Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

ΔΣΕ


Απόφαση
ίδρυσης του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών στις 28 Οκτώβρη 1946, που θεωρείται και μέρα ίδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). 

Το "ΟΧΙ" στα Social Media


Το "ΟΧΙ" στα Social Media

Δες πώς θα ήταν το Έπος του '40 αν είχε διαδραματιστεί στα Social Media.

Τιμής στους αθλητές που πολέμησαν τον κατακτητή


 Τους αθλητές που υπερασπίστηκαν την ελευθερία κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ιταλία και την τριπλή κατοχή, τίμησε το βράδυ της Τρίτης το «Επίσκυρον», σε εκδήλωση που οργάνωσε σε αίθουσα που παραχώρησε ο ΑΣ Απόλλων Σμύρνης στο γήπεδο της Ριζούπολης.

Παναττική συγκέντρωση στο γκέτο της COSCO

 
Οι εργαζόμενοι της COSCO συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την απεργία τους, τους διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για να γυρίζουν όρθιοι στα σπίτια τους, στις οικογένειές τους μετά το μεροκάματο.
Όλο και περισσότερος κόσμος συγκεντρώνεται στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της COSCO, που σε λίγη ώρα θα ξεκινήσει η μεγάλη παναττική συγκέντρωση.

Η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης να αποτελέσει φάρο για το σήμερα


Η 28η Οκτωβρίου 1940, η μέρα που η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας καθώς και η μετέπειτα πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού με την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης διδάσκουν, φωτίζουν και μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες.

80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940

                                                      Όταν η ιστορία γίνεται δύναμη...

Συνεχίζεται η πολύμορφη δραστηριότητα των Τομεακών Οργανώσεων της ΚΝΕ, μέσα από την οποία τιμούν τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη.

Με παρέμβαση εργαζομένων αποτράπηκε η κατάθεση στεφάνου από την εγκληματική Χρυσή Αυγή

 


Την επιχείρηση κατάθεσης στεφάνου από δημοτικό σύμβουλο που στηρίχθηκε από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής μεθόδευσε η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Περάματος.

Η μεθόδευση έπεσε στο κενό!

«Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41»


Η παρούσα μελέτη εξετάζει μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο της ιστορίας του ΚΚΕ. Η σημασία της περιόδου καθορίζεται από την ύπαρξη πυκνών γεγονότων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Γεγονότων, που αποτυπώνουν βίαιη αλλαγή του συσχετισμού μεταξύ καπιταλιστικών κρατών, επομένως και την απότομη όξυνση της αντίθεσης κεφαλαίου – μισθωτής εργασίας. Από αυτές τις αντικειμενικές συνθήκες της περιόδου καθορίζεται και η τεράστια σημασία του υποκειμενικού παράγοντα, άρα και της μελέτης της πείρας του στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, ως μέρος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Προκαλούν οι θύτες


Το νέο ναυάγιο που έγινε προχτές στο Αιγαίο, με νεκρούς τρία κοριτσάκια και μια 40χρονη γυναίκα, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, με χιλιάδες νεκρούς κάθε χρόνο στη Μεσόγειο, που πέρυσι έφτασαν τους 1.400 και φέτος προσεγγίζουν ήδη τους 1.000, με τα πιο συντηρητικά στοιχεία.

Πίσω από το “αντιφασιστικό” κάδρο


Παρατήρηση πρώτη:
 To 1923 εκδηλώθηκε στο Μόναχο το λεγόμενο «πραξικόπημα της μπυραρίας». Ο Χίτλερ συνελήφθη αλλά παρότι οι νόμοι της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαϊμάρης προέβλεπαν ακόμα και την ποινή του θανάτου για το έγκλημά του, έμεινε στη φυλακή – σε υπερπολυτελές κελί – μόλις 8 μήνες, πλήρωσε 500 μάρκα πρόστιμο, και αφέθηκε ελεύθερος. Δέκα χρόνια αργότερα και αφού είχε αξιοποιήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες της (αστικής κοινοβουλευτικής) Δημοκρατίας της Βαιμάρης, ο Χίτλερ διορίστηκε Καγκελάριος.

Ο μύθος γύρω από το "ΟΧΙ" του Μεταξά


Η 28η Οκτωβρίου είναι η επέτειος που ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στον ιταλικό φασισμό. Το Όχι δεν ήταν του δικτάτορα, αλλά του ελληνικού λαού. 

Τι πραγματικά είπε ο Μεταξάς.

Ξημερώματα 28ης Οκτώβρη του 1940.Ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα Εμανουέλε Γκράτσι ξυπνά τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά για να του επιδώσει το τελεσίγραφο του Μουσολίνι.

Οι λέξεις που δεν λένε...

 


Εδώ και τρεις ώρες είναι σε εξέλιξη η απεργιακή κινητοποίηση των εργατών της COSCO που πραγματοποιούν για  δεύτερη συνεχόμενη μέρα απεργία με κύρια αιτήματα τα μέτρα ασφαλείας για να μη θρηνήσουν νεκρό άλλο συνάδελφό τους. Η εργοδοσία αρνείται την ικανοποίηση των αιτημάτων, έχοντας στο πλευρό της τον σωρό των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί την τελευταία δεκαετία με αποκορύφωμα τον νόμο Χατζηδάκη.

Στηριγμένος στην ιστορική πείρα ο λαός να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη


Τα διδάγματα από την 28η Οκτωβρίου του 1940 και την κατοπινή ηρωική πάλη του ελληνικού λαού, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, εμπνέουν τους αγώνες σήμερα ενάντια στο σύστημα που γεννά το φασισμό, τις κρίσεις, τους πολέμους. Σηματοδοτούν την αναγκαία ενότητα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών δυνάμεων απέναντι στην ψευδεπίγραφη “εθνική ομοψυχία”, πίσω από την οποία κρύβεται η εξαπάτηση του λαού και ο εγκλωβισμός του στους κάθε φορά “εθνικούς στόχους” του κεφαλαίου. Άλλωστε, η εξέλιξη του λαϊκού αγώνα καθ’ όλη τη δεκαετία του ‘40 σφραγίστηκε από την ασυμφιλίωτη αντίθεση, που αντικειμενικά υπάρχει ανάμεσα στη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία από τη μία και την εκμεταλλεύτρια αστική τάξη από την άλλη.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 


28/10/1704

Πεθαίνει ο Άγγλος φιλόσοφος Τζον Λοκ, «πατέρας» του κλασσικού φιλελευθερισμού.

28/10/1912

Γεννιέται ο Βρετανός φυσιολόγος Ρίτσαρντ Ντολ, που θεωρείται ο πιο σημαντικός επιδημιολόγος του 20ου αιώνα.