Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Γεννήθηκε ο Ένιο Μορικόνε

 


Ο Ένιο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη στις 10 Νοέμβρη 1928, συνθέτης και ενορχηστρωτής, η μουσική του οποίου «έντυσε» κάποια από τα πλέον εμβληματικά έργα του κινηματογράφου.

Το 1940 σπουδάζει Σύνθεση στο ωδείο. Τότε ήταν και η στιγμή που αποφάσισε να γίνει συνθέτης. Εχει γράψει μουσική για περισσότερες από 500 ταινίες, καθώς και σύγχρονα έργα κλασικής μουσικής.

Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην Κύθνο

 


Σημαντικά ήταν τα αποτελέσματα της συνεργατικής ανασκαφικής έρευνας 2020 του Τομέα Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε και φέτος στη βραχονησίδα «Βρυοκαστράκι», απέναντι από την αρχαία πόλη της Κύθνου. Η θέση κατοικήθηκε αδιάκοπα από τον 12ο αιώνα π.Χ. έως τον 7ο αιώνα μ.Χ., ενώ υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις και για την παρουσία κυκλαδικής εγκατάστασης της 3ης χιλιετίας π.Χ. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στους τρεις τομείς που ερευνώνται από το 2018: Το μνημειώδες ιερό των γεωμετρικών - κλασικών χρόνων, το επίμηκες κτίριο της ύστερης αρχαιότητας και την τρίκλιτη πρωτοβυζαντινή βασιλική.

Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία

Στο «φως» πλευρές της συμφωνίας Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Πλευρές της συμφωνίας που υπέγραψαν χθες Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η συμφωνία αποτυπώνει την επικράτηση των αζέρικων δυνάμεων επί του πεδίου και παραπέμπει περισσότερο σε συνθηκολόγηση παρά σε συμφωνία ειρήνης.

Προσπάθεια εξωραϊσμού φυλακισμένων ναζί


Την παρέμβαση της ΕΣΗΕΜ-Θ προκάλεσε επιστολή δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης μέσα από την οποία καταγγέλλεται «η παροχή βήματος προβολής, εξωραϊσμού και "εξανθρωπισμού" των φυλακισμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, από τον ραδιοφωνικό σταθμό "Μετρόπολις"».

ΑΧΕΠΑ: «Από σήμερα κάνουμε επιλογή ασθενών»


Δραματική είναι πλέον η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας λόγω της ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων αλλά και των πολιτών που χρήζουν νοσηλείας λόγω κορωνοϊού.

Ιδιαίτερος αγωνιστικός εορτασμός


Σε λίγες μέρες ξεκινάει ο εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου,
 που κορυφώνεται με την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Οι φορείς που διοργανώνουν τον εορτασμό (Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών, φοιτητικοί σύλλογοι, εργατικά σωματεία) προετοιμάζονται ήδη, καθώς φέτος επιβάλλεται να είναι ένας διαφορετικός - αλλά αγωνιστικός - συμβολικός εορτασμός.

Ένα ακόμα «παραθυράκι» για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας


Ένα ακόμα «παραθυράκι» για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο του Εμπορίου ανοίγουν οι διατάξεις για τη «λειτουργία της αγοράς εργασίας» (μέρος Δ') του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης «Λήψη συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1150 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

Γεννήθηκε ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ


Ο εφευρέτης κατασκευαστής που ομώνυμου θρυλικού αυτόματου όπλου ΑΚ-47, Μιχαήλ Καλάσνικοφ, γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1919, σε αγροτική οικογένεια.

Το πασίγνωστο ομώνυμο όπλο «ΑΚ-47» από τα αρχικά (Αυτόματο του Καλάσνικοφ) σχεδιάστηκε το 1947 και ολοκληρώθηκε το 1949, έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο το όπλο του στρατού της ΕΣΣΔ και λόγω της απλής κατασκευής, της αντοχής και της ακρίβειας είχε πολλές πωλήσεις σε όλο τον κόσμο.

Επικίνδυνες «σταθερές»


Η εκλογή Μπάιντεν και η φιλολογία για δήθεν «ευνοϊκή στάση» της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ στα Ελληνοτουρκικά γίνονται αφορμή να επισημαίνεται από διάφορες πλευρές της αστικής τάξης η ανάγκη για σταθερότερο βηματισμό της Ελλάδας με τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή. Πίσω από μεγάλα λόγια, όμως, άλλοι κρύβουν και άλλοι ομολογούν ότι τα σχέδια αυτά προϋποθέτουν τη διαφύλαξη της ΝΑΤΟικής συνοχής, που περιλαμβάνει και την Τουρκία ως βασικό της πυλώνα.

Ενώνουμε σήμερα τη φωνή μας με τα σωματεία για ενίσχυση του συστήματος Υγείας και για μέτρα προστασίας


Σήμερα, Μέρα Δράσης των σωματείων για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς, με τους εργαζομένους.

Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής


Εργάζομαι ως ιατρός σε νοσοκομεία του ΕΣΥ από το 2001 (από το 2011 ως ειδική παθολόγος). Το πρώτο κύμα της πανδημίας με βρήκε εργαζόμενη στο Παθολογικό Τμήμα του ΓΝ Θήβας. Από τον Ιούλη του 2020 προσελήφθη στο Παθολογικό Τμήμα του ΓΝ Παμμακάριστος, το οποίο τόσο στο πρώτο κύμα, όσο και από 11/9/2020, λειτουργεί αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με νόσο Covid-19. Τα ανωτέρω στοιχεία του βιογραφικού μου αναφέρω για να υπογραμμίσω ότι τα γραφόμενα και οι απόψεις μου βασίζονται σε πολυετή εμπειρία εκ των έσω, τόσο προ πανδημίας, όσο και κατά τη διάρκεια αυτής.

Εξαφανίστηκε η εφαρμογή Webex


«Amber Alert» για την εφαρμογή Webex, εξέδωσε η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, διευκρινίζοντας ότι η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης εξαφανίστηκε στις 9 Νοέμβρη από κάθε υπολογιστή.

«Τα μόνα πρωτόκολλα που πιστά εφαρμόζει η εργοδοσία στο εμπόριο είναι τα πρωτόκολλα του κέρδους»


Από την προηγούμενη εβδομάδα τα τηλέφωνα των σωματείων χτυπούν και η ερώτηση δεν είναι «ποιος» αλλά «πόσα» με δεκάδες κρούσματα κορονοιού να βγαίνουν ανά ημέρα σε μεγάλους χώρους δουλειάς, στα super market, σε αποθήκες και γραφεία. Κρούσματα που αποκρύβονται ή ακολουθούν διαδικασίες που δεν έχουν καμία σχέση με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ιδρύεται η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ)


Ιδρύεται, 10/11/1945, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με έδρα τη Βουδαπέστη. Στην ίδρυσή της συμμετείχαν 437 αντιπρόσωποι, που εκπροσωπούσαν 30.000.000 μέλη οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο.

Στον παράνομο Ριζοσπάστη δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Γκαίμπελς μαζί με τον Μεταξά

Στον παράνομο Ριζοσπάστη δημοσιεύεται, 10/11/1936, απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ η οποία συγκέντρωνε την προσοχή των οργανώσεων του Κόμματος στην οργάνωση των μαζικών αγώνων των εργαζομένων, το ξεσκέπασμα της δημαγωγίας του δικτατορικού καθεστώτος της 4ης Αυγούστου, την περιφρούρηση των συνδικάτων από τη φασιστικοποίηση και τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου στις συνοικίες, τα εργοστάσια και το στρατό. Τέλος καλούσε το λαό να συνδράμει με κάθε τρόπο τα θύματα της δικτατορίας.