Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας


Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, με απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, συγκρούονται με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν, των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα και παραδίδουν εισφορές και αποθεματικά στον τζόγο και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στο ίδιο το δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στη Γαλλία αλλά σε κάθε χώρα.

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπ. Εργασίας

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε τυπικό χαρακτήρα, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου έχει ήδη αξιολογηθεί, εγκριθεί και επιβραβευτεί από τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, έχει ήδη περάσει με άριστα τις εξετάσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ.

Αυτή η αφίσα βρωμάει φασισμό


Σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο είναι στο δρόμο ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, με τελείως διαφορετικά – πολλές φορές αντίθετα – αιτήματα.

Διαχωρισμός ξεκάθαρος είναι η ανθρωπιά: Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στρεφόμαστε ενάντια στις πολιτικές που είναι οι αιτίες του ξεριζωμού, των ταξιδιών ελπίδας και απελπισίας από θάλασσα και από στεριά. Υπερασπιζόμαστε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. 

Το αφεντικό των Jumbo …πουλάει και «πνεύμα»


«Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες»… Αυτό ισχυρίστηκε προκλητικά, ειρωνευόμενος τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Jumbo, Απόστολος Βακάκης.

Πριν από λίγες εβδομάδες η αλυσίδα ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα της σε Πρέβεζα και Κατερίνη θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές, επιδιώκοντας να «σπάσει» στην πράξη την κυριακάτικη αργία.

Ναζισμός χωρίς εγκληματική πράξη δεν υπάρχει

Να ανακαλέσει την πρότασή της, που αθωώνει τη ναζιστική δολοφονική Χρυσή Αυγή, κάλεσε την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κ. Παπαδάκης, ολοκληρώνοντας χτες την αγόρευσή του. Επίσης κάλεσε το δικαστήριο να μην επιτρέψει να νομιμοποιηθεί η ναζιστική εγκληματική βία.

Η απουσία του βαθιά μα τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής βρέθηκαν χτες Δευτέρα άνθρωποι όλων των ηλικιών που χρόνια έχουν αγκαλιάσει το έργο του, για να τιμήσουν τον Θάνο Μικρούτσικο, τον μεγάλο συνθέτη και μεγάλο άνθρωπο.

«Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά, σαν τον καθρέφτη, μα σαν φακός να μεγεθύνει...».
Με αυτά τα λόγια του ποιητή της Επανάστασης,

Το 56% επικρίνει τον σημερινό καπιταλισμό


ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 28 ΧΩΡΕΣ

Η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπικών ερευνών και επικοινωνίας «Edelman», μπροστά και στη φετινή διοργάνωση του Νταβός, έκανε μία άκρως αποκαλυπτική έρευνα για τον καπιταλισμό. Σε αυτή το 56% από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο (δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα) και σταθμισμένο δείγμα 34.000 χιλιάδων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «ο καπιταλισμός όπως υπάρχει σήμερα κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό».

Ιστορικό ντοκουμέντο : μαρτυρία ενός αγωνιστή του ΔΣΕ για την κατάληψη του Καρπενησίου (1949)

Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης" σας παρουσιάζουμε ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο : μια προσωπική μαρτυρία του αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Βαγγέλη Μαλκογιώργου που εμπεριέχεται στο βιβλίο του ιδίου με τίτλο : "Μαρτυρία ενός αγωνιστή του ΔΣΕ" (Αθήνα 2017, πρόλογος Θανάση Παφίλη). 

Ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος είχε πάρει μέρος στις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ για την απελευθέρωση

Τα ταξικά σωματεία θα λειτουργούν μέσα στο χώρο του Εργατικού Κέντρου


Ενοχλήθηκαν οι εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΚ) από την παρουσία συνδικαλιστών εργαζομένων και συνταξιούχων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου (!)
Με ψέματα και τερτίπια δεν μας απάντησε ποτέ η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης στο αίτημα που υποβάλαμε για παραχώρηση της αίθουσας Γενικών Συνελεύσεων προκειμένου να διοργανώσουμε σύσκεψη για την προετοιμασία των σωματείων μπροστά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Όχι στα δουλεμπορικά

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι έχουν κατακλύσει τον κλάδο των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών. Συγκεκριμένα στον όμιλο ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER ο αριθμός του ενοικιαζόμενου προσωπικού αυξάνεται διαρκώς και όλο αυτό βέβαια εξυπηρετεί στο να τσακίζονται εργατικά δικαιώματα όπως αυτό της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για να μπορούν να περνάνε οι ελαστικές μορφές εργασίας και να μπορούν να βρίσκουν φθηνά εργατικά χέρια. Είτε εργοδότης είναι το ίδιο το κράτος, είτε εργοδότης είναι ο ιδιώτης.

Το ΚΚΕ απαιτεί να αποσυρθεί, είναι πολύ επικίνδυνη

«Είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό και απαιτούμε να αποσυρθεί», τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, για τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των στρατιωτικών βάσεων, που συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Την ακύρωση της συμφωνίας ζητούν φορείς και συνδικάτα που ετοιμάζουν νέα κινητοποίηση όταν το νομοσχέδιο θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Δημήτρης Βαλασιάδης ή Μενέλαος Λουντέμης

Πεθαίνει, 22/1/1977, ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης).
Ο M. Λουντέμης γεννήθηκε,14 Γενάρη 1912, στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία όταν εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα έχασε τα πάντα.

Ο ίδιος από μικρός μπήκε στη βιοπάλη, πέρασε μεγάλες δυσκολίες και μόχθησε πολύ στη ζωή του. Μέχρι που έφτασε στην Αθήνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30, όπου γνωρίστηκε με τους Σικελιανό, Μαλακάση και Βάρναλη, Βέη.

Σεργκέι Αϊζενστάιν


Ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν γεννήθηκε στη Ρίγα στις 22 Γενάρη 1898.

Σεργκέι Αϊζενστάιν , ο σκηνοθέτης που άλλαξε τα δεδομένα στην κινηματογραφική τέχνη, ο σκηνοθέτης που έφερε με ανυπέρβλητο τρόπο, σε πρώτο πλάνο, την πάλη των λαϊκών μαζών.

Το 1915 ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στην Πετρούπολη.