Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Το εργατικό τραγούδι στην Ελλάδα

Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά

Μια «διαδρομή» στο κοινωνικό - εργατικό τραγούδι, μέσα από τις σελίδες της σημαντικής έκδοσης του Αρχείου Ιστορίας Συνδικάτων της ΓΣΕΕ

«Σφυρίζ' η φάμπρικα μόλις χαράξει, οι εργάτες τρέχουν για τη δουλιά/ Για να δουλέψουνε όλη τη μέρα, γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά».

Οι «Φάμπρικες» του Βασίλη Τσιτσάνη, τραγούδι με ιδιαίτερη κοινωνική βαρύτητα, γεννήθηκε μέσα στο σκληρό πολιτικό κλίμα της μετεμφυλιακής περιόδου (1950). 

Ευτυχώς σκουπιστήκαμε σύντροφοι


Κι εκεί που λες πως δεν υπάρχει τίποτα να σπάσει το τείχος της σιωπής-omerta των κυρίαρχων ΜΜΕ για το διήμερο της ΚΝΕ -πέρα από ένα απόσπασμα μερικών δευτερολέπτων με τον Κουτσούμπα για ξεκάρφωμα, χωρίς να λένε πού και πώς- σκάει η είδηση. Σαράντα μέλη της ΚΝΕ νοσηλεύονται με γαστρεντερίτιδα γιατί ήπιαν νερό από το ποτάμι. Και σκάνε μαζί τα ειρωνικά σχόλια των “βετεράνων” των social media που βρήκαν εύκολο στόχο, ως γνήσια παλικάρια της φακής και της πορδής.

Σε αποσύνθεση η εγκληματική, ναζιστική οργάνωση


Ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση του ναζιστή Λαγού αλλά ένα ναζιστόμουτρο ο πρώην βουλευτής Μαγνησίας Π. Ηλιόπουλος, εγκατέλειψε με γοργά βήματα την συμμορία.

Η ανεξαρτητοποίηση του Λαγού φαίνεται ότι ανοίγει τον «ασκό του Αιόλου» και τα ναζίδια εγκαταλείπουν τη Χρυσή Αυγή.

Υφυπουργός… Ελληνικού με «λάτσεια» προϋπηρεσία


Έχουμε ήδη περιγράψει πως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει και… επιχειρηματικό σκέλος, αφού την στελεχώνουν και οι γνωστοί ως άνθρωποι της «αγοράς».   Φαίνεται, μάλιστα, πως η Νέα Δημοκρατία έχει τοποθετήσει και τους κατάλληλους υπουργούς στις κατάλληλες θέσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του κυρίου Δημήτρη Οικονόμου, του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος. 

Περί ΑΜΚΑ ο λόγος


Με ευκαιρία την κατάπτυστη απόφαση Βρούτση για την παύση έκδοσης ΑΜΚΑ σε αιτούντες άσυλο ανάμεσά τους και σε ανήλικα παιδιά, είναι χρήσιμο να παρατηρήσουμε τα παρακάτω:
1. Η κυβέρνηση της ΝΔ με το «καλημέρα» δείχνει τα δόντια της. Δείχνει ότι θα χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ζήτημα για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της, να δείξει την πυγμή της, να αποδείξει την δήθεν αποφασιστικότητά της. Το προσφυγικό θα χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο σε ό,τι αντιλαϊκό έρχεται, και θα είναι πολλά, τα επόμενα χρόνια.

Στρωμένος διάδρομος

Δίπλα στα ζητήματα της οικονομίας, η εξωτερική πολιτική είναι ένα ακόμα πεδίο όπου η ΝΔ συνεχίζει με ταχύτερα βήματα στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το βάθεμα της εμπλοκής στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι ανάμεσα στις πρώτες προτεραιότητες και της νέας κυβέρνησης.

Το πραξικόπημα δεν θα περάσει

            Είμαστε όλοι Βενεζουέλα!

H Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Βενεζουέλα» καταδικάζει την αναγνώριση του επίδοξου δικτάτορα Γουαϊδό από την Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία επιλέγει να ταυτιστεί απολύτως αφενός με τους Ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και ΕΕ που ενορχηστρώνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση ενάντια στην Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας και αφετέρου με τα πιο

“Ιουλιανά”


Ο  βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει, 15/7/1965, σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ξεσπούν τα “Ιουλιανά”.

Τα Ιουλιανά

«Με τας εκλογάς η Ενωσις Κέντρου θα έχη ιδικούς της συνδυασμούς, η ΕΔΑ θα έχει ιδικούς της συνδυασμούς. Επομένως αι εκλογαί είναι η ιδεώδης ευκαιρία αντιμετωπίσεως των μαζών. Οχι συνεργασία.

Και πως θα «γίνουμε καλά», γιατρέ μου;


Αν μπορούμε να μεταφράσουμε το μπουρδολόγημα https://www.imerodromos.gr/psychika-nosoydes-osoi-den-xechname/ του στελέχους του ΟΟΣΑ και νυν κυβερνητικού στελέχους κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου, το σχήμα έχει ως εξής:

Όσοι αγωνίστηκαν κατά της χούντας κι αφού πρώτα μεγαλοποίησαν τον αγώνα τους εναντίον της, απ’ όταν έπεσε η δικτατορία βιώνουν την «απώλεια» αυτού του (μεγαλοποιημένα) ένδοξου παρελθόντος τους.

Το πραξικόπημα στην Κύπρο τον Ιούλη του 1974


Ηταν Δευτέρα, 15 Ιούλη του 1974, στις 8.15 με 8.30 το πρωί, όταν άρχισαν να βγαίνουν άρματα μάχης από το στρατόπεδο της Κοκκινοτριμιθιάς, τα οποία πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο, στο κτίριο Τηλεπικοινωνιών και το κτίριο της Αρχιεπισκοπής. Αυτή τη μέρα, η έξοδος των αρμάτων μάχης δεν ήταν άσκηση ρουτίνας, αφού επρόκειτο για πραξικόπημα. 
Αυτό βεβαίως επιβεβαιώθηκε, όταν τα άρματα έφτασαν στο Προεδρικό Μέγαρο και άρχισαν να το χτυπούν.