Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

Επιστροφή των προσφύγων στον θύλακα υπό την επιτήρηση των Ρώσων

Επιστρέφουν στα σπίτια που έκαψαν


Μια ακόμη ομάδα ρωσικών «ειρηνευτικών» στρατιωτικών δυνάμεων έφτασε την Κυριακή στην πρωτεύουσα του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, Στεπανακέρτ, μέσω των συνόρων Ρωσίας - Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν. Θυμίζουμε πως με τη συμφωνία εκεχειρίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν - Ρωσίας, ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή για τα επόμενα 5 χρόνια, με αυτόματες πενταετείς ανανεώσεις, δηλαδή επ' αόριστον.

Χωρίς ντροπή οι εργατοπατέρες


Στελέχη του ΠΑΜΕ και της επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, με συνεργεία των δυο – τριών ατόμων και με ολιγόωρες βάρδιες, βρίσκονται αυτές τις μέρες στο χώρο του Εργατικού Κέντρου και ενημερώνουν τους εργαζόμενους του κλάδου, με αφορμή το γεγονός ότι έχει ανακοινωθεί ότι είναι η περίοδος που το Σωματείο δέχεται αιτήσεις επαναπρόσληψης, αλλά και ότι επικρατεί μπέρδεμα και αγωνία για το τι πρόκειται να γίνει με τα επιδόματα που δικαιούνται οι εργαζόμενοι.

Υπάρχει ανεπάρκεια στα στοιχεία που συλλέγονται για την πανδημία


Η διαφάνεια, στο πλαίσιο μιας επιδημικής κρίσης, είναι απαραίτητο εργαλείο, προκειμένου να εγκαταστήσεις σχέση εμπιστοσύνης με τον πληθυσμό, να ορθώσεις τείχος στον ανορθολογισμό και τη συνωμοσιολογία και να βοηθήσεις τον πληθυσμό, να κατανοήσει, να συμφωνήσει και τελικά να υλοποιήσει μία σειρά από μέτρα που τελικά είναι αναγκαία για τον έλεγχο της επιδημίας, σημείωσε μιλώντας στον «904 αριστερά στα fm» o Ηλίας Κονδύλης αναπληρωτής Καθηγητής ΠΦΥ - Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ με αφορμή τα δημοσιευματα για τα στοιχεια του ΕΟΔΥ.

«Μεντεσές» των βρώμικων ευρωατλαντικών σχεδιασμών από το Μάλι έως τον Περσικό


Έτοιμη για την αποστολή ειδικών δυνάμεων (αλεξιπτωτιστών) στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, στο πλάι των γαλλικών στρατευμάτων που πραγματοποιούν επέμβαση στη χώρα, εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με το πρόσχημα της «τρομοκρατίας» και της «ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών».

Συνεχίζουμε τον αγώνα για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού


Συνεχίζουμε τον αγώνα για επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας, ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά επαγγέλματα και καταβολή του επιδόματος Χριστουγέννων σε όλους τους εργαζόμενους. 

Αυτά τα στοιχεία σας κάνουν;


Είναι τα στοιχεία του ΕΟΔΥ έγκυρα, πλήρη, ακριβή και έγκαιρα κατατεθειμένα στους επιστήμονες; Υπάρχει «παράλληλο» σύστημα; Δημοσιεύματα λένε ότι υπάρχει πρόβλημα. Κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως δεν υπάρχει πρόβλημα. Επειδή εμείς δεν πρόκειται να καταπιαστούμε αφενός με την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφετέρου – και κυρίως – με την άνευ στοιχείων από μέρους μας ανακύκλωση ενός θέματος που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όσους θα ήθελαν να βγάλουν την ουρίτσα τους απ’ έξω από το πρόβλημα (από το πραγματικό πρόβλημα), γι’ αυτό θα σταθούμε στα παρακάτω στοιχεία.

Στα σκοτάδια...


Η κυβερνητική συσκότιση σημαντικών στοιχείων για την εξέλιξη της πανδημίας, οι μεθοδεύσεις σε ό,τι αφορά το τι δημοσιεύεται και τι όχι, αλλά και η πραγματική απουσία στοιχείων λόγω ελλιπούς ή ανύπαρκτης πρόληψης και ιχνηλάτησης σε μια σειρά κρίσιμους χώρους, δεν είναι καινούργιο «φρούτο».

Ούτε είναι βέβαια ζήτημα «ανικανότητας», «λάθος χειρισμών» κ.ο.κ., όπως ισχυρίζονται αποπροσανατολιστικά διάφορα επιτελεία, με αφορμή δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων, που δημιουργούν πράγματι ερωτήματα.

Η Ιταλία ξαναζητά τη βοήθεια της Κούβας


Στη βοήθεια της Κούβας προστρέχει ξανά η Ιταλία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζει και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica», οι αρχές της Σικελίας ζήτησαν από την κυβέρνηση της Κούβας να στείλει στην περιοχή περίπου 60 εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, από τις γνωστές σε όλο τον κόσμο ιατρικές ταξιαρχίες «Henry Reeve», καθώς τα νοσοκομεία στο ιταλικό νησί βρίσκονται αντιμέτωπα με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού κατά το δεύτερο κύμα κορονοϊού.

Η «Moderna» θα καταθέσει σήμερα αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της


Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» θα καταθέσει αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά της Covid-19 στις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σήμερα με βάση τα συνολικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που δείχνουν ότι το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,1% και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Κυνισμός


«Αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%. Αρα, σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία, αλλά να απομειώσουμε το φαινόμενο τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση».

Η Ρόζα Παρκς έδωσε θέση στους μαύρους


Στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) μια αφροαμερικανή, η Ρόζα Παρκς, αρνείται, 1/12/1955, να παραδώσει το κάθισμά της στο λεωφορείο σε έναν λευκό και συλλαμβάνεται, γινομένη σύμβολο του αγώνα κατά των φυλετικών διαχωρισμών στις ΗΠΑ.

Δημοσιεύεται διαταγή του στρατηγού Σκόμπυ για τη διάλυση του ΕΛΑΣ


Δημοσιεύεται, 1/12/1944, ημερήσια διαταγή-τελεσίγραφο του στρατηγού Σκόμπυ με την οποία απαιτούσε τη διάλυση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ (με την ταυτόχρονη όμως διατήρηση της Ορεινής Ταξιαρχίας και του Ιερού Λόχου). Το ΕΑΜ απέρριψε ως ετεροβαρή και εχθρική τη διαταγή του Σκόμπυ, επιμένοντας στην πάγια θέση του για αποστράτευση όλων των στρατιωτικών σωμάτων και τη συγκρότηση εθνικού στρατού εκκαθαρισμένου από δωσιλογικά στοιχεία.

Δολοφονείται ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ


Δολοφονείται, 1/12/1934, στο Λένινγκραντ ο Σεργκέι Μιρόνοβιτς Κίροφ. Μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος της Ρωσίας από το 1904, ο Κίροφ υπήρξε ένας από τους βασικότερους οργανωτές και καθοδηγητές της ένοπλης πάλης στη διάρκεια της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Στη συνέχεια διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης του Λένινγκραντ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), Γραμματέας και μέλος του Οργανωτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ (μπ.) και μέλος του Προεδρείου της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΣΣΔ.