Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Γνωστά και άγνωστα τραγούδια των εργατών και η ιστορία τους

Έργο του Πικάσο, αφιερωμένο στην ΠΣΟ, το οποίο κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου που συνοδεύει την ταινία «Το τραγούδι των ποταμών»

Μια μικρή πρόταση με γνωστά και άγνωστα τραγούδια των εργατών όλου του κόσμου, ενόψει του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Σε αυτό το μικρό μας αφιέρωμα προσπαθήσαμε να βρούμε την ιστορία πίσω από το τραγούδι... Καλή ακρόαση!

Ταξικοί αγώνες για το 8ωρο, το μεροκάματο, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης

Από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα

Σήμερα, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να βάλουν τα Συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Μαζί με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το φακέλωμα πρωτοπόρων συνδικαλιστών, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, συνθέτουν τον επόμενο γύρο της αντεργατικής επίθεσης.

1 Μαή στην ΕΣΣΔ


Η 1η Μάη, ήταν η μέρα της μεγάλης απεργίας στο Σικάγο των ΗΠΑ με αίτημα την καθιέρωση της 8ωρης εργάσιμης μέρας, αντί της 10ωρης, 11ωρης έως και 14ωρης που ήταν ως τότε.

Απεργία η οποία συνεχίστηκε και τις επόμενες μέρες και που βάφτηκε στο αίμα των εργατών από το χτύπημα αστυνομίας με εντολή των καπιταλιστών, ενώ οι ηγέτες, πρωτεργάτες των τότε εργατικών κινητοποιήσεων για το 8ωρο καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν.

Άγιο Φως ή θεομπαίχτες


Τα κεριά μπορούν να ανάψουν μόνα του
 
Εκατομμύρια πιστών θα ταξίδευαν και φέτος στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να λάβουν το Αγιο Φως, που συμβολίζει την Ανάσταση και σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση είναι ένα θαύμα κατά το οποίο ένα μπλε φως αναβλύζει από τον τάφο του Ιησού Χριστού.

1886 Σικάγο, 1924 Αθήνα,1936 Θεσσαλονίκη, 1944 Καισαριανή

 

Στιγμές από την Ιστορία της Πρωτομαγιάς


Πρώτη του Μάη! Μια μέρα κόκκινη, μια μέρα ελπίδας, μια μέρα για την περηφάνια της τάξης μας, για τους αγώνες της, για τους νεκρούς της. Το Σικάγο, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Καισαριανή ενώνονται με το ίδιο κατακόκκινο νήμα.

Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς επίκαιρο στον αγώνα για το μέλλον που αξίζει στην ανθρωπότητα


Κατάθεση στεφάνων στο σημείο, Εγνατία με Βενιζέλου, που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών, τον Μάη του 1936, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά  αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς με απεργία και συγκέντρωση στις 6 Μάη.  

Χρήστος Καρανταής

 


α«Οι παπαγικοί δολοφόνοι εκτέλεσαν προχθές τον πατριώτη αγωνιστή Χρήστο Καράνταή. Η εκτέλεση έγινε στις 5.15 το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης στη θέση Ρούσσες».

Ετσι αναγγέλθηκε από τη «Φωνή της Αλήθειας» στις 4 Μάη του 1955 η εκτέλεση του 26χρονου κομμουνιστή Χρήστου Καρανταή, γνωστού ως «Χρηστάκου» από τον καιρό που αμούστακο παιδί ακόμα ήταν στον ΔΣΕ.

Οχι στις πατέντες για τα εμβόλια


ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
 
Οι εργαζόμενοι σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου, ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες σε Ινδία, Τουρκία, Βραζιλία, έρχονται αντιμέτωποι με ένα ακόμη «κύμα» της πανδημίας, εξαιτίας της αποδυνάμωσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας και των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για τα εμβόλια και τα φάρμακα. Στο «βωμό» του καπιταλιστικού κέρδους θυσιάζεται η λαϊκή ανάγκη για το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής.

Καλή Ανάσταση των Λαών

...

Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε

Λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα

...

Από τη σταύρωση στην ανάσταση λαών

Η βδομάδα των Παθών, ο Γολγοθάς, η σταύρωση. Δεν είναι τυχαίο που χιλιάδες άνθρωποι, ανεξάρτητα σε ποιον θεό και αν πιστεύουν, δανείζονται τις λέξεις αυτές για να αποδώσουν την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζουν.

Το πιο τρανό τραγούδι...


Σαν σήμερα, Πρωτομαγιά του 1909 γεννιέται ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος

Ο ποιητής της «Ρωμιοσύνης» και του «Επιτάφιου», ο ποιητής που ανδρώθηκε στους αγώνες, στην εξορία και στα κάτεργα. Ο ποιητής που άφησε ανεξίτηλο σημάδι στις λεωφόρους του μέλλοντος, κάνοντας στίχους την ανάγκη, τον αγώνα, τον πόνο και τα βάσανα του λαού, την πάλη, τις θυσίες και τον ηρωισμό των κομμουνιστών. Γιατί κομμουνιστής ήταν κι ο ίδιος, μέλος του ΚΚΕ μέχρι την τελευταία του πνοή, στις 11 Νοέμβρη 1990. Η ποίησή του αποτελεί οδηγό μάχης για τη ζωή, όπλο και σημαία στα χέρια του λαού στον αγώνα για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, για την κοινωνική απελευθέρωση. 

Πρωτομαγιά του 1944

 

  Οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές στην Καισαριανή

«...Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα, / μόν' ήρθαν μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι. Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνου απ' όλους / κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος...»1

Οι 200 της Καισαριανής ζουν. Η Πρωτομαγιά του 1944 ήταν κόκκινη, κόκκινη σαν το αίμα τους που πότισε το Σκοπευτήριο, κόκκινη σαν τα υψηλά ιδανικά των κομμουνιστών.

"Πανεργατική"


22 χρόνια μετά (3 Απρίλη 1999) την Ίδρυση του ΠΑΜΕ, υλοποιείται μια διαχρονική ανάγκη, εκδίδεται σε πρώτη φάση διαδικτυακά, η εφημερίδα της Εργατικής Τάξης!

 Στην έκδοση της δικής του εφημερίδας, της «ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ» προχωρά το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων και ανάδειξης της δράσης και των αγώνων των συνδικάτων.

1 Μάη


Στις 20 Ιουλίου 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς πήρε την εξής απόφαση: «Θα οργανωθεί μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για μια καθορισμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις ν' απευθύνουν ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη μέρα, προς τις δημόσιες αρχές, ένα αίτημα για να καθοριστεί η εργάσιμη μέρα σε οκτώ ώρες και να τεθούν σε ισχύ οι άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Συνεδρίου του Παρισιού.

Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Πρωτομαγιά του 2021


Στο δρόμο των εργατών του Σικάγο του 1886.

Στο δρόμο των εργατών της Θεσσαλονίκης το Μάη του 1936.

Στο δρόμο των 200 κομμουνιστών που εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους ναζί την Πρωτομαγιά του 1944.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 30 Απρίλη - 2 Μάη 2021, ο οποίος λόγω των αργιών του Πάσχα κυκλοφορεί από την Παρασκευή: 

Εργατική Πρωτομαγιά 2021 - Μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ: Τώρα είναι η ώρα μαχητικής εργατικής - λαϊκής απάντησης. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/05/1811

Γεννιέται ο σατιρικός ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Λασκαράτος.

01/05/1827

Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Το νέο Σύνταγμα στηρίχθηκε κυρίως στο αμερικανικό του 1787. Ενίσχυε σημαντικά τον αστικοφιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος, ενώ έπαυε να έχει προσωρινή ισχύ όπως τα προηγούμενα, υποδηλώνοντας τη βούληση των επαναστατών για πλήρη ανεξαρτησία (και όχι καθεστώς υποτέλειας). Στο νέο Σύνταγμα κατοχυρώνονταν η λαϊκή κυριαρχία («η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»), η ισονομία, η ανεξιθρησκία, καταργούνταν οι τίτλοι ευγενείας, ενώ προβλεπόταν άσυλο για τους κατατρεγμένους.

«Πρωτομαγιά»


«Πρωτομαγιά»
είναι ο τίτλος του καινούργιου τραγουδιού της Πολυξένης Καράκογλου. 

«Την Πρωτομαγιά ετούτη στρώσε δείπνο για πολλούς. Είναι αμέτρητα τ' αδέρφια απ' τους πυροβολισμούς...» λέει ένα στοίχος του τραγουδιού για να μας μεταφέρει: