Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2022

Οι διακοπές καθολικό δικαίωμα του λαού, όχι «προνόμιο» για λίγους


Αντίθετα με την τωρινή πραγματικότητα,
όπου ο τουρισμός θεωρείται προνόμιο, στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης τον 20ό αιώνα, ο συνδυασμός διακοπών, αναψυχής, ψυχαγωγίας, κ.λπ. αποτελούσε δικαίωμα του λαού και μάλιστα συνταγματικά κατοχυρωμένο, ενώ και η ίδια η ουσία των διακοπών είχε εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο σε σχέση με τις αντίστοιχες διακοπές στον καπιταλισμό.

Ο Έλληνας βιετκόνγκ Κώστας Σαραντίδης «επέστρεψε» για πάντα στο Βιετνάμ


Στη γη του Βιετνάμ, για το οποίο πολέμησε αφιερώνοντας τα καλύτερα του χρόνια, «επέστρεψε» ο Έλληνας Βιετκόνγκ Κώστας Σαραντίδης, γνωστός και ως Νγκουέν Βαν Λαπ.

Κάτω από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων αποχώρησαν η εργοδοσία και οι απεργοσπάστες


Κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών της ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, οι οποίοι από το πρωί περιφρουρούσαν την απεργία τους, η εργοδοσία αποχώρησε από το χώρο του εργοστασίου.

Ακροδεξιός εμφύλιος

 
Τζήμερος-Φαήλος διέγραψαν τον Μπογδάνο με βαριές κατηγορίες

Λίγοι μήνες πέρασαν από την ανακοίνωση της εκλογικής συνεργασίας «Εθνική Δημιουργία» από τους Μπογδάνο, Τζήμερο, Κρανιδιώτη και ήδη το ακροδεξιό μόρφωμα βρίσκεται υπό διάλυση.

Παραγωγή ενέργειας μέσω σύντηξης: ένα στοίχημα για το μέλλον


 Κατά πολλούς, είναι η μοναδική πρωτογενής πηγή ενέργειας του σύμπαντος που δεν έχει ακόμη εξερευνηθεί πλήρως. Κατά άλλους, αποτελεί μια από τις από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας. Σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα εγχείρημα με μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον, που -όχι τυχαία- συγκεντρώνει το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερα βλέμματα, καθώς παράλληλα φουντώνει η συζήτηση για το ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή επάρκεια μιας σειράς χωρών.

Ο ΕΛΑΣ μετατρέπεται σε τακτικό στρατό


Συνήλθε,  στις 11 Αυγουστου 1943, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, του ΕΛΑΣ,  στην έδρα του Γενικού Στρατηγείου στο Περτούλι Θεσσαλίας (Τρίκαλα), που αποφάσισε τη μετατροπή του ΕΛΑΣ από ανταρτικό σε τακτικό στρατό και τη μετονομασία των στρατηγείων και γενικών αρχηγείων σε μεραρχίες και των αρχηγείων σε συντάγματα.

Με Ευρωπαϊκά Εξάμηνα και Ταμείο Ανάκαμψης κλιμακώνεται η αντιλαϊκή πολιτική


 ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Την ώρα που οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες βιώνουν το ατέλειωτο κύμα ακρίβειας και τις υπέρογκες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, με τον χειμώνα που έρχεται να αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση, η κυβέρνηση και η Κομισιόν «πανηγυρίζουν» επειδή στις 20 Αυγούστου η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Πρόκειται για μια αισχρή κοροϊδία αφού παραμένουν όλοι οι μηχανισμοί εποπτείας μέσω των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων και των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πεφτοσυννεφάκιας


 Διαβάζοντας κανείς την αντίδραση της Κομισιόν για τις υποκλοπές στην Ελλάδα, δεν ξέρει αν πρέπει να κλάψει ή να γελάσει... Σχολίασε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν ρωτήθηκε για το θέμα: «Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.

Δηλώνει ότι δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες στην Ταϊβάν


 Η Κίνα προειδοποιεί ότι δεν αφήσει «κανένα περιθώριο κινήσεων» στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, τονίζοντας ότι «η χρήση στρατιωτικής βίας» για την ανάκτηση του νησιού παραμένει στο τραπέζι ως «ύστατη επιλογή».

«Οικονομία» στα τρόφιμα, στο ζεστό νερό και το μαγείρεμα...


 ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 Απανωτά «ρεκόρ φτώχειας» πλήττουν κυρίως εργαζόμενους και συνταξιούχους στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ

Λιγότερα τρόφιμα, «οικονομία» στο ζεστό νερό, στη θέρμανση, στο μαγείρεμα. Οι εργαζόμενοι στη Γερμανία σφίγγουν όλο και περισσότερο το «ζωνάρι» εξαιτίας του κόστους ζωής που έχει εκτοξευτεί, αλλά και της φτώχειας που παγιώνεται τα τελευταία χρόνια στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ, ακόμη και για όσους εργάζονται, κατάσταση που επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά τη σύγκρουση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στο έδαφος της Ουκρανίας.

«Δεν είμαστε οικολόγοι, είμαστε καπιταλιστές... »


Η έγκριση του νομοσχεδίου για την «πράσινη ανάπτυξη», την περασμένη Κυριακή, στις ΗΠΑ, σπρώχνει στα ταμεία αμερικανικών μονοπωλίων που επενδύουν σ' αυτόν τον τομέα περισσότερα από 400 δισ. δολάρια. Από τα κρατικά κονδύλια αναμένεται μεταξύ άλλων να επωφεληθούν οι βιομηχανίες ηλεκτροκίνησης, οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι βιομηχανίες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κ.ά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 11/08/1716

Γεννιέται ο κληρικός Ευγένιος Βούλγαρης, από τους κύριους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.