Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Η ιστορική ομιλία του Τσε Γκεβάρα στον ΟΗΕ


Ήταν 11 Δεκέμβρη 1964 όταν ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, εκπροσωπώντας την επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας, μίλησε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Η ομιλία αυτή του Τσε, μνημείο αντι-ιμπεριαλιστικού λόγου και υπεράσπισης των λαών που μάχονται για την ελευθερία τους, έγινε χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου των ΗΠΑ (Αντλάϊ Στίβενσον) στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Άλλωστε είχαν προηγηθεί οι εχθρικές προσπάθειες της Ουάσινγκτον ενάντια στην Κούβα, η κρίση των πυραύλων, η απόβαση του Κόλπου των Χοίρων και η επιβολή του απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού εκ μέρους της κυβέρνησης Κένεντι.

«33 μέρες - Ο λόχος των φοιτητών Λόρδος Βύρων»


Δείτε σε βίντεο το μελοποιημένο ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου «33 μέρες - Ο λόχος των φοιτητών Λόρδος Βύρων» για τα Δεκεμβριανά.

Ερμηνεύουν: Βασίλης ΠαπακωνσταντίνουΑφροδίτη Μάνου.

Ο Γιώργος Μεράντζας δώρισε τον νέο του δίσκο στον Δ. Κουτσούμπα


Ο τραγουδιστής Γιώργος Μεράντζας συναντήθηκε σήμερα με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, προκειμένου να του προσφέρει τον νέο του δίσκο, με τίτλο «Κόσμε που να σε γυρίσω». Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ. 

Προσαρμοσμένος στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.


Προϋπολογισμός 2021

Προσαρμοσμένος στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

Σε βάρος των εργατικών δικαιωμάτων, της υγείας και της ζωής του λαού 

«Είναι ώρα ευθύνης! Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας»


Αποφασιστικά συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών στο κείμενο που διακινούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ "Είναι ώρα ευθύνης! Lockdown στην πολιτική που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματά μας", με στόχο την έκφραση πλατιάς αλληλεγγύης στην εργατική - λαϊκή πάλη και αποτελώντας ταυτόχρονα ένα προσκλητήριο για να "ενώσουμε τις φωνές μας" προκειμένου να κλιμακωθεί η διεκδίκηση των εργαζομένων, να πάρουν επιθετική απάντηση η συκοφάντηση και η προσπάθεια χτυπήματος των αγώνων των εργαζομένων. 

Νέο «χάδι» στην Τουρκία και συζήτηση από τον Μάρτη και αν…


Ηχηρό ράπισμα
στην ελληνική κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, που εξακολουθούν να εναποθέτουν την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, δηλαδή σε αυτούς που τα αμφισβητούν στην πράξη, αποτελεί άλλη μία απόφαση της ΕΕ σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.

Γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης


Γεννήθηκε, 11/12/1922 στο Περιστέρι, ο μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Γέννημα μιας εποχής ζοφερής, που έβγαινε από τη Μικρασιατική Καταστροφή για να μπει στα δεινά της Κατοχής, του Εμφυλίου και των μεταπολεμικών διώξεων, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης έγραψε τη δική του σημαντική ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, μιαν ιστορία δεμένη με στιγμές και γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας και της ζωής μας.

Καμιά αναστολή!


Οι χτεσινές νέες συμβολικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία έδωσαν συνέχεια στις πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις υγειονομικών, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων για άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού.

Στις πύλες των νοσοκομείων ακούστηκαν ξανά δυνατά κάτω από τις μάσκες τα αιτήματα για πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ταυτόχρονη επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυξήθηκαν και πέρυσι οι παγκόσμιες πωλήσεις όπλων


 
ΕΚΘΕΣΗ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΜΕΛΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ - SIPRI

Σε 361 δισ. δολάρια ανήλθαν οι πωλήσεις των 25 μεγαλύτερων πολεμικών βιομηχανιών

«Καθρέφτης» των παγκόσμιων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, του οικονομικού και γεωπολιτικού ανταγωνισμού και της στρατιωτικής δύναμης των ισχυρότερων καπιταλιστικών κρατών είναι και φέτος τα στοιχεία της έκθεσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη που εδρεύει στη Στοκχόλμη (SIPRI) σχετικά με τους εξοπλισμούς και τις πωλήσεις όπλων το 2019, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη βδομάδα.

Να ακυρωθούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε συνδικαλιστικά στελέχη


Κύριε υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε τα Συνδικάτα όλο το διάστημα της πανδημίας πραγματοποιούν δραστηριότητες για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων της υγείας, των απολύσεων, της ανεργίας, του εισοδήματος κλπ.

Γι' αυτό είναι ανάγκη να μετακινούνται προς τους χώρους δουλειάς, υπουργεία, Επιθεωρήσεις Εργασίας κλπ., παίρνοντας βέβαια όλα τα μέτρα που προβλέπονται.

Πλημμύρισε η «τσιμεντωμένη» Ακρόπολη


Πλημμύρισε η Ακρόπολη από τη βροχή στην Αθήνα, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει κενό στην αντιπλημμυρική προστασία του μνημείου και του αρχαιολογικού χώρου.

Όπως έγινε γνωστό, συγκεντρώθηκε μεγάλη ποσότητα νερού σε σημείο του Ιερού Βράχου.

Επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας


Τη νύχτα της 11 προς 12 Δεκέμβρη 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη) και την 2η Μεραρχία με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή) πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας.

Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος η ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ με διοικητή τον Στ. Μανάκα (Στέφο), που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης είχε ο Κ. Καραγιώργης, διοικητής του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νοτίου Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ).

Οι βρετανικές επιθέσεις σε Βατραχονήσι-Παγκράτι και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία»


Με νυχτερινή επίθεση, 11/12/1944, τμήματα του 4ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια, η οποία είχε περιφραχθεί με συρματόπλεγμα και διέθετε καλά οργανωμένη άμυνα.

Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, καθώς και το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ’ Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η άλωση της Σχολής Ευελπίδων, όπου οι μάχες σώμα με σώμα, όροφο τον όροφο, υπήρξαν σφοδρότατες και διήρκεσαν πολύ ώρα. Οι βρετανικές επιθέσεις σε Βατραχονήσι-Παγκράτι και στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» αποκρούστηκαν με επιτυχία, παρά την χρήση αρμάτων μάχης.

Ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ)


Συνέρχεται, 11/12/1922, στη Θεσσαλονίκη το ιδρυτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Σε αυτό μετείχαν αντιπρόσωποι των σοσιαλιστικών νεολαιών και ομίλων νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη.