Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Οκτώβρης '93


Θα μπορούσε να ήταν και αυτός ο τίτλος του τραγουδιού «Τι γίνεται όταν χαλαρώνεις απέναντι στον ταξικό εχθρό...»

το εφηβάκι με την κόκκινη σημαία

λένε στη σάκα του πως κουβαλά τη βία

Γεννήθηκε ο Τίτος Βανδής


Ο Τίτος Βανδής, γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη 1917 στο Νέο Φάληρο. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας της Καβάλας (ο πατέρας του ήταν καπνέμπορος), επέστρεψε σε μικρή ηλικία στον τόπο καταγωγής των γονέων του.

Κ.Κ.Αρμενίας: Άμεση κατάπαυση του πυρός

Καλούμε τους κομμουνιστές από όλα τα κόμματα σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις φωνές τους με την απαίτησή μας να μπει ένα τέλος στον πόλεμο και για την λύση όλων των εκκρεμών διαφορών μεταξύ της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν και της Δημοκρατίας της Αρμενίας, μέσα από διάλογο και διπλωματία, βασισμένα στη Χάρτα του ΟΗΕ και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των εθνών και της αυτοδιάθεσης.

Μένουμε δυνατοί, και όχι σιωπηλοί


Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μόλις χτες την επιβολή τοπικού lockdown στον νομό Θεσσαλονίκης. Για την έξαρση των κρουσμάτων στο νομό  και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν φταίμε εμείς. Ότι περνούσε από τα χέρια μας ως εργαζόμενοι στα πλαίσια ατομικής προστασίας το κάναμε. Όλα τα προηγούμενα χρόνια πληρώναμε στο ακέραιο τις ασφαλιστικές μας εισφορές, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας στο επίπεδο της υγείας, της ασφάλειας στη δουλειά.

Η LIDL αρνείται τη διενέργεια τεστ στους 150 εργαζόμενους στις αποθήκες


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσ/νίκης καταγγέλλει την εργοδοσία στα σούπερ μάρκετ LIDL, για την στάση που κρατάει απέναντι στους εργαζόμενους της και στα δίκαια αιτήματά τους. Συγκεκριμένα, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος στις αποθήκες της επιχείρησης, η εργοδοσία αρνήθηκε τη διενέργεια τεστ στους 150 εργαζόμενους που εργάζονται στις αποθήκες, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας, με την κάλυψη που της δίνουν και τα «πρωτόκολλα» του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, για ακόμα μια φορά το μπαλάκι έπεσε στους εργαζόμενους, στην ατομική ευθύνη, και στο ότι όποιος θέλει να κάνει τεστ θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα που απαιτούνται


Με το ΚΚΕ στην πάλη για τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα που απαιτούνται είναι συγκεκριμένες:

1. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξή του στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών, δηλαδή τάισμα των κλινικαρχών, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση και προτείνουν άλλα κόμματα.

103 χρόνια από τη Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση


Σαν σήμερα, 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) το 1917, η εξέγερση που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαριίνσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, στο Μινσκ, στην Κροστάνδη κ.ά.

Lockdown στην αντιλαϊκή πολιτική για να βγει ο λαός νικητής και από αυτήν τη δοκιμασία


 Μπαίνοντας στη νέα φάση των περιορισμών που επιβάλλει η κυβέρνηση, «ένα το κρατούμενο» είναι για το λαό η ενίσχυση της οργανωμένης πάλης, της διεκδίκησης μέσα από τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς για ουσιαστική προστασία της ζωής του. Για θωράκιση της Υγείας, μέσα από τη λήψη μέτρων σε σύγκρουση με την πολιτική που σε κάθε τέτοια διεκδίκηση απαντάει με γνώμονα το «κόστος» για το κράτος και το κεφάλαιο.

Τί lockdown ρε χαμένε


Τι lockdown ρε χαμένε, που κλειστήκαμε δυόμιση μήνες μέσα για να δώσουμε χρόνο να θωρακιστεί το ΕΣΥ και δεν κάνατε τίποτα!

Τι lockdown ρε χαμένε, που βγήκες με φόντο τα ηλιοβασιλέματα να πεις για την ωραία covid-free χώρα μας, όπου μπορούσαν να έρχονται οι τουρίστες χωρίς να πάρεις ούτε ένα μέτρο προστασίας του ντόπιου πληθυσμού!

Για τα μέτρα της κυβέρνησης με αφορμή τα γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ


Ο προβοκατόρικος προπηλακισμός του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ έδωσε τροφή στην κυβέρνηση, αλλά και σε ορισμένους καθηγητές ΑΕΙ, για μια νέα επίθεση ενάντια στο οργανωμένο φοιτητικό κίνημα, για τη λήψη μέτρων έντασης της αστυνόμευσης και την ολοκληρωτική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, για τη ζύμωση των πιο παραπλανητικών και αντιδραστικών ιδεολογημάτων περί "κόκκινου φασισμού" και "τραμπούκων της Αριστεράς".

«Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους»

Απεργιακός αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας

  Απεργία στις 26 Νοέμβρη όρισε η Εκτελεστική Επιτροπή του Εργατικού Κέντρου Αθήνας στη σημερινή της συνεδρίαση. Δεν είναι δυνατόν, αναφέρει, «την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ανακοινώνει lockdown, την ίδια στιγμή να επιμένει να καταθέσει νομοσχέδιο για την κατάργηση του 8ώρου! Στις κρίσιμες συνθήκες που διανύουμε καλούμε τα σωματεία μέλη μας και όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας. Παλεύουμε για άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας του λαού».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 

Με κύριο τίτλο «Lockdown στην πολιτική τους: Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας σε ζωή, υγεία, δουλειά», κυκλοφορεί από σήμερα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», 7-8 Νοέμβρη.

Στην εφημερίδα μπορείτε ακόμη να διαβάσετε:

Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα- Σωματεία

Αποφασίζουν απεργία στις 26 Νοέμβρη

Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των γερμανών ναζί στην Ευρυτανία και οι αντεπιθέσεις του ΕΛΑΣ εναντίον τους - δια χειρός στρατηγού Στέφανου Σαράφη!


Μία μαύρη επέτειος για τον τόπο μας η 7η Νοέμβρη.

Πριν από 77 χρόνια (7-11-1943) οι γερμανοί ναζί εισέβαλαν στην Ευρυτανία και πυρπόλησαν το Καρπενήσι και πολλά χωριά (βλ. ιστορικό αφιέρωμα "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"). Σε λίγους μήνες επανέλαβαν για δεύτερη φορά το εγκληματικό τους έργο (9-8-1944) αφήνοντας πίσω τους στάχτη, ερείπια και δολοφονημένους αθώους συμπολίτες μας (βλ. εδώ).

Η κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης


Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κύρια εργατικά κέντρα της Ελλάδας, 7/11/1929, με την κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Ξεσπά εξέγερση στην Πετρούπολη


Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. 

Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, το Μινσκ, τη Κροστάνδη, κ.α.