Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Μαΐου 2020

«Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού»


Ενόψει του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, το portal 902.gr έχει ήδη αναρτήσει έως το Σάββατο 2/5 το ντοκιμαντέρ «Ludlow, οι Έλληνες στουςΠολέμους του Άνθρακα» σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού.

Στο ίδιο πλαίσιο, από το Σάββατο 2 Μάη στις 20.00 και για τέσσερις ημέρες θα αναρτήσει το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία, η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού (Greek American Radicals, the untold story)» στο κανάλι του 902.gr στο YouTubeΤιμάμε τους εργάτες ανά τον κόσμο, την πάλη για τα δικαιώματα και τη ζωή τους, την πρωτοπόρα δράση του εργατικού κινήματος, τις θυσίες και τις κατακτήσεις του.

Παρακαταθήκη για την «επόμενη μέρα»


Οι συγκλονιστικές, συμβολικές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς που έγιναν στο Σύνταγμα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας «έδειξαν ότι υπάρχει ένα σημαντικό δυναμικό στο εργατικό κίνημα το οποίο δεν είναι διατεθειμένο να βάλει ξανά το κεφάλι του στον πάγκο του χασάπη, δεν είναι διατεθειμένο να πληρώσει ξανά τα σπασμένα μιας κρίσης για την οποία δεν φταίει», τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA», το πρωί του Σαββάτου.

«Αυτή η εικόνα είναι μια σημαντική επένδυση για την επόμενη μέρα της κρίσης, που οι εργαζόμενοι

Πρωτομαγιά στον κόσμο


Συμβολικές Πρωτομαγιάτικες παρεμβάσεις έγιναν σε διάφορες χώρες του κόσμου, λόγω της πανδημίας, με συνδικάτα και οργανώσεις, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, να στέλνουν αγωνιστικό μήνυμα, είτε διαδικτυακά είτε με διάφορες εκδηλώσεις.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 2 - 3 Μάη:
  • Πρωτομαγιά 2020: Ορθιοι και δυνατοί την «επόμενη μέρα»! Δεν θα πληρώσει ξανά ο λαός:
  • Ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από τις συμβολικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα
  • Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία και τις συνέπειες στην οικονομία
  • Κομμουνιστικά κι Εργατικά Κόμματα: Κοινή ανακοίνωση για την 1η Μάη, Παγκόσμια Μέρα της Εργατικής Τάξης

Κιμ Ανέστη εκ νεκρών...



Στις  15 Απρίλη αρχίζουν οι φήμες από τα διεθνή και ντόπια ΜΜΕ ότι  "ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας είναι σε «κώμα», πέθανε."

«Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δύο πηγές, ανέφερε πως αντιπροσωπεία που περιλαμβάνει και γιατρούς από την Κίνα εστάλη στην Βόρεια Κορέα για να δώσει συμβουλές για την περίθαλψη του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Λύσσαξαν τα μαντρόσκυλα

Ο Λαγός. Ο ναζί. Ο υπόδικος στη δίκη της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Πρώην ηγετικό στέλεχος και κουμανταδόρος των Ταγμάτων Εφόδου της ναζιστικής εγκληματικής συμμορίας. Νυν ευρωβουλευτής.

Ο Λαγός σκύλιασε. Σκύλιασε με την Εργατική Πρωτομαγιά (εν γένει).

Συνεχίζουμε!

Η δύναμη της οργάνωσης 
της εργατικής τάξης


Τα Βίντεο, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δίνουν απάντηση στην προσπάθειά της κυβέρνησης που επικαλούμενη προσχηματικούς λόγους επιχείρησε να φιμώσει τη φωνή των εργαζομένων την ίδια ώρα που δίνει πράσινο φως στην εργοδοσία να κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση.

Οι πληγές του καπιταλισμού είναι αγιάτρευτες

Ο,τι και να κάνουν οι απολογητές του καπιταλισμού, όσο κι αν προσπαθούν να υπερασπιστούν το σύστημα της εκμετάλλευσης, θα σπάνε τα μούτρα τους, γιατί το οικονομικό - κοινωνικό σύστημα αυτό, που στηρίζεται στην εξουσία των μονοπωλίων, στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και στο κριτήριο του κέρδους, έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια, η βαρβαρότητα προβάλλει

Διεθνή ΜΜΕ για την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ



Σημείο αναφοράς για τον φετινό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτέλεσαν για τα διεθνή ΜΜΕ οι εκδηλώσεις που οργάνωσαν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στην Αθήνα, όπου η εργατική κινητοποίηση στο Σύνταγμα ήταν για πολλή ώρα «ψηλά» στην ειδησεογραφία μεγάλων πρακτορείων.

Η «επόμενη μέρα» είναι ήδη εδώ! Να μην πληρώσει πάλι ο λαός!

Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνει ότι η περιβόητη «επόμενη μέρα», για την οποία μιλούν η κυβέρνηση, τα διάφορα αστικά επιτελεία και κόμματα, είναι ήδη εδώ. Είναι σε εξέλιξη η καπιταλιστική κρίση, το φόρτωμα των βαρών της στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και γι' αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμός για τα σωματεία, για όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, για κάθε πρωτοπόρο εργαζόμενο, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αναμονή.

Σοδίτσα μπόλικη...


Μιας και η «σούπα» της συναίνεσης για να πληρώσει ο λαός τα σπασμένα της κρίσης ξίνισε ξανά από τις πρωτομαγιάτικες συμβολικές εκδηλώσεις σωματείων και συνδικάτων που έστειλαν παντού το μήνυμα πως ο λαός πλήρωσε πολλά και δεν θα πληρώσει ξανά, μιας που η εικόνα των συγκεντρωμένων που τήρησαν όλα τα μέτρα ασφάλειας έδειξε ότι η σημαία του αγώνα δεν υποστέλλεται και τα καλυμένα στόματα έχουν φωνή, απέδειξε τη δύναμη της οργάνωσης της εργατικής τάξης κι έδωσε κουράγιο σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, τα «μεγάλα πνεύματα» της αντιΚΚΕ επίθεσης συναντήθηκαν ξανά.

Ο Γιάννης Ρίτσος, τιμάται με το Διεθνές Βραβείο Λένιν

Ο Γιάννης Ρίτσος, τιμάται στη Μόσχα με το Διεθνές Βραβείο Λένιν για την Ειρήνη, 2 Μάη 1977.
Ο Γιάννης Ρίτσος,
  • που όταν το 1972 ο Πάμπλο Νερούδα παρέλαβε το Νόμπελ Λογοτεχνίας δήλωσε: «Ξέρω

Η ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου


Στις 2 του Μάη 1943, συντελέστηκε ένα γεγονός εξαιρετικής σημασίας για το αντάρτικο κίνημα της Ελλάδας. 
Ηταν η ίδρυση του Γενικού Στρατηγείου του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, γεγονός που μετέτρεψε τον ΕΛΑΣ από αντάρτικη δύναμη σε στρατό ικανό ν' απελευθερώσει τη χώρα. Βρισκόμαστε στο μέσο της χιτλερικής κατοχής και το αντάρτικο, με απόλυτα κυρίαρχη δύναμη τον ΕΛΑΣ, είχε ήδη φουντώσει απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας. Χιλιάδες νέοι και μεγαλύτεροι κατατάσσονται στην ψυχή του κινήματος.

Η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα


Διοργανώνεται, 2/5/1893, στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά, με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου του Σταύρου Καλλέργη.

Σε αυτό πήραν μέρος περίπου 2.000 εργάτες, οι οποίοι ενέκριναν ειδικό ψήφισμα με βασικά αιτήματα την Κυριακάτικη αργία, το 8ωρο και τη σύνταξη. Το ψήφισμα επιδόθηκε στη Βουλή, αλλά αντιμετωπίστηκε με χλευασμό. Ο Στ. Καλλέργης επιχείρησε να το διαβάσει στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί, ωστόσο συνελήφθη από την αστυνομία και παραπέμφθηκε στο Πλημμελειοδικείο, το οποίο και τον καταδίκασε σε 10ήμερη φυλάκιση.