Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

«Μια ζωή και για πάντα, πλάι στην πιο ζωογόνα πηγή της ελληνικής κοινωνίας, το ΚΚΕ»

Ο Γιώργος Φαρσακίδης, ο κομμουνιστής, ο αγωνιστής εικαστικός, ο μαχητής του ΕΛΑΣ, ο αλύγιστος που πέρασε 16 χρόνια από τη ζωή του σε φυλακές και εξορίες, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. 

Η πολιτική τελετή αποχαιρετισμού του Γιώργη Φαρσακίδη θα γίνει αύριο Πέμπτη 23 Ιουλίου στις 7.00 μ. μ. στο αίθριο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει παιχνίδια και προσπάθειες συγκάλυψης - Στο στόχαστρο οι αιτίες που γεννούν σκάνδαλα

Στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση του πορίσματος στο οποίο κατέληξε η κυβερνητική πλειοψηφία της Προκαταρκτικής Επιτροπής της Βουλής, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σε σχέση με την υπόθεση «Novartis», μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι επιδίωξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να γράψουν ένα ακόμα επεισόδιο στη μεταξύ τους αντιπαράθεση σχετικά με το σκάνδαλο «Novartis», επισημαίνοντας ότι ακόμα και όταν η μεταξύ τους κόντρα ξεφεύγει από τα σκάνδαλα,

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Γιώργη Φαρσακίδη

Η ΚΕ του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά τον Γιώργη Φαρσακίδη, ταλαντούχο καλλιτέχνη και αφοσιωμένο αγωνιστή, στα ιδανικά του ΚΚΕ. Παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του ακούραστος και δημιουργικός. Τίμησε με το παραπάνω τον τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Ο σ. Γιώργης Φαρσακίδης γεννήθηκε στην Οδησσό της Σοβιετικής Ένωσης το 1924, όπου έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Το 1934 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο Κέντρο και μετά στο Ντεπώ, την προσφυγογειτονιά που σημάδεψε τα νεανικά του χρόνια.

Αντιλαϊκός ο απολογισμός της δημοτικής αρχής

Την ευθυγράμμιση της δημοτικής αρχής Θεσσαλονίκης με αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης κατήγγειλε ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σωτήρης Ζαριανόπουλος, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που έγινε τη Δευτέρα για τον τετράμηνο απολογισμό της διοίκησης την περίοδο Σεπτέμβρης - Δεκέμβρης 2019.

Τόνισε ότι στην αντίληψη και της σημερινής διοίκησης -σε συνέχεια της προηγούμενης- κυριαρχεί η λογική «ναι στα επιχειρηματικά συμφέροντα, όχι στο λαό και τις ανάγκες του».

Στάση εργασίας στο μετρό Θεσσαλονίκης


Συνάδελφοι/ισσες στην εταιρεία “ΑΚΤΩΡ”,

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας καλεί: ΟΛΟΥΣ τους μηχανικούς του έργου, την 
Τετάρτη 22/07, σε στάση κατά τις 3 πρώτες ώρες της εργασίας, με συγκέντρωση στις 08:30 πμ, στα γραφεία της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου & Μιχαήλ Καλού)
Την Παρασκευή 10 Ιούλη, η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε, μέσω νυχτερινού μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους εργαζόμενους των θυγατρικών της (ΑΚΤΩΡ, ΤΟΜΗ και ΑΚΤΩΡ FM), τη νέα γενικευμένη αντεργατική επίθεση.

«Ασπίδα» ανασφάλειας

Με την κυβέρνηση να διαφημίζει τις πρωτοβουλίες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ «για να λυθεί» όπως λένε ο «Γόρδιος Δεσμός» στα Ελληνοτουρκικά, εντείνονται τα επικίνδυνα παζάρια και τα παιχνίδια με τη φωτιά.

Και ενώ χτες κατέφτανε στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών για να επιβεβαιώσει τους αυξημένους ρόλους που αναλαμβάνει η ΕΕ, η τουρκική κυβέρνηση εξέδιδε άλλη μια Νavtex ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η μάσκα είναι υποχρεωτική, η κουκούλα επιλογή

Ο κορονοϊός δεν αφήνει αλώβητους τους χαφιέδες, γι’αυτό και φροντίζουν για τα ατομικά μέσα προστασίας τους. Τα οποία στην προκειμένη περίπτωση συμπίπτουν απόλυτα με την παραδοσιακή στολή εργασίας τους, τη γνώριμη κουκούλα του καταδότη.

Οι καταδότες είναι πιο αναγνωρίσιμοι όταν φοράνε την κουκούλα. Αλλά ούτε αυτήν την χρειάζονται, γιατί το πρόβλημα είναι ότι νιώθουν άνετα να μην τη φοράνε πια.

«Έφυγε» ο παλαίμαχος κομμουνιστής Γιώργος Φαρσακίδης


«Έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος κομμουνιστής, εικαστικός και λογοτέχνης, Γιώργος Φαρσακίδης.  

Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε το 1926 στην Οδησσό της Σοβιετικής Ενωσης.
 
 Το 1933 εγκαθίσταται με την οικογένειά του στη Θεσσαλονίκη.

Με γεια μας το νέο μνημόνιο

Κάποιες σκέψεις για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από δω και πέρα.

Πριν λίγες ώρες υπογράφτηκε νέο μνημόνιο, το ύψος του θα είναι τουλάχιστον 35 δις, βέβαια τα παπαγαλάκια θα το λένε πακέτο ενίσχυσης ή οικονομική βοήθεια με την μορφή δανείου,η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί ένα νέο μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παναγιώτα Σταθοπούλου


Στις 22 Ιούλη του 1943 ήταν μόλις δεκάξι χρόνων. Μακριά ξανθοκόκκινα μαλλιά, λευκορόδινη, ορμητική.

Η Παναγιώτα γεννήθηκε στην Αμερική από γονείς με καταγωγή το Μεγάλο Χωριό Καρπενησίου. Στην Κατοχή βρέθηκαν στην Ελλάδα. Εγκαταστάθηκαν στην ηρωική συνοικία του Γκύζη, οδός Βαλτινών, στην Αθήνα και είχε οργανωθεί στην ΕΠΟΝ.

Στις 22 Ιούλη του 1943 η ΕΠΟΝίτισσα Παναγιώτα Σταθοπούλου ήταν μια από τους 400.000 αγωνιστές, άντρες, γυναίκες και παιδιά, που ξεχύθηκαν στο κέντρο της Αθήνας για να ματαιώσουν τα σχέδια των ναζί.

«Οχι επέκταση», «Εξω οι Βούλγαροι φασίστες από την ελληνική Μακεδονία - Θράκη»

Το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...».  Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε η μάχη που έδωσε ο αθηναϊκός λαός στις 22 Ιούλη 1943.

Με την απόφαση των Γερμανών να αντικαταστήσουν με βουλγαρικά φασιστικά στρατεύματα τα δικά τους στρατεύματα κατοχής στη Μακεδονία, το ΕΑΜ καλεί το λαό σε «συναγερμό για τη σωτηρία του λαού της Μακεδονίας και της Θράκης από τα νύχια των αιμοβόρων εισβολέων...».

Δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού


Υπογράφεται,22/7/1936, συμφωνητικό ανάμεσα στο ΚΚΕ και το Αγροτικό Κόμμα (Ι. Σοφιανόπουλος) για τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου πάλης κατά του φασισμού.

Στις «Γενικές αρχές και τους σκοπούς» του Λαϊκού Μετώπου αναφέρονταν: «Αι υπογεγραμμέναι κομματικαί οργανώσεις, αγωνιζόμεναι δια την υπεράσπισιν των λαϊκών συμφερόντων, την καταπολέμησιν του φασισμού, την προαγωγήν του συγχρόνου κράτους εις μίαν