Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Μερικά δημογραφικά στοιχεία που αφορούν στην ΕΣΣΔ


Επειδή η επανάληψις (και η σιβηρική εμπειρία βεβαίως βεβαίως ) είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, ας ξανα-ματα θυμίσουμε μερικά δημογραφικά στοιχεία που αφορούν στη Σοβιετική Ένωση/ΕΣΣΔ.

-Το 1920 ο πληθυσμός ήταν 136.800.000 εκατομμύρια. Το 1940 ο πληθυσμός ήταν 194.100.000 εκατομμύρια.

Περιμένοντας με ανυπομονησία το «νέο σχολείο» για τα παιδιά μας


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Πληρώνω τους φόρους μου, δηλαδή πληρώνω για να έχουν “δημόσια και δωρεάν παιδεία” τα παιδιά μου.

Εντάξει! Όχι και τόσο δωρεάν!...Έχω πληρώσει πολλές φορές για εκδρομές, για θέατρα, για μια σειρά δραστηριότητες στο δημόσιο σχολείο. Μου έχουν ζητήσει επίσης να πληρώσω και για άλλα. Ακόμα και για φωτοτυπικό χαρτί. Ντράπηκα λίγο, αλλά είπα όχι...

Παναγιώτης Μακρής ο Δήμαρχος


Π
έρασαν έξι χρόνια από εκείνη την Κυριακή 26 Ιούλη 2015, που με ανείπωτη θλίψη αλλά και περηφάνια η ηρωική Καισαριανή αποχαιρέτησε τον Δήμαρχο σύμβολο της πόλης, τον άνθρωπο που το όνομά του έγινε συνώνυμο με την πόλη της Καισαριανής, τον Παναγιώτη Μακρή.  

Πρόκληση προς τους εργαζόμενους συνιστά η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την αύξηση-παρωδία στον κατώτατο μισθό


Η αύξηση-παρωδία του κατώτατου μισθού αποτελεί "πάγωμα" -για έναν ακόμη χρόνο- στα άθλια επίπεδα, που τον κατέβασαν με κυβερνητική απόφαση εδώ και μία δεκαετία, καταργώντας την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης συνιστά πρόκληση προς τους εργαζόμενους, αφού και αυτά τα ψίχουλα έχουν εξανεμιστεί και με το παραπάνω από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, αλλά και από τον πρόσφατο αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης, που κάνει τους εργαζόμενους ακόμα πιο "φτηνούς" και "ευέλικτους".

Νέα κινητοποίηση την μέρα ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου


«Τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα θα μείνουν στα χαρτιά! Απόσυρση τώρα του αντιδραστικού νομοσχεδίου!», αναφέρουν Συνδικάτα της Αττικής, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, την ημέρα ψήφισης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου, την Τετάρτη 28 Ιούλη, στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα.

Από την επίθεση στη Μονκάδα στην Επανάσταση που συνεχίζει


«Οσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα 'ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα, δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».

Μεγαλώνουν συνεχώς οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες


ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Καθώς αυξάνονται οι φτωχοί εργαζόμενοι, οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με δύο ή περισσότερες δουλειές

Η μαχαιριά των αριθμών


Υπάρχει εκείνο το παλιό κακορίζικο ρητό πως όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι. Και το λέω κακορίζικο γιατί χρησιμοποιείται πάντα σχεδόν από ύποπτους σωτήρες, σκιώδεις υπονομευτές κάθε συλλογικής προσπάθειας και κάμποσους ατομικιστές που ψάχνουν άλλοθι όταν μαγειρεύουν στοιχεία και αριθμούς για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Απ' όλο αυτό το συνονθύλευμα, θαρρώ, μας έχουν προκύψει μερικές άθλιες έννοιες.

«Συναντώντας τους ήρωες του 21»


Κυρίες και κύριοι καλησπέρα.

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που μας δίνεται να τοποθετηθούμε με λίγα λόγια στη σημερινή σημαντική και λόγω συνολικά της ιστορικής βαρύτητας και λόγω της θεματολογίας, εκδήλωση.

Για το κόμμα μας η μελέτη της ιστορίας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της δραστηριότητας του και στοχεύει στην εξαγωγή συμπερασμάτων που έχουν διαχρονική ισχύ και δίνουν τη δυνατότητα καλύτερης μελέτης του σήμερα.

Πείρα από τη δράση μας στον κλάδο του Φαρμάκου στην Αττική


Τ
ους τελευταίους μήνες, στον κλάδο του Φαρμάκου στην Αττική αναπτύχθηκαν σημαντικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με κορύφωση τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των τελευταίων ετών στις 10 Ιούνη.

«Εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω»*


Τ
ις τελευταίες μέρες έχει κυριαρχήσει στη δημοσιότητα ένα ακόμα αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος μιας γυναίκας: Η δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο από τον σύντροφό της, που δικαίως έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


26/07/1824

Ο στόλος των επαναστατημένων Ελλήνων βγαίνει στο Αιγαίο για να αποτρέψει τουρκική επίθεση στη Σάμο. Η καθοριστική ναυμαχία έγινε στις 5 Αυγούστου και κατέληξε στην καταστροφή του τουρκικού στόλου.

26/07/1867

Πεθαίνει ο βασιλιάς Όθωνας.