηκαν φοιτητές κατά τη διάρκεια κινητοποίησης ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που οργανώθηκε από μερίδα φοιτητικών συλλόγων, το μεσημέρι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να εμποδίσουν την πραγματοποίηση της πορείας ρίχνοντας χημικά ενώ προχώρησαν και σε τρεις προσαγωγές, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. 

Παρέμβαση στην αστυνομία για απελευθέρωση των προσαχθέντων πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

«Ο Λένιν και τώρα είναι πιο ζωντανός κι από τους ζωντανούς. Γνώση μας, δύναμη κι όπλο, να λέμε»


97 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ

Ο Βλαντιμίρ Ίλιτς Ουλιάνοφ (Λένιν) γεννήθηκε στις 22 Απρίλη 1870 στην πόλη Σιμπίρσκ (το σημερινό Ουλιάνοφσκ) και πέθανε στις 21 Γενάρη 1924.

Κορυφαίος συνεχιστής της επαναστατικής διδασκαλίας των Μαρξ - Ένγκελς, με τη φωτισμένη επιστημονική σκέψη του λαϊκού ηγέτη και φλογερού επαναστάτη, υπήρξε ο ιδρυτής του Κόμματος Νέου Τύπου και ο καθοδηγητής της νικηφόρας πορείας των μπολσεβίκων προς το κοσμοϊστορικό γεγονός της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης και των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Ψεύτικες προσδοκίες


«Καλημέρα, οι ΗΠΑ επιστρέφουν σύντομα» μετέδιδε χτες ένα αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, που κάλυπτε την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και την ορκωμοσία του νέου Προέδρου Μπάιντεν.

Η φράση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει και στη χώρα μας την ανυπομονησία με την οποία όλα τα αστικά κόμματα και επιτελεία περιμένουν να αναλάβει την προεδρία ο Μπάιντεν, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι «κάτι θα αλλάξει» από την ενεργότερη ανάμειξη των ΗΠΑ στις «διεθνείς υποθέσεις» και ειδικά σ' αυτές που μας αφορούν άμεσα, όπως τα Ελληνοτουρκικά.

Πρόταση νόμου για την ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών και ΕΒΕ


Προς τη Βουλή των Ελλήνων 

Πρόταση νόμου

ΘΕΜΑ: «Μέτρα για την ανακούφιση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου από τις συνέπειες της κρίσης και τη διαχείριση της πανδημίας του Covid-19»

Αιτιολογική έκθεση

Α' Επί της αρχής

και τώρα εμείς τι;


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συμμετέχουν στη σημερινή Μέρα Πανελλαδικής Δράσης

Πολύμορφες δράσεις ξεδιπλώνουν από το πρωί της Πέμπτης οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης για συμμετοχή στη σημερινή Μέρα Πανελλαδικής Δράσης των μαθητών.

Τώρα είναι η ώρα να βγούμε μπροστά, να οργανώσουμε τον αγώνα μας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

"Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι, είμαστε χαμένοι" έγραψε ο Μπέρτολ Μπρεχτ.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, προς την εργατική τάξη. Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας.

«Έφυγε» ο σύντροφος Μάκης Μαΐλης


 Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη, για δεκαετίες μέλος της και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ο οποίος έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά από πολύμηνη μάχη.

Ο Μάκης Μαΐλης, σύντροφος εργατικός, επίμονος, μαχητικός και δημιουργικός, αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο Κόμμα. Υπηρέτησε με μαχητικότητα και σεμνότητα τις αρχές του ΚΚΕ, με ακλόνητη πίστη στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, κόντρα στην επίθεση και τον αντικομμουνισμό των επιτελείων του συστήματος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


21/01/1793

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 16ος της Γαλλίας αποκεφαλίζεται (Γαλλική αστική επανάσταση).

21/01/1898

Η εξαμελής επιτροπή, που συγκροτήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις στον απόηχο της ήττας του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, συντάσσει το σχετικό νόμο που κατόπιν θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή θέτοντας την Ελλάδα υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.