Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Η συμμετοχή στα σωματεία μειώνεται διαρκώς στις χώρες του ΟΟΣΑ.


Αιτίες: δες μαιμού συνέδριο 
της διορισμένης ΓΣΣΕ 

Τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύει ο ΟΟΣΑ για τις 36 χώρες μέλη του είναι απογοητευτικά. Τόσο όση είναι και η απογοήτευση των εργαζομένων από την λειτουργία και την δράση των συνδικάτων. Σε όλες τις χώρες παρουσιάζεται μείωση την τελευταία δεκαετία.

"κουκουλομάρτυρας"

Σε άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τις εξελίξεις στην Προανακριτική Επιτροπή, που ερευνά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και εκπρόσωπός του στην Προανακριτική Επιτροπή, σημειώνει:

«Με νέα μορφή και νέα ορμή» και στη νεολαία!

Με αφορμή την τρίμηνη καμπάνια που προκήρυξε η ΚΟΜΕΠ για την αύξηση της κυκλοφορίας της στη νεολαία, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τους στόχους που βάζει η Οργάνωση για την καλύτερη διακίνηση και αξιοποίηση της ΚΟΜΕΠ.
***
-- Η ΚΟΜΕΠ ξεκινάει μια τρίμηνη καμπάνια για τη νεολαία τους μήνες Μάρτη, Απρίλη, Μάη για την εγγραφή νέων μελών. Ποιος είναι ο στόχος για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ;

Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην 100χρονη ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ

Μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στην 100χρονη ηρωική διαδρομή του ΚΚΕ, βασισμένη στην ξενάγηση στην έκθεση που έχει στηθεί στην είσοδο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό, με πολύτιμα ντοκουμέντα και κειμήλια από το Αρχείο της ΚΕ, προηγήθηκε της συνέντευξης που έδωσε την περασμένη Δευτέρα 17 Φλεβάρη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στο «Attica TV» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ταλαμάγκα. 

Καμπάνια της ΟΓΕ για την εργαζομένη γυναίκα


Λάστιχο ωράριο - Λάστιχο ζωή
Γυναίκα οργανώσου για την ανατροπή

Στην ανάγκη για οργάνωση, πάλη και διεκδίκηση κόντρα στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις έχει αφιερώσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την καμπάνια, με την οποία απευθύνεται στις εργαζόμενες, αλλά και στις αυτοαπασχολούμενες, στις φοιτήτριες, στις συνταξιούχους, που υφίστανται επίσης τις επιπτώσεις της «ευελιξίας».

Ένα διαφορετικό “ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός” μέσα από τις φυλακές

Η χούντα βρήκε στη φυλακή πολλούς αγωνιστές από το κομμουνιστικό κίνημα και την Αριστερά, σε διάφορες εκδοχές της. Η διάκριση αυτή γινόταν ενίοτε αισθητή και μες στις φυλακές, σχετικά με την οργάνωση των πολιτικών κρατούμενων και τις συλλογικές πράξεις-εκδηλώσεις τους. Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς όμως την… “διαχωριστική γραμμή” που μπήκε ανάμεσά τους πριν από έναν τελικό Κυπέλλου και ένα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, της δεκαετίας του ’70.

«Απόψε χτυπούνε τις γυναίκες»


Το μετεμφυλιακό κράτος, τον Νοέμβρη του 1949 επιχειρεί να ξεκαθαρίσει και με τα εσωτερικά μέτωπα: τις φυλακές και τις εξορίες.

 Οι εξόριστοι και οι φυλακισμένοι, άνδρες και γυναίκες, πρέπει να εξοντωθούν ψυχολογικά, να υποταχθούν και να υπογράψουν «δηλώσεις μετάνοιας», να χάσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας.
Ένα από τα μέτρα που παίρνουν είναι η μεταφορά γυναικών, προς αναμόρφωσιν, στη

Εφυγε από τη ζωή η Κική Δημουλά

Την τελευταία της πνοή άφησε, λίγο πριν τις έξι το απόγευμα, σε ηλικία 89 ετών, η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά, η οποία το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1931 στην Αθήνα, όπου κι έζησε. Εργάστηκε ως υπάλληλος στην Τράπεζα της Ελλάδος επί 25 χρόνια. Το 2002 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Το 2015 αναγορεύτηκε σε επίτιμη διδάκτορα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ταγμένη στην υπεράσπιση των αντεργατικών συμφερόντων του κεφαλαίου


«ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ» ΤΗΣ ΗΓΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

Μια συνοπτική αναδρομή σε χαρακτηριστικά «κατορθώματα» του εργατοπατερισμού

Η απόφαση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ αντί για ένα πραγματικό συνέδριο εργατών να επιχειρήσει να στήσει στις 25 Φλεβάρη μια διαδικασία - παρωδία, διάρκειας μόλις μιας μέρας, με τη στήριξη της κυβέρνησης και της αστυνομίας, με μόνο σκοπό να στήσει μια κάλπη γεμάτη νόθους και εργοδότες, αποτελεί συνέχεια

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

Η κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας αυξάνει τους κινδύνους ενός ατυχήματος, ενώ κάποιοι φοβούνται ακόμα και θερμό επεισόδιο. Θεωρείτε ότι η Τουρκία αυξάνει την ένταση για να εκβιάσει μια συζήτηση για συνεκμετάλλευση;

Σωστά επισημαίνετε τον κίνδυνο ενός θερμού επεισοδίου που μπορεί να προκληθεί και από ατύχημα.

Ελπιδοφόρες αγωνιστικές διεργασίες..

Κορυφώθηκε, τη βδομάδα που μας πέρασε, η προπαγανδιστική ομοβροντία από κυβέρνηση, αστικά κόμματα και τα κάθε λογής παπαγαλάκια τους ενάντια στους εργατικούς αγώνες, με αφορμή την επιτυχημένη απεργία για το Ασφαλιστικό. Η προσπάθειά τους όμως να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου, να μην κουνιέται φύλλο και οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα τον νόμο - λαιμητόμο Βρούτση - Κατρούγκαλου έπεσε στο κενό.

Ε.Π.Ο.Ν

Ιδρύεται, 23/2/1943, η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ)
Η θρυλική ΕΠΟΝ, με την καθοριστική συμβολή της ΟΚΝΕ και με σημαία το «Πολεμάμε και τραγουδάμε», συσπείρωσε πάνω από 600.000 περήφανα νιάτα που την περίοδο της Κατοχής εντάχθηκαν στις γραμμές της, πρόσφερε πάνω από 32.000 ως αντάρτες μαχητές στον αγώνα και πάνω από 1.300 παιδιά της έπεσαν στα πεδία των μαχών.

Κόκκινος Στρατός φρουρός της σοσιαλιστικής οικοδόμησης


Μέρα του Κόκκινου Στρατού, 23/2/1918. Είχε προηγηθεί Διάταγμά της Προσωρινής Εργατοαγροτικής Κυβέρνησης (Συμβούλιο των Επιτρόπων του Λαού) στις 18/1/1918 για τη δημιουργία του Κόκκινου Στρατού Εργατών - Αγροτών σε εθελοντική βάση.

Οι πρώτες μονάδες του νέου επαναστατικού στρατού διακρίθηκαν αμέσως στη μάχη κατά των Γερμανών στις τοποθεσίες Νάρβα και Πσκοβ. Η ημέρα που δόθηκαν αυτές οι μάχες ορίστηκε τιμητικά ως Μέρα του Κόκκινου Στρατού.