Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Τόσα δίνω, πόσα θες;


 «Ως δάνειο» ζητάει από τους Βρετανούς τα Γλυπτά του Παρθενώνα ο Κ. Μητσοτάκης



Σε συνέντευξή του σε βρετανική εφημερίδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε πρόταση στον Βρετανό ομόλογό του να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα το 2021, με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του Εικοσιένα.

«Το χέρσο χωράφι, και η ανάγκη να το ξεχερσώσουμε»


 Απ' το παλιό στο καινούριο

Στον πόλεμο μεταξύ του παλιού και του καινούργιου, κατά την περίοδο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, όπως ξεδιπλώνεται στο μυθιστόρημα του Κ. Μπόση «...και το τρένο τραβούσε για τα ξεχερσώματα», επικεντρώνεται το κείμενο που παρουσιάζουμε.

Οι αντιθέσεις μεταξύ του «παλιού» ανθρώπου, αυτού δηλαδή που κουβαλάει τις αδυναμίες και

Ένταση της καταστολής από τη ΝΔ που πατάει στον ίδιο δρόμο που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Αξιοποιώντας την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει στα νησιά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, μεγαλύτερης εμπλοκής του μεταναστευτικού στα ευρωατλαντικά γρανάζια, διαιώνισης της ίδιας απαράδεκτης κατάστασης για πρόσφυγες και νησιώτες.

Βλάντισλαβ Μπαρτσικόφσκι


Ο διεθνιστής γιατρός που περιέθαλπε τραυματίες του ΔΣΕ στο μυστικό νοσοκομείο “250” στην Πολωνία

Μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, το 1949, και το τέλος του εμφυλίου, πολλοί μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και άμαχοι βρέθηκαν στην ΛΔ Πολωνίας, πληγωμένοι σωματικά και ψυχικά και σε κακή γενική κατάσταση. Έως τον Δεκέμβρη του 1951 είχαν φτάσει στη φιλόξενη σοσιαλιστική χώρα περίπου 14.000 Έλληνες.

Απεργιακή ετοιμότητα



ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ


Σε απεργιακή ετοιμότητα ενάντια στην κυβερνητική επιχείρηση να μπει στο γύψο η συνδικαλιστική δράση 

Σε απεργιακή ετοιμότητα καλούν Ομοσπονδίες και Σωματεία ανταποκρινόμενα στο κάλεσματου ΠΑΜΕ για απεργιακή απάντηση στη βρώμικη

Μέχρι το τελευταίο χειροκρότημα


Η Εθνική ομάδα ρίχνεται στην μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το μεσημέρι της Κυριακής, κάνοντας πρεμιέρα στα γήπεδα της Κίνας, όπου πολλά μάτια θα πέσουν πάνω της. Και όχι άδικα…

Η Ελλάδα πρόκειται να γράψει ιστορία στον παρθενικό αγώνα με το Μαυροβούνιο, όντας η πρώτη ομάδα που έχει σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο πρωτάθλημα τον εν ενεργεία MVP του ΝΒΑ στο ρόστερ της.

Από το αρχείο ΚΚΕ «Οχυρωματικά έργα»


* Φωτογραφικό αφιέρωμα, 70 χρόνια από την υποχώρηση του ΔΣΕ, Αύγουστος 1949
 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υποχώρηση του ΔΣΕ, στην ιστοσελίδα του Αρχείου του ΚΚΕ έχει αναρτηθεί ένα αφιέρωμα στο ΔΣΕ, το οποίο αποτελείται από μια σειρά θεμάτων πλαισιωμένων από φωτογραφίες από το κινηματογραφικό συνεργείο του ΔΣΕ, που βρίσκονται στο Αρχείο του Κόμματος.

Το «φόβητρο», ο «μικρός που μάθαινε γρήγορα» και οι δίαυλοι...


«Το φόβητρο της Αριστεράς δεν προκαλούσε σε κανέναν στο Βερολίνο ανατριχίλα - παρά τα δημόσια "Go Back Mrs. Merkel" του Αλέξη Τσίπρα. Η καγκελάριος ήταν πολύ καλύτερα ενημερωμένη για την κατάσταση των πραγμάτων στην Ελλάδα και τις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ (...) Μετά τις εκλογές του 2012 το Βερολίνο διατηρούσε μέσω της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα και του τότε πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολντ ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτέλεσμα αυτών των σχέσεων ήταν η συνάντηση Τσίπρα - Σόιμπλε για τα οικονομικά της Ελλάδας τον Ιανουάριο του 2013 στο Βερολίνο. (...) τον Σεπτέμβριο του 2014 πραγματοποιείται στο Βερολίνο μια ίσως σημαντικότερη συνάντηση.

Ουίλιαμ Φόστερ


Πεθαίνει, 1/9/1961, ο παλαίμαχος κομμουνιστής συνδικαλιστής Ουίλιαμ Φόστερ, τέως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ ΗΠΑ.

Ουίλιαμ Φόστερ, ο συγγραφέας της «Ιστορίας του παγκόσμιου συνδικαλιστικού κινήματος»

Στις 24 Φεβρουαρίου 1881 γεννιέται ο Ουίλιαμ Φόστερ. Επιφανής παράγων του αμερικανικού και του παγκόσμιου εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και του κομμουνιστικού κινήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Γενικό προσκλητήριο του ΕΑΜ


Στις 1-2 Σεπτέμβρη 1944 συνήλθε στο Νεοχώρι της Ευρυτανίας Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ, στην οποία πήραν μέρος εκτός από ολόκληρη την Κεντρική του Επιτροπή, αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της χώρας, πλην της Κρήτης, καθώς και αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου, του ΕΛΑΣ και άλλων εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων. Η σύσκεψη ενέκρινε ομόφωνα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ στην απόφασή της διαπίστωνε:

Απόφαση του Π.Γ του ΚΚΕ «Κανένας Έλληνας στην Κορέα»


Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ βγάζει απόφαση, 1/9/1950, με τίτλο «Κανένας Έλληνας στην Κορέα». 

 Η συμμετοχή στη διεθνή ιμπεριαλιστική επέμβαση κατά της Κορέας, που στηρίχθηκε τόσο από τις «κεντρώες» (Πλαστήρα, Βενιζέλου), όσο και τις «δεξιές» κυβερνήσεις (Παπάγου), είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 186 Ελλήνων στρατιωτών και τον τραυματισμό άλλων 610.

Το δημοψήφισμα του 1946


Μέσα σε όργιο νοθείας και τρομοκρατίας πραγματοποιείται,1/9/1946, δημοψήφισμα για το πολιτειακό
Το αποτέλεσμα ήταν: υπέρ της βασιλευομένης δημοκρατίας 68,3%, υπέρ της αβασίλευτης 10,5% και λευκά 21,2%.

Στις 26 Σεπτέμβρη ο Γεώργιος Β’ Γλύξμπουργκ επέστρεψε στην Ελλάδα.

Το δημοψήφισμα του 1946