Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Ο Ηρωικός Δεκέμβρης του 1944


 Ο Ηρωικός Δεκέμβρης του 1944

Τι θυμηθήκαμε...


Την απόφασή του να εφαρμόσει πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» στην «Αυγή» ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας μια σειρά από οικονομικά στοιχεία, τα οποία συνδέει με τη συνολικότερη πτώση της κυκλοφορίας των εφημερίδων, τη μείωση της διαφήμισης, τον αποκλεισμό από κρατικές καταχωρήσεις και άλλα.

Σταθμός Τρίτος- Μεταλλεργάτες


Πριν δύο μήνες μπήκε σε ισχύ η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών που υπέγραψε το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ναυπηγικής Βιομηχανίας (ΣΕΝΑΒΙ).

Νέα εκδοχή ταγμάτων εφόδου οι ομάδες που έβαλαν χειροπέδες σε γυμνασιάρχη


Η επίθεση στον διευθυντή γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας είναι ενέργεια αποτρόπαια και καταδικαστέα. Πρόκειται για ομάδες που, όποιο τίτλο και αν χρησιμοποιούν, αποτελούν νέα εκδοχή ταγμάτων εφόδου. Η άρνηση της μάσκας και των εμβολίων, που επικαλούνται, είναι το όχημα μέσα από το οποίο προσπαθούν να περάσουν φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες εκπορεύονται από συγκεκριμένα μορφώματα.

Μια αυταπάτη που κρατάει χρόνια


Σ
' ένα άρθρο της «Εφ.Συν», με τίτλο «Μια αναμονή που κρατάει χρόνια», το οποίο αναφέρεται στις γαλλικές εκλογές και τα πιθανά σενάρια εκλογής του νέου Προέδρου, ο συντάκτης Τάσος Παππάς διατυπώνει το ερώτημα «γιατί να μην ενώσουν τις δυνάμεις τους οι υποψήφιοι της Αριστεράς έναντι του Μακρόν».

Γιώργος Σεφέρης


Σαν σήμερα 10  Δεκεμβρίου απονέμεται στον Γεώργιο Σεφέρη το Νόμπελ Λογοτεχνίας, το πρώτο Νόμπελ που κερδίζει Έλληνας. Βίντεο

Η ομιλία του Γ. Σεφέρη κατά την απονομή του Νόμπελ στη Στοκχόλμη

Τέλεια αντιλαϊκή καταιγίδα

 


Την «τέλεια καταιγίδα» ζουν τα λαϊκά νοικοκυριά, λίγες μέρες πριν βγει ο χρόνος. Η καθήλωση των μισθών, η ακρίβεια και οι νέες περικοπές που επίκεινται στον κρατικό προϋπολογισμό ακόμα και για τις πιο στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες, βάζουν βόμβα στο εισόδημα εκατομμυρίων εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και βιοπαλαιστών αγροτών.

Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων 16 Δεκέμβρη


Όλες και όλοι στο συλλαλητήριο των συνδικάτων ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό, την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη, στις 6μμ, στο Σύνταγμα!

Η κατάθεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης που προηγήθηκε, συμπληρώνει τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη αλλά και τους υπόλοιπους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν στο φόντο των έκτακτων αναγκών της πανδημίας.

Κανένας συμβιβασμός με την αθλιότητα στην Υγεία


Η τραγική καθημερινότητα που ζει ο λαός
από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας αποτυπώνεται στα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ). Η έρευνα έγινε το διάστημα 5 - 12 Νοέμβρη 2021, σε 1.001 άτομα, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικα πληθυσμού, και αφορά την πρόσβαση σε αναγκαίες υπηρεσίες Υγείας.

Συνέχεια επαφών για την Ουκρανία με «προειδοποιήσεις» και «κόκκινες γραμμές»


ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ

 Με τις δύο πλευρές να επαναλαμβάνουν «προειδοποιήσεις» και «κόκκινες γραμμές» σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα, διεξήχθη την Τρίτη το βράδυ η τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ξεκινάει η Διεθνής Τηλεδιάσκεψη Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων


Έκτακτη Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων θα διεξαχθεί στις 10-12 Δεκεμβρίου 2021, με θέμα: "Οι διεθνείς οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Η εμπειρία από την πάλη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων και των λαών. Αλληλεγγύη στην Κούβα, στον λαό της Παλαιστίνης, σε όλους τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις κυρώσεις, στις μηχανορραφίες και στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα".

Η πραγματικότητα για τις εργασιακές σχέσεις και η κάλπικη αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


1
στους 3 εργαζόμενους σήμερα ζει με 345 ευρώ τον μήνα! Το σημερινό εξώφυλλο του «Ριζοσπάστη» αποτελεί ένα εμβληματικό στιγμιότυπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αποτελεί τρανταχτή απόδειξη για το «πού πάει το πράγμα» όσον αφορά τους μισθούς των εργαζομένων, με τον μέσο μισθό να συρρικνώνεται περαιτέρω. Σήμερα ο κατώτατος μισθός υπολείπεται κατά 101 ευρώ σε σύγκριση με τον κατώτατο μισθό του 2012! Από τότε έχουν περάσει 4 κυβερνήσεις…

Μια μέρα σαν τη σημερινή


10/12/1790

Γεννιέται ο Αυστριακός περιηγητής και ιστορικός Γιάκομπ Φαλμεράιερ.

10/12/1830

Γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι Ντίκινσον.