Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Αν η μπάλα έγραφε επικήδειο...


Ένας σύντομος αποχαιρετισμός στον «μαέστρο» των γηπέδων, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα

Ντιέγκο μου, καλώς ήρθες στην αιωνιότητα. Το ήξερα από την πρώτη στιγμή που με ακούμπησες ότι ήσουν ξεχωριστός. Να ξέρεις ότι όπως εσύ με αγάπησες, άλλο τόσο σε αγάπησα και εγώ. Όταν ο κόσμος θα ακούει μπάλα θα θυμάται εσένα και όταν ο κόσμος θα ακούει Μαραντόνα θα θυμάται εμένα. Θα είμαστε για πάντα μαζί!

29η Νοέμβρη Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό

 


Οι πρόσφατες επικίνδυνες εξελίξεις με τις νέες παρεμβάσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ στην περιοχή, και ειδικά το νέο αμερικάνικο σχέδιο, διατηρούν και θωρακίζουν την ισραηλινή κατοχή, παραχωρούν την Ιερουσαλήμ στο κράτος του Ισραήλ, προχωρούν στην προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη, διατηρούν τους παράνομους ισραηλινούς εποικισμούς.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ προωθούν σχέδιο συνεκμετάλλευσης και τροφοδοτούν την τούρκικη επιθετικότητα


Ο κύριος υπουργός μας ενημέρωσε για τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μας δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε επίκαιρα ζητήματα των εξελίξεων στην περιοχή. 

Παρίσι-Συγκέντρωση Αλληλεγγύης με τους Εργαζόμενους της Ελλάδας

Εργαζόμενοι και συνδικάτα της Γαλλίας, μέλη της ΠΣΟ στο Παρίσι, έστειλαν δυνατό μήνυμα αλληλεγγύης με τους εργαζόμενους της Ελλάδας και τους εργατικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. (ΒΙΝΤΕΟ)

«Έχουμε πόλεμο ενάντια στις αρρώστιες, την αδικία και το κεφάλαιο»


Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά με το έργο «Έχουμε πόλεμο ενάντια στις αρρώστιες την αδικία και το κεφάλαιο», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το χρονογράφημα με τίτλο «Ο σοσιαλισμός θέλει: Οι γιατροί να γιατρεύουν δωρεάν» που πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο εργάτης της Κωνσταντινούπολης» στις 5/9/1910. Η πρωτότυπη εικονογράφηση και το άρθρο είναι μέρος του Ημερολογίου της ΚΕ του ΚΚΕ 2021. Μπορείτε να δείτε το άρθρο από την σελίδα - ντοκουμέντο της εφημερίδας «Εργάτης» στο slideshow κάτω. 

Πέθανε η ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου


Έφυγε από τη ζωή η σπουδαίας ηθοποιός Εύας Κοταμανίδου, σε ηλικία 84 ετών.

 Από μικρή ηλικία φανερώθηκε η αγάπη της για το θέατρο συμμετέχοντας σε παραστάσεις και σκετσάκια στο σχολείο της. «Αυτό το μεράκι δεν έφευγε...», ανέφερε η ίδια πριν λίγα χρόνια σε συνέντευξή της στο «NGradio». Στη συνέχεια, παράλληλα με τις σπουδές της στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ενώ δούλευε στον ΟΤΕ φοίτησε στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Γεννιέται ο Γιώργος Χουρμουζιάδης


Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη το 26 Νοεμβρίου 1932, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης

Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ. Το 1981 έγινε μέλος του ΚΚΕ και στο 13ο Συνέδριο του Κόμματος, το 1991, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Υπηρέτησε το Κόμμα και το λαό της Θεσσαλονίκης από διάφορες θέσεις και ως βουλευτής της Α' Θεσσαλονίκης, όπου εκλέχθηκε στις εκλογές του 2000 και του 2004. Παρέμεινε μέλος του Κόμματος ως το τέλος της ζωής του.

Χωρίς δεύτερη κουβέντα


«Η έκθεση δεν είναι πολιτικό κείμενο και γι' αυτό πρέπει να μείνει έξω από την πολιτική, μάλλον θα έλεγα την κομματική, αντιπαράθεση».
Με αυτήν την απαίτηση - στο όνομα των «ειδικών» που ο λόγος τους δεν χωράει δεύτερη κουβέντα - κάλεσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός τον λαό να υποδεχτεί αδιαμαρτύρητα όσα περιλαμβάνει η λεγόμενη «Εκθεση Πισσαρίδη». Τον «οδικό χάρτη» δηλαδή ανάκαμψης του κεφαλαίου, που στόχο έχει να φορτώσει και τη νέα καπιταλιστική κρίση στο λαό, με τα όσα εφιαλτικά προβλέπει για τον ίδιο.

Το δίκιο είναι με τους απεργούς και τους αγώνες τους


Η σημερινή απεργία είναι μία μεγάλη μάχη. Όπως δεν αναστέλλεται η επίθεση του πλούτου και της κυβέρνησης ενάντια στον λαό μας, έτσι δεν μπορούν να αναστέλλονται και να απαγορεύονται οι αγώνες για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και όλου του λαού.

Η επιτυχία της απεργίας έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δε θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία


Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που σήμερα έσπασαν τη σιωπή, την εργοδοτική βία, την κρατική καταστολή και απέργησαν για τη ζωή τους, την υγεία τους, τα δικαιώματα τους

Η κυβέρνηση, έσπασε ξανά τα μούτρα της! Η απεργία πέτυχε, με συμμετοχή σε μεγάλους χώρους δουλειάς, εργοστάσια, με σχεδόν καθολική συμμετοχή στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η επιτυχία της σημερινής απεργίας, έστειλε το πρώτο μήνυμα. Δε θα περάσει ο φόβος, η τρομοκρατία, η απαισιοδοξία, η λογική να λογαριαστούμε μετά.

Απεργία 26 Νοέμβρη και με τη μάσκα έχουμε φωνή


Από το πρωί, σωματεία και συνδικάτα δίνουν τη μάχη της απεργίας με περιφρούρηση, σε σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, αμαξοστάσια του Δήμου, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και άλλους εργασιακούς χώρους.

Απορρίφθηκαν οι τροπολογίες του ΚΚΕ για την ουσιαστική ενίσχυση του λαού


Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Απορρίφθηκαν χτες ασυζητητί από την κυβέρνηση οι τροπολογίες που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση του λαού που δοκιμάζεται και οι οποίες προέβλεπαν την άμεση οικονομική ενίσχυση για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους.

Απεργούμε και με τη μάσκα έχουμε φωνή



Τώρα είναι η κρίσιμη στιγμή οι εργαζόμενοι, ο λαός μας να μιλήσει. Να μην ανεχτεί άλλο να φιμώνεται η φωνή του. Να βάλει στοπ στη λογική ότι φταίει ο λαός για όλα όσα συμβαίνουν. Τώρα πρέπει να δώσουμε συλλογική, μαζική, μαχητική απάντηση.

Το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης γράφει, 26/11/1940, το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας, με το οποίο έπαιρνε καταδικαστική θέση ενάντια στο συνεχιζόμενο ελληνοϊταλικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία-Γερμανία…είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις».

3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ)


Πραγματοποιείται, 26/11/1924, το 3ο Έκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς).

Το συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.