Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Μαρίκα Νίνου


Μαρίκα Νίνου. Είναι η φωνή-αναφορά μιας μεταβατικής εποχής, όταν το ρεμπέτικο τραγούδι διεύρυνε τη θεματολογία του και μέσα από ένα νέο μουσικό κλίμα μετεξελισσόταν σε λαϊκό. Κατάφερε να κάνει τον κόσμο να επικοινωνήσει με την «εσωτερική ηχώ» των τραγουδιών, ενώ η ερμηνεία της ενσαρκώνει την εικόνα της γυναίκας, έτσι όπως την έπλασε η παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού.

Ο ύμνος της ΕΠΟΝ


Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.

Πως η πτώση της ΕΣΣΔ έφερε το ιμπεριαλιστικό σφαγείο


Η Ρωσία του Πούτιν των ολιγαρχών και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης,

η Ουκρανία των νεοναζιστών, το πιόνι και η μαριονέτα του ΝΑΤΟ, 

Μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό από τη μετατροπή της Ελλάδας σε απέραντη αμερικανική βάση


 Μπροστά στον κίνδυνο κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, το κρίσιμο ζήτημα για τον ελληνικό λαό είναι η απεμπλοκή της χώρας μας απ’ αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς, στους οποίους συμμετέχει με ευθύνη της κυβέρνησης και τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων.

Ένας λαός που ματώνει από τη σύγκρουση των ιμπεριαλιστών


Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ραγδαίες. Τα «παζάρια» που γίνονται ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και για την Ουκρανία αφορούν τη μεγάλη εικόνα των ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Η κατάσταση είναι «ρευστή», οι κινήσεις που γίνονται για «συμβιβασμό» δεν ικανοποιούν τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και η σύγκρουση δεν μπορεί να αποκλειστεί. 

Απαιτείται άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


Άμεση απεμπλοκή της χώρας από τους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που εξελίσσονται στην Ουκρανία απαιτείται, γιατί «όσο μπαίνεις στον λάκκο των λεόντων τόσο περισσότερες απώλειες θα έχεις», τόνισε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα FM 94,3».

Εγκλημα διαρκείας και στη θάλασσα

 
Ενα από τα βασικά συμπεράσματα
που αναδείχθηκαν από την πολύνεκρη τραγωδία στο πλοίο «Norman Atlantic» στις 28/12/2014 ήταν ότι η δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων (αριθμός και ειδικότητες πληρώματος) στα πλοία της γραμμής Ελλάδας - Ιταλίας, με νόμους όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, σε συνδυασμό με τους ανεπαρκείς ελέγχους των ελεγκτικών μηχανισμών, τη μετατροπή των Νηογνωμόνων σε Ανώνυμες Εταιρείες, όπου συμμετέχουν ως μέτοχοι και επιχειρηματίες, και τα επιβεβαιωμένα προβλήματα στον σχεδιασμό της διαχείρισης και διάσωσης των επιβαινόντων, αυξάνουν τους κινδύνους να επαναληφθεί μια ανάλογη ή και χειρότερη τραγωδία.

23/2/1978 - Μικρό χρονικό: ... Και η Αθήνα έγινε πράσινη!


Για τα πεντάχρονα της ΕΠΟΝ, βγήκαμε συνεργείο, δεκαπέντε μέρες πριν από την επέτειο. Ετσι, αιφνιδιάσαμε την αστυνομία, που συνήθιζε μέρες τέτιες, να μπαίνει σε ειδική ετοιμότητα. Ηταν αυτή η ετοιμότητα ένα είδος επιχείρησης με παγανιές μέσα στο σκοτάδι από τάχατες ζευγαράκια, μεθυσμένους, ρομαντικούς που περίμεναν να χτυπήσουν, όποιον αντίκρυζαν να γράφει στους τοίχους ή να πετάει προκηρύξεις ή και να δουλεύει το χωνί.

Καθρέφτης


Κατάργηση 8ωρου, διευθέτηση εργάσιμου χρόνου, ένταση της ευελιξίας, μονιμοποίηση της τηλεργασίας με άλλοθι το «δικαίωμα στην αποσύνδεση»... Ολα αυτά, που αποτελούν τον πυρήνα της αντεργατικής μεταρρύθμισης στο Βέλγιο, έδωσαν αφορμή για νέες σκηνές ζηλοτυπίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Στεκόμαστε με περηφάνια στο πλευρό των γονιών μας που εργάζονται στη ΛΑΡΚΟ»


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΑΘΗΤΗ

 Όταν έμαθα ότι κάποιοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" της 16/2/22 έγραψαν αυτές τις συκοφαντίες για μένα, για το ότι ύψωσα τη γροθιά μου και μίλησα στη συγκέντρωση της ΛΑΡΚΟ υπέρ των γονιών μας, θύμωσα.

Κάνουν πως πέφτουν απ' τα σύννεφα

«Ζαλισμένα» εμφανίζονται τα αστικά ΜΜΕ και επιτελεία από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο έδαφος της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης που οξύνεται ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία. Θυμίζουμε ότι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί προωθούν εδώ και μια 20ετία τη στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας και το σχέδιο ανάσχεσης της επιρροής της στην Ευρώπη και στη Βαλκανική, κυρίως με την επέκταση του ΝΑΤΟ σε Βαλκάνια - Ανατ. Ευρώπη, αλλά και μέσω της απεξάρτησης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Το αντίδοτο στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ είναι ο σοσιαλισμός, όχι ο ρωσικός εθνικισμός


«Το αντίδοτο στον επεκτατισμό του ΝΑΤΟ είναι ο σοσιαλισμός και όχι ο ρωσικός εθνικισμός!

Οι δηλώσεις του Πούτιν, με τις οποίες συκοφάντησε τον Λένιν, τον ηγέτη της μπολσεβίκικης επανάστασης, και τη Σοβιετική Ενωση, στην οποία υπήρξε η πιο ισότιμη και ειρηνική πολιτική εθνών, είναι απαράδεκτες. (...) 

Ανακοίνωση της ΣΕΑ για την εισφορά αλληλεγγύης


 Πριν από 12 χρόνια η τότε Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ με Υπουργό τον Γ. Κουτρουμάνη για την εξοικονόμηση πόρων θέσπισε τον φόρο αλληλεγγύης σεεισοδήματα πάνω από 12.000 ετησίως, με συντελεστή 1% - 4%.Ένας ακόμη άδικος φόρος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


23/02/1440

Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος παρουσιάζει την εφεύρεσή του: Την τυπογραφία. 

Γουτεμβέργιος