Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

«Έφυγε» από τη ζωή η Δανή κομμουνίστρια Μπ. Κάρλσον

Σε ηλικία 76 ετών «έφυγε» από τη ζωή στις 19 Ιούλη η Δανή κομμουνίστρια Μπέττυ Φρίντενσμπεργκ Κάρλσον, που διετέλεσε πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Δανία από την ίδρυσή του το 1993 έως το 2015.

Υπήρξε για μια περίοδο αναπληρώτρια πρόεδρος της Εθνικής Οργάνωσης Μισθωτών στην Κοπεγχάγη και ανέδειξε το στεγαστικό πρόβλημα, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν συντάκτρια του περιοδικού «Κομμουνιστής».

Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας αποδεικνύει ότι οι «σύμμαχοι» των ελληνικών κυβερνήσεων «νίπτουν τας χείρας τους»

Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι "σύμμαχοι" των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να "νίπτουν τας χείρας τους" μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών.

Νέα βάρη και δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης προμηνύουν οι αποφάσεις της Συνόδου της ΕΕ

Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής προμηνύουν νέα βάρη και δεσμά για τους λαούς της Ευρώπης, προς τους οποίους συνολικά η ΕΕ είναι όχι μόνο "φειδωλή", αλλά βαθιά εχθρική. Άλλωστε, αυτό που κρίνεται για μια ακόμη φορά δεν είναι το "ύψος του πακέτου", αλλά οι όροι και οι τελικοί αποδέκτες του.

«Δεν αποδέχομαι τη δωρεά του ιδρύματος "Στ. Νιάρχος"»

Λέγομαι Άγγου Φωτεινή, είμαι εργαζόμενη μαία στο ΓΝ Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο, όπως και χιλιάδες άλλοι σε όλη τη χώρα που κρατάνε ολόκληρα νοσοκομεία και κλινικές ανοιχτές και όρθιες.

Σε αυτό το τρίμηνο που πέρασε, στελεχώσαμε μονάδες και τμήματα Covid-19. Τον πρώτο καιρό, τα μέτρα προστασίας ήταν μετρημένα και ελλιπή.

Καμία προσδοκία

Τα τρία μερόνυχτα των σκληρών διαπραγματεύσεων που έκλεισαν οι ηγέτες της ΕΕ για το «Ταμείο Ανάκαμψης» αποκαλύπτουν ξανά τις βαθιές αντιθέσεις από τις οποίες σπαράσσεται το εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας. Αντιθέσεις που οξύνονται, αποτελώντας έναν ακόμα «δείκτη» για την οικονομική κρίση που εξελίσσεται και για τις ακόμα πιο δύσκολες μέρες που έρχονται για τους λαούς.

Ελληνική πρωτοβουλία για να δοθεί Νόμπελ Ειρήνης στους Κουβανούς γιατρούς

Συνέντευξη Τύπου έδωσε απόψε η Ελληνική Επιτροπή που προωθεί το αίτημα να δοθεί φέτος το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην Κουβανική Ιατρική Ταξιαρχία «Henry Reeve», δηλαδή τους γιατρούς που με αφορμή την πανδημία έδωσαν για άλλη μια φορά παράδειγμα έμπρακτης αλληλεγγύης και ανθρωπισμού στους λαούς του κόσμου.

ΣΦΕΑ εκδηλώσεις για τα 46 χρόνια από την κατάρρευση της χούντας

46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

                             Διδασκόμαστε από την ιστορία μας
                             Συνεχίζουμε τον αγώνα
  • Ενάντια σε κάθε καταπίεση και εκμετάλλευση
  • Για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας

Κούβα: Μηδένισε τα εγχώρια κρούσματα κορωνοϊού

Μια ακόμα σπουδαία επιτυχία σημειώνει ο κουβανικός λαός στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς την Κυριακή μετά από 130 μέρες  που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στο νησί, οι αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχει κανένα περιστατικό εγχώριας μετάδοσης.

Η χώρα στο μεγαλύτερο μέρος της προχωρά στο τρίτο στάδιο επανεκκίνησης της καθημερινότητας, που σημαίνει επιστροφή των περισσότερων δραστηριοτήτων, με τήρηση αποστάσεων και χρήση μάσκας.

Σωτήρης Πέτρουλας


Ενώ οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά των ανακτόρων («κίνημα των 70 ημερών» - «Ιουλιανά») κορυφώνονται, η αστυνομία δολοφονεί, 21/7/1965, τον φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα, ηγετικό στέλεχος του φοιτητικού κινήματος και της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη.

Ηταν 21 Ιούλη του 1965, όταν έγινε μια μεγάλη συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, κυρίως από φοιτητές και οικοδόμους, ενάντια στο παλατιανό πραξικόπημα και την αντιλαϊκή πολιτική της Ενωσης Κέντρου. Ακολούθησε πορεία προς την Ομόνοια και μετά στη Σταδίου, όπου στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά οι δυνάμεις καταστολής είχαν

Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν σε απεργία

Οι εργάτες τριών καπνομάγαζων της Καβάλας κατεβαίνουν, 21/7/1933, σε στάση εργασίας εναντίον των απολύσεων.

Η αστυνομία πολιορκεί τους απεργούς και ανοίγει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός καπνεργάτη.

Την άλλη μέρα σε ένδειξη αλληλεγγύης κατεβαίνουν σε απεργία πάνω από 2.500 καπνεργάτες, ενώ στάση εργασίας πραγματοποιούν και οι επαγγελματίες της πόλης.

Κώστας Καρυωτάκης

Αυτοκτονεί, 21/7/1928, ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης. Γεννήθηκε στις 30 Οκτώβρηιουλ. / 11  Νοέμβρη 1896γρηγ.

 Aυτοκτονώντας στα 32 του χρόνια, άφησε πίσω του, εκτός από τρεις ποιητικές συλλογές, πλήθος ερωτήματα που προβληματίζουν, ακόμη και σήμερα, την κριτική και τους αναγνώστες του. Το φάντασμα του ποιητή δεν «στοίχειωσε» μόνο την πόλη της Πρέβεζας, αλλά και τη νεότερη ελληνική ποίηση. 

Τι ήταν τελικά ο Καρυωτάκης; 
Ηταν ο εγωπαθής μισάνθρωπος, ο περιθωριακός, ο παρακμιακός, ο ψυχικά άρρωστος; 

Αλεξάντερ Κερένσκι


Ο Αλεξάντερ Κερένσκι γίνεται πρωθυπουργός της Ρωσίας, 21/7/1917,στη θέση του πρίγκιπα Λβοφ. Ο τελευταίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος των αυξανόμενων κινητοποιήσεων των εργατών και των στρατιωτών, που απαιτούσαν το σταμάτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ.

Ο διορισμός λοιπόν του πιο «σοσιαλίζοντα» Α. Κερένσκι στην πρωθυπουργία δεν ήταν παρά ένας ακόμα ελιγμός της αστικής τάξης στην ενσωμάτωση των μαζών. Ωστόσο, τίποτα δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τη ριζοσπαστικοποίησή τους, που, με οργανωτή και καθοδηγητή το κόμμα των