Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Νοεμβριανά 1916


 Οι επίστρατοι, το πρώτο μαζικό «πρώιμο φασιστικό κίνημα» στην Ελλάδα

Πριν από 103 χρόνια, στις 18 του Νοέμβρη του 1916  ξεκίνησε στην Αθήνα ένα όργιο οχλοκρατίας και τρομοκρατίας που έμεινε στην Ιστορία ως «Νοεμβριανά».
Πρωταγωνιστές σ’ αυτό το όργιο ξυλοδαρμών , διαπομπεύσεων, εξευτελισμών κάθε είδους,  και φυλακίσεων ήταν  οι επίστρατοι, η

Η πολιτική σταθερότητα είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ


Αυτή η αναθεώρηση είναι «κομμένη και ραμμένη» στη «δημιουργία αυταπατών ότι ηθικοποιείται το πολιτικό σύστημα» και κυρίως στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας η οποία «είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Υπογράμμισε πως σε αυτή την πολιτική σταθερότητα αποβλέπουν όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, όπως φάνηκε από τη μέχρι τώρα συζήτηση, τόσο στην Επιτροπή όσο και στην Ολομέλεια.

Κλιμακώνουν τη δράση τους για τα συλλαλητήρια στις 30 Νοέμβρη για την Κοινωνική Ασφάλιση


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συνάδελφοι συνταξιούχοι
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των συνταξιουχικών οργανώσεων, μπροστά στην νέα επέλαση για την κατάργηση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ, παίρνοντας την σκυτάλη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί σε κοινό αγώνα όλους τους φορείς του εργατικού-λαϊκού κινήματος, με την οργάνωση συλλαλητηρίων σε όλες τις πόλεις της χώρας μας για τις 30/11/19. 

Κομμάτι που συμπληρώνει το αντιλαϊκό παζλ δεκαετιών


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ετοιμάζονται να κατέβουν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενάντια στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο με τον τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς Ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ», που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση (αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή έως το βράδυ της Παρασκευής).

«Πες τους, αυτουνούς, ότι εμένα δε θα με βάνουνε στο χέρι ζωντανό!»


Η δράση του Νίκου Βαβούδη και η αποκατάσταση από το Κόμμα του

Μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του κινήματος στη χώρα μας υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο Νίκος Βαβούδης. Γεννημένος στον “κόκκινο” Μανταμάδο της Λέσβου, από νεαρή ηλικία ζυμώθηκε με το συνδικαλισμό και την επαναστατική δράση, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. 
Έχοντας μια πλούσια δράση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ο Βαβούδης συμμετείχε στον εμφύλιο μέσα από την παρανομία, αναλαμβάνοντος μια σειρά ριψοκίνδυνες δράσεις, που συνεχίστηκαν και μετά την ήττα του ΔΣΕ.

Η σκοτεινή «υπόθεση Μέρτεν» και ο… εθνάρχης


Στις 16 Οκτώβρη του 1960, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή για τη διαβόητη «υπόθεση Μέρτεν », βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ επιτίθενται κατά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΕΔΑ. Σημειώνονται συμπλοκές και η συνεδρίαση διακόπτεται.

Πάλη για να δει ο λαός μας άσπρες μέρες

«Το Πολυτεχνείο είναι τόπος ηρωικός, θυσίας, ιστορικός. Τα παιδιά που αγωνίστηκαν εκεί αγωνίστηκαν για να δει ο λαός μας άσπρες μέρες, ήταν παιδιά της εργατικής λαϊκής τάξης και το θεώρησα τιμή μου και καθήκον μου να πάω να αφήσω ένα γαρυφαλλάκι στη μνήμη τους» σημείωσε μεταξύ άλλων η Κατίνα Μανιτάρα, αντάρτισσα του ΔΣΕ, μιλώντας στο «OPEN» τη Δευτέρα 18 Νοέμβρη.

Επεσήμανε ότι αυτά τα παιδιά «έδωσαν τη ζωή τους για τα ίδια ιδανικά που παλεύει το ΚΚΕ πάνω από 101 χρόνια, το οποίο είναι πάντα δίπλα στο

Ίδια νταούλια, ίδιος χορός!


Του Αεροπεζοναύτη

Η καλοκαιρινή τρομοκρατική καταιγίδα του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται σήμερα με μορφή χιονοστιβάδας από τη ΝΔ, θωρακίζοντας κάθε πολιτική που θέλει κέρδη στο κεφάλαιο και από την άλλη φτώχεια και εξαθλίωση για το λαό, πηγαίνοντας ένα βήμα ακόμη πιο πέρα στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης και κάθε αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα.

Η φαντασία, της ΚΝΕ, μέσα από ένα ημερολόγιο-ατζέντα


 Με πλησιάζει μια ΚΝίτισσα, κόρη φίλου, και μου δίνει ένα ημερολόγιο, το παίρνω, λόγο φιλίας χωρίς να το δω και με επιφύλαξη.

Το ξεφύλλισα στο σπίτι, ήταν πολύ καλό, ημερολόγιο-ατζέντα,για τα ραντεβού της μέρας, με εργατικά πολιτικά τραγούδια, που μπορείς να τα ακούσεις, μέσω qr-code στο κινητό σου.

H Κυριακή 9 Γενάρη του 1905 έχει καταγραφεί στην ιστορία σαν "Ματωμένη Κυριακή"...

Οι δύο δίκες του Πολυτεχνείου και οι ποινές που (δεν) έφαγαν οι πρωταίτιοι


Είναι γνωστό πως η διαδικασία της “αποχουντοποίησης” δηλαδή αφενός της δικαστικής δίωξης όσων έφεραν ή στήριξαν τη χούντα με εγκληματικές μεθόδους, αφετέρου της εκκαθάρισης στρατού, σωμάτων ασφαλείας, πανεπιστημίων και κρατικής διοίκησης από πρωταίτιους και συνεργάτες της δικτατορίας δεν υπήρξε πλήρης, σε αρκετές περιπτώσεις εξαιρετικά επιδερμική.

Πωλ Ελιάρ


Πεθαίνει, 18/11/1952, ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πωλ Ελιάρ


Ο Ελυάρ, ήταν επικεφαλής μιας γαλλικής αντιπροσωπείας, στην οποία - σύμφωνα με μαρτυρία του Βασίλη Μπαρτζώτα (Πολιτικού Επιτρόπου του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ στο Γράμμο) στον υπό έκδοση από τη «Σύγχρονη Εποχή» β' τόμο του βιβλίου του «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας», (ο οποίος περιέχει και φωτογραφίες από την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στο Γράμμο), συμμετείχαν: