Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Μαθήματα… αντικομμουνισμού στο ΑΠΘ!


 Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, μαζί με φοιτητές του Τμήματος, απαιτώντας την κατάργηση του μαθήματος «Θεωρίες για τον Ολοκληρωτισμό» που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα σπουδών. Απόφαση αίτησης ανάκλησης του μαθήματος πήρε και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος νωρίτερα το πρωί.

Ανάγκη και δικαίωμα για όλα τα παιδιά η Προσχολική Αγωγή

Η προχτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους του voucher για τους παιδικούς σταθμούς φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, όπως κάθε χρόνο, τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο το φάσμα του χώρου της Προσχολικής Αγωγής. 17.250 παιδιά από αυτά για τα οποία έγινε αίτηση, μένουν και φέτος εκτός προγράμματος (αριθμός αυξημένος κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι). Κι αυτό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Θρασύδειλα φασιστοειδή κατέστρεψαν για δεύτερη φορά μνημείο του ΔΣΕ


Γνωστά θρασύδειλα φασιστοειδή πριν κάποια βράδια κατέστρεψαν για δεύτερη φορά το μνημείο του ΔΣΕ στη θέση Άη Λευτέρης στον Αίνο. Οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των ΠΟΚιτών, των Ταγμάτων Ασφάλειας, των παλιών βασανιστών του κεφαλλονίτικου λαού, οι σημερινοί δολοφόνοι ναζιστές Χρυσαυγίτες μετά την εκλογική τους συντριβή στο νησί της Κεφαλονιάς και στην υπόλοιπη χώρα, και με την δίκη τους σε πλήρη εξέλιξη, ξέσπασαν πάνω στο

Η νέα “Νέα Αριστερά” στις κυβερνήσεις της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας


Με αφορμή την αδυναμία του Πέδρο Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στο ισπανικό κοινοβούλιο προχθές και σήμερα, λόγω της άρνησης των Ποδέμος να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, όχι από θέση αρχής, αλλά απλά με διαφορετικούς όρους, μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που ανέβηκε πριν λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί «επιτελικού κράτους»


Πίσω απ' τα παραπλανητικά συνθήματα της "αποτελεσματικότητας" και της "αποκομματικοποίησης", η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πιο ανθεκτική και εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις, πιο φιλική απέναντι στις κάθε είδους απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Επίθεση του ΔΣΕ στα Γρεβενά (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


Η επίθεση του ΔΣΕ στα Γρεβενά, 25/7/1947, ήταν ουσιαστικά η πρώτη μάχη του ΔΣΕ σε κατοικημένη περιοχή, σε μεγάλο αστικό κέντρο, η οποία μάλιστα είχε και μεγάλες απώλειες.
Ο νόμιμος ακόμη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  (26/7) αναφέρει πρωτοσέλιδα: « Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ.

Να σταματήσουν τώρα όλες οι αντικομμουνιστικές διώξεις

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY KKE
               Παρέμβαση για τις εντεινόμενες διώξεις σε Πολωνία και Ουκρανία


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του υπογράμμισε τα εξής:

«Κυρία επίτροπε, σε ερώτηση που σας είχαμε κάνει πρόσφατα για το πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απαράδεκτη και

Ο πόλεμος στην Κορέα και η υπογραφή του Συμφώνου Ανακωχής

Στις 26 του Ιούλη του 1953 υπογράφτηκε το Σύμφωνο Ανακωχής, για το σταμάτημα του πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά από έναν τρίχρονο πόλεμο, τον πρώτο έπειτα από τον τερματισμό του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτέλεσμά του ήταν ο διαμελισμός της Κορεατικής Χερσονήσου, έως τα σήμερα, η μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικού στρατού στην περιοχή μέχρι τώρα, που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές επιβουλές κατά της ΛΔ Κορέας,

Tιμάμε τους ήρωες της τάξης μας


 Φοιτητές και εργάτες τίμησαν τη Σωτηρία «με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα»

Τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, «με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα», τίμησαν για μία ακόμη χρονιά, φοιτητές και εργάτες με εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιούλη, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.

«Φοιτητές εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν

Ηλέκτρα Αποστόλου


-Πώς σε λένε;
-Ελληνίδα

Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας, 26/7/1944, ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου.

Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του

Ειρήνη Γκίνη (Μίρκα Γκίνοβα)


Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο, 26/7/1946, τη πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.

«Πρώτη φορά ελληνικός στρατός τουφεκίζει γυναίκα»
«Για σένα πλέκουν δαφνοστέφανα, οι καιροί κι αντιλαλούν απ' τα στερνά σου τα τραγούδια πόλεις, βουνά, λαγκάδια και ουρανοί. Δίπλα στο μνήμα σου, το μίσος μας λαμπαδά. Σ' ένα χωριό δασκάλα αν ήσουν ταπεινή τώρα περνάει απ' το σχολείο σου όλη η Ελλάδα».

«Φεντερασιόν»


Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη, 26/7/1909, η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ισπανοεβραϊκά).


Πρώτα σκιρτήματα, η γέννηση της «Φεντερασιόν» στη Θεσσαλονίκη