Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα με επιστημονικά μέτρα και ζητά τη βοήθεια της Εκκλησίας

Αρχικά κάποιοι ψεκασμένοι διέδιδαν σοβαρά πως το ορθόδοξο δόγμα μας προστατεύει από τον κορονοϊό και τους τρόλαρε το μισό internet. Έλα όμως που η πραγματικότητα μπορεί να μας τρολάρει καλύτερα από κάθε ελαφρύ σχόλιο…
Έτσι λοιπόν χτες διαβάσαμε την εξής είδηση:
Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον

Ένταση της επίθεσης του εργοδοτικού κορονοϊού

Σε πάρα πολλά καταστήματα και αποθήκες, μέλη μας, καταγγέλλουν το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε σε ανάκληση αδειών και ρεπό, επιβάλλει 10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση, ασκεί πιέσεις για να πάνε οι συνάδελφοί για δουλειά στις αποθήκες την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα.

Τα αυξημένα κύματα προσφύγων δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή, αλλά με ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια


Τα αυξημένα κύματα προσφύγων, αποτέλεσμα των πολέμων, αλλά και των γεωπολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες τους, δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή, αλλά με ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια που από τη μία διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς και από την άλλη εγκλωβίζουν πρόσφυγες σε νησιά και σύνορα.

Που τα στείλατ τα μπατσάκια, να τα κάνουν τουλουμάκια

Ένα αυτοσχέδιο ποίημα έγραψαν οι νησιώτες της Μυτιλήνης με αφορμή το λαϊκό ξεσηκωμό τους και την άγρια καταστολή και τις απειλές της κυβέρνησης.

«Βρε συ Κούλη, βρε Μιχάλη,
που τα στείλατ’ τα μωρέλια,
μες του Πασχαλιά (καπετάνιος του ΔΣΕ Λέσβου) τα σκέλια.

Τα νησιά δεν θα γίνουν φυλακές της ΕΕ


Οργιο καταστολής ήταν ο επικίνδυνος σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ στις μαζικές κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων των νησιών, που αντιδρούν στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να διαιωνιστεί η πολιτική που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά, καταπατώντας ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, ενώ οξύνει τα προβλήματα για τους νησιώτες.

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

Πώς θα χαρακτηρίζατε το 7μηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Σας εξέπληξε κάτι;

Καμιά έκπληξη! Από τις πρώτες μέρες η ΝΔ άρχισε να τρέχει το αντιλαϊκό της έργο, επιβεβαιώνοντας ότι και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης η πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, του λαού δεν αναστέλλεται. Το αντίθετο διατηρείται και επιταχύνεται.

Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί συναυλία που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η συγκεκριμένη συναυλία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την

Από τις εξορίες: Πανάρας Θωμάς


Ο Πανάρας Θωμάς γεννήθηκε το 1919 στις Βελεσσιώτες Δομοκού.
Βρέθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολή, είχε γίνει μέλος του ΚΚΕ.
Επέστρεψε στην Ελλλάδα. Έμεινε στη Λαμία. Δραστηριοποιήθηκε στην παράνομη οργάνωση του Κόμματος μέσα στην πόλη τα χρόνια της ένοπλης πάλης.

Πιάστηκε το 1948 στο σπίτι που κρυβόταν στη Νέα Σφαίρα (συνοικία της Λαμίας). Στο σπίτι, κατά την έρευνα η ασφάλεια δε βρήκε τίποτα άλλο ενοχοποιητικό παρά μόνο κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη εναντίον των Λέσβιων αγωνιστών

Με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως "όσοι μετείχαν στα επεισόδια και τους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν" και πως "οι άντρες των ΜΑΤ είναι τα παιδιά της διπλανής πόρτας και είναι άνανδρο να τους χτυπούν ιδιαίτερα όταν αυτοί κοιμούνται", στο νησί μας προχωρούν ήδη στη δίωξη τεσσάρων συμπολιτών μας από την περιοχή της Γέρας και έχουν ξεκινήσει την ταυτοποίηση και άλλων αγωνιστών που αντιστάθηκαν στις προκλητικές επιθέσεις, στις ακατανόμαστες ύβρεις προς τους νησιώτες και

Ζητούν την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία από το νέο κορονοϊό

Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία από το νέο κορονοϊό απαιτούν Σωματεία εργαζομένων.

Ζητούν από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.

Σχόλιο, του Γ.Τ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στη Β. Συρία

Η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Συρία και τη Ρωσία, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης, αλλά και και τα κύματα των ξεριζωμένων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 29 Φλεβάρη - 1η Μάρτη:
  • Όξυνση συγκρούσεων και ανταγωνισμών - Νέα κύματα ξεριζωμένων: Πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή! Να μη γίνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ.
  • Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ: Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν τις τύχες στα δικά τους χέρια: Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για το νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση

Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου

Στις 29 Φλεβάρη του 1944, σ’ ένα πετρόκτιστο δωμάτιο που παλιά λειτουργούσε ως τελωνείο, δίπλα στο ξακουστό πετρογέφυρο της Πλάκας, υπογράφτηκε από τις οργανώσεις ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑ, τη Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή (Άγγλοι) και την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση Καΐρου, πρωτόκολλο που έμεινε στην ιστορία ως η Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου.

Η σφαγή στο ΑΕΤΟ

Η πρώτη μέρα της σφαγής, στο ΑΕΤΟ, Κυριακή 29-2-1948

Το οργανωμένο έγκλημα της σφαγής στο Α΄ Τάγμα Σκαπανέων, στην Μακρόνησο, 29/2/1948 - 1/3/1948

Του Νίκου Παπανδρέου

Πρωινή αναφορά πήρε ο υπασπιστής του Τάγματος υπολοχαγός Καστρίτσης. Αμέσως μετά διέταξε το Τάγμα να κατευθυνθεί συντεταγμένο προς το αμφιθέατρο.

Πρώτη εμφάνιση της 29ης Φλεβάρη ως πρόσθετη ημέρα κάθε δίσεκτου έτους


Πρώτη, 29/2/1584, εμφάνιση της 29ης Φλεβάρη ως πρόσθετη ημέρα κάθε δίσεκτου έτους.

Η προσθήκη αυτή αποφασίστηκε το 1581 από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ, ο οποίος αφαίρεσε και 11 ημέρες, μετονομάζοντας την 4η Οκτωβρίου 1582 σε 15η Οκτωβρίου 1582 και εγκαινιάζοντας το ημερολόγιο που πήρε το όνομά του.

Η επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου υφίσταται ήδη από το 45 π.Χ. βάσει της ρύθμισης του Ιουλίου Καίσαρα, με τη διαφορά ότι εμφανιζόταν μεταξύ 24ης

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020

Γαβγίσματα


Ενοχλήθηκε η κυβέρνηση από τις χτεσινές κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, σε συνέχεια της μεγάλης απεργίας στις 18 Φλεβάρη, που δείχνουν ότι ο λαός δεν νομιμοποιεί τον νόμο - έκτρωμα Βρούτση - Κατρούγκαλου.

Γι' αυτό ξαμόλησε τον βουλευτή Πλεύρη, που «ξέρασε» αντικομμουνισμό στη Βουλή, σε γνώριμες για εκείνον αποστολές, με αφορμή τις αναφορές του Χρ. Κατσώτη στα μαζικά συλλαλητήρια. «Εσείς πολύ καιρό είστε στο απυρόβλητο.

Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει

Αφότου η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε τις απώλειες που προκάλεσε στο συριακό στρατό επί μια βδομάδα, ο κυβερνήτης του Χατάι ενημέρωσε πως “οι εννιά στρατιώτες μας έγιναν μάρτυρες”. 

Έκτοτε ο αριθμός έχει ανέβει ραγδαία. Ο ακριβής αριθμός δεν είναι σαφής. Δεκάδες από τα παιδιά μας έχασαν τις ζωές τους. Τα συλλυπητήριά μας στο λαό μας.

«Λαϊκής Συσπείρωσης» θεσσαλονικης

Με fast track διαδικασίες ο χώρος της ΔΕΘ παραδίνεται σε επιχειρηματικούς ομίλους

Σε κλίμα «εθνικής ενότητας», η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη ψήφισε μνημόνιο συνεργασίας ΔΕΘ ΑΕ και δήμου για την ανάπλαση της ΔΕΘ. 

Μια προσπάθεια οριστικής ταφόπλακας στο πολυετές όραμα και διεκδίκηση των

Με χιούμορ για τον κορονοϊό στην Θεσσαλονίκη


Προβληματισμός, φόβος και σε κάποιες περιπτώσεις πανικός, επικρατεί και στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση, κρουσμάτων Κορονοϊού στη χώρα.

Μπορεί τα δύο κρούσματα κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη να έχουν τρομάξει αρκετούς πολίτες της χώρας, όμως υπάρχουν και κάποιοι που αντιμετωπίζουν την κατάσταση με χιούμορ.

Χιουμοριστικά σκίτσα και έξυπνες ατάκες 
από το  Facebook και το Twitter

Ραγδαία κλιμάκωση στη Συρία

Η ραγδαία κλιμάκωση στη Συρία επιβεβαιώνει ότι συνυπάρχει ο πόλος της συνεργασίας ταυτόχρονα με τον πόλο των σφοδρών αντιθέσεων και ανταγωνισμών των αστικών τάξεων στις χώρες, επισήμανε ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί σοβαροί και κανένας δεν πρέπει να κλείνει τα μάτια του και να επαφίεται σε καθησυχαστικές δηλώσεις, που είχαμε και προηγούμενα επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επί ΝΔ, περί υποστήριξης της χώρας μας από τους ισχυρούς «συμμάχους» μας, ούτε πρέπει να κοιμάται τον «ύπνο του δικαίου».

Η ελπίδα βρίσκεται στην ανασύνταξη του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που τη μέρα πραγματοποίησης του Συνεδρίου-παρωδία της ΓΣΕΕ απήργησαν και συμμετείχαν στην απεργιακή διαδήλωση έξω από το ξενοδοχείο-φρούριο και σε άλλες πρωτοβουλίες διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα. Χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους που σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, μέσα από την πείρα που έχουν αποκτήσει, εναντιώθηκαν απέναντι σε ένα συνέδριο που δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις διεκδικήσεις τους.

Δ. Κουτσούμπας: Θα είσαι πάντα παρών με το έργο σου


Δ. Κουτσούμπας: Θα είσαι πάντα παρών με το έργο σου, τους ρόλους σου, την ανεπανάληπτη προσωπικότητά σου
 

Σε κλίμα συγκίνησης και ανείπωτης θλίψης η κηδεία του αγαπημένου ηθοποιού Κώστα Βουτσά στη Μητρόπολη Αθηνών.

Άμεση λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό

Τα υπουργεία Υγείας και Μεταφορών αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη για οποιοδήποτε συμβάν υγείας προκύψει σε εργαζόμενο ή επιβάτη. Η υπενθύμιση για πλύσιμο των χεριών και απλής προσωπικής προστασίας δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος. Θα θεωρούσαμε απλά ανεύθυνη αυτή την τακτική, αν δεν ήταν καθαρά οικονομίστικη και αδιάφορη για την υγεία και την ζωή των ανθρώπων.
Πραγματικά μέτρα προστασίας για εργαζόμενους και επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι τα παρακάτω και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή τους.

Είναι ταγΜΑΤαλήτες!


Τα ΜΑΤ, φορώντας πολιτικά ρούχα, πήραν κράνη και ρόπαλα, έριξαν χημικά, έσπασαν οποιοδήποτε αυτοκίνητο υπήρχε μπροστά τους κι έφυγαν από τη Χίο ως αυτό που είναι: ταγΜΑΤαλήτες. 

Και για μην ξεχνιόμαστε: Αυτοί οι ταγΜΑΤαλήτες έχουν πολιτικούς προϊσταμένους –  Ακολουθεί ρεπορτάζ, φωτογραφίες και βίντεο από το politischios.gr
***

Μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του λαού


Το ΚΚΕ παρακολουθεί με ευθύνη την εξέλιξη της επιδημίας από το "νέο κορονοϊό". Απαιτείται, με ευθύνη της κυβέρνησης, να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου.

Η στάση ευθύνης δεν είναι να αποσιωπηθούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας και στη δημόσια υγεία, που άλλωστε ο λαός τα συναντά στα

Από τις εξορίες: Βασίλης Βλασίδης

Έργα του Βασίλη Βλασίδη, ζωντανή μαρτυρία των θυσιών
 χιλιάδων αγωνιστών στα στρατόπεδα εξορίας.

 Ο Βασίλης Βλασίδης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη την 1η Γενάρη του 1907. Σε ηλικία 17 χρόνων έρχεται μόνος του στην Αθήνα. Κάνει διάφορες δουλειές, ενώ παράλληλα ως αυτοδίδακτος ζωγράφος στο διάστημα μέχρι και την Κατοχή ζωγραφίζει κυρίως σκίτσα και γελοιογραφίες.

Λαϊκός ξεσηκωμός

Οι εικόνες των ΜΑΤ να εγκαταλείπουν όπως όπως τα νησιά, κάτω από τη γενικευμένη λαϊκή κατακραυγή, είναι μεγάλη επιτυχία του ξεσηκωμένου λαού σε Λέσβο και Χίο, που αγωνίζεται για να μη μετατραπεί ο τόπος του σε φυλακή - κολαστήριο της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες.

Αμοιβή εργασίας την Καθαρά Δευτέρα


Ενημερώνουμε τους εργαζόμενους ότι η καθαρά Δευτέρα δεν ανήκει στις επίσημες αργίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Αποτελεί αργία μόνο όταν έχει χαρακτηριστεί αργία από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο.

Αν μια επιχείρηση δεν λειτουργήσει την Καθαρά Δευτέρα και η ημέρα αυτή θεωρείται αργία από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή

ΟΕΝΓΕ για κορωνοϊό


Αθήνα 27 Φεβρουαρίου 2020


Α.Π:10065

Άλλο υπεύθυνη στάση και άλλο συγκάλυψη του προβλήματος 

«Έφυγε» η Άλκη Ζέη


«Έφυγε» από τη ζωή στα 97 της χρόνια η λογοτέχνης, Άλκη Ζέη

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1923 και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο, απ’ όπου καταγόταν η μητέρα της.
 Όταν άρχισε το σχολείο, η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Μαρούσι και στη συνέχεια στην Αθήνα.

«Δίκαιη» η μοιρασιά, πήρε ο καθένας εργολάβος ένα νησί


Τελικά, έγινε… δίκαιη μοιρασιά μεταξύ των τριών εργολάβων, που «διαγωνίσθηκαν» για τις πρώτες εργασίες (τοποθέτηση περίφραξης και καθαρισμό του χώρου) στις υπό κατασκευή υπερδομές προσφύγων και μεταναστών στα νησιά Χίο, Λέσβο και Σάμο, όπως εγκαίρως είχαμε επισημάνει με το δημοσίευμά μας «Διαγωνισμός με τρεις για τρία», στις 22 Φεβρουαρίου 2020.

Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα (ΠΑΚ)


Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοινώνει στη Στοκχόλμη, 28/2/1968, τη δημιουργία του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ)

Το Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα ιδρύθηκε στη Στοκχόλμη  (με αρχική ονομασία "Πανελλήνια Απελευθερωτική Κίνηση"), από τον Ανδρέα Παπανδρέου που είχε καταφύγει εκεί μετά την διακοπή της κράτησής του από την Χούντα και της έκδοσης άδειας εξόδου από τη Χώρα.

Απεργία στο Βόλο τον Φλεβάρη 1921


Στο Βόλο με την καθοδήγηση του ΣΕΚΕ (Κ) κηρύσσεται, 28/2/1921, πανεργατική απεργία και οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο ενάντια στον κίνδυνο του θανάτου από την πείνα.

 Επί δύο μέρες ο λαός κυριαρχεί στην πόλη.

Η κυβέρνηση στέλνει στρατό και κτυπά τους εργαζομένους.

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020

Τ’ άγρυπνο το δάκρυ αυτό δεν είν’ απ’ τα δακρυγόνα…


Μπήκαν στα νησιά τα ΜΑΤ, απ’ του Λαύριου το λιμάνι φέρνει ο «Πήγασος» με κράνη φασκιωμένες τις στρατιές.

Σπάνε, δέρνουν και τσακίζουν κάθε σπιθαμή ελπίδας, θέλουν λένε να ορίζουν την καρδιά και το μυαλό. Σπεύδουν με παροιμιώδη ζήλο να αποδείξουν πως μπορούνε εντολές να εκτελούνε και δώσ’ του όλο να βαράνε κάθε τόσο στο ψαχνό.

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νέο νόμο-λαιμητόμο


Συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στο αντιασφαλιστικό έγκλημα διαμήνυσαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι μέσα από τη μαχητική και πολύ μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες, το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου έδωσαν το «παρών» εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, συνταξιούχοι και φοιτητές με τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους.

Ολοι στο συλλαλητήριο στις 27 Φλεβάρη

Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένειά μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της Υγείας.

Υποψήφια για… Νόμπελ Ειρήνης η δολοφονική συμμαχία του ΝΑΤΟ!


Μόνο ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να εκληφθεί το γεγονός ότι ανάμεσα στις υποψηφιότητες για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης φιγουράρει το όνομα του… ΝΑΤΟ!! Κι’ όμως, είναι πραγματικότητα.
Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο Reuters, υποψήφιοι για το βραβείο είναι η έφηβη

Αποκάλυψη: Ακινητοποιημένα αγροτικά αυτοκίνητα επιτίθενται στα ΜΑΤ που αμύνονται ηρωικά με γκλομπ και κλωτσιές

Χτες έκανε το γύρο του διαδικτύου το βίντεο με τον αστυνομικό που έσπαγε χωρίς κανέναν λόγο το παρμπρίζ ενός αγροτικού αυτοκινήτου με το κοντάκι του όπλου του. Αυτό ήταν το “ευχαριστώ” του που τους άφησαν οι ντόπιοι να αποχωρήσουν και δεν τους επιφύλαξαν και άλλο χουνέρι.
Τα ορκ του Χρυσοχοΐδη σπάνε αυτοκίνητα ντόπιων.Έτσι, επειδή μπορούν.

Από τις εξορίες: Γιάννης Ρίτσος


Στα έργα αυτά, δημιουργήματα τα περισσότερα της εξορίας, ο Γ. Ρίτσος διοχέτευσε την απελπισία του αλλά και τις άσβεστες ελπίδες του. 

Ζωγράφισε την ασχήμια, αλλά και την αγάπη του για τη ζωή και την ομορφιά. Αποτύπωσε τη μοναξιά του αλλά και τη βαθιά του πίστη στον άνθρωπο. «Ο Ρίτσος αναζητεί και ανακαλεί πάνω στις πέτρες του τον χαμένο παράδεισο: έναν κόσμο αιώνιας και αμάραντης νιότης, ερατεινά κορίτσια και αθλητικά αγόρια με

Καταγγελία για την επίθεση στους νησιώτες


Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει εντολή στις δυνάμεις καταστολής να χτυπήσουν στο ψαχνό τους κατοίκους των νησιών της Λέσβου, της Σάμου και της Χίου προκειμένου να υπερασπίσει την πολιτική της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ανακοίνωση για τον θάνατο του Κώστα Βουτσά


Η ΚΕ του ΚΚΕ αποχαιρετά το μεγάλο ηθοποιό Κώστα Βουτσά, ο οποίος για 70 χρόνια, με το πηγαίο ταλέντο του χάριζε απλόχερα τη χαρά και το γέλιο, κερδίζοντας επάξια την αγάπη όλου του κόσμου.

Η πλατιά αναγνώριση και η δόξα δεν τον άλλαξαν, δεν τον απομάκρυναν ούτε στιγμή από τους λαϊκούς ανθρώπους.

Παρέμεινε απλός, ζεστός, εγκάρδιος, αξιολάτρευτος, μια μεγάλη καρδιά γεμάτη από

Ποιοι πρέπει να φορούν μάσκες


Νέες, επικαιροποιημένες οδηγίες για τη χρήση μάσκας, για την προστασία από τον κορωνοϊό, προέκυψαν από την έκτακτη σύσκεψη που έγινε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Υπουργύ Υγείας Βασίλη Κικίλια, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, των διοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών της Β. Ελλάδας Δημήτρη Τσαλικάκη και Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Περνούν αστυνομικοί και τους χειροκροτά ο κόσμος…

Κάποιοι γέλασαν, άλλοι χλεύασαν, λίγοι πίστεψαν το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη όταν είπε πριν λίγες μέρες ότι περνά η αστυνομία και τη χειροκροτά ο κόσμος.

Το βίντεο που ακολουθεί από τη Λέσβο, που εικονίζει τη στιγμή της αναχώρησης των ΜΑΤ, μετά από μια κοπιαστική μέρα επιβολής του

Ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις στη Μακρόνησο


Ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις, 27/2/1948, στη Μακρόνησο, κατά τις οποίες σκοτώνονται 17 και τραυματίζονται 61 φαντάροι.

Άλλοι 250 παραπέμπονται στο στρατοδικείο

Στις 19 Φλεβάρη 1947 αποφασίζεται από την κυβέρνηση Μαξίμου η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Κωστής Παλαμάς


Πεθαίνει, 27/2/1943, ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς. Η κηδεία του, που έλαβε χώρα την επόμενη μέρα, μετατρέπεται σε διαδήλωση κατά της Γερμανικής Κατοχής.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους της Αθήνας. Μία ομάδα διασπά τον αστυνομικό κλοιό και καταστρέφει το γραφείο του κατοχικού πρωθυπουργού στη Βουλή. Μια άλλη, αφού υπερφαλαγγίζει τους Ιταλούς καραμπινιέρους, πυρπολεί το υπουργείο Εργασίας, όπου είχε γίνει ο προπαρασκευαστικός σχεδιασμός για την επιστράτευση.

Το Ράιχσταγκ στις φλόγες της ναζιστικής σκευωρίας


Τη νύχτα της 26ης προς 27 Φλεβάρη 1933, οι ναζί προχωρούν στην προβοκάτσια κατά των κομμουνιστών με τον εμπρησμό του γερμανικού κοινοβουλίου (Ράιχσταγκ).

Δυο μέρες αργότερα αναστέλλονται όλα τα άρθρα του Συντάγματος και η εξουσία παραδίδεται απολύτως στον Χίτλερ και τους ναζί. Χιλιάδες κομμουνιστές θα συλληφθούν, θα φυλακισθούν και θα σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους επόμενους μήνες.

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Ανησυχητικά στοιχεία για τα ναρκωτικά

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε το ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ σε 13 Γυμνάσια του νομού Μαγνησίας. Σύμφωνα με την έρευνα: Το 3% των μαθητών των Γυμνασίων του νομού ανέφερε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Κύρια ουσία χρήσης και κύρια ουσία έναρξης αναφέρουν ότι είναι η κάνναβη. Η ηλικία έναρξης της χρήσης είναι τα 13 έτη. Ο αριθμός χρηστών κάνναβης τριπλασιάζεται από τα 14 στα 15 έτη. Καταγράφεται κατανάλωση και προμήθεια της ουσίας μέσα στους χώρους των περισσότερων Γυμνασίων του νομού.

Συλλαλητήριο στις 27 Φλεβάρη


Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας στις 18 Φλεβάρη και οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την αποδοχή και τη νομιμοποίηση των εργαζομένων όπως και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, των συνταξιούχων, της νεολαίας για την ψήφιση του νέου αντιασφαλιστικού οδοστρωτήρα.

Χριστούγεννα 1944, Φλεβάρης 2020 στην Λέσβο


Χριστούγεννα 1944

Το χρονικό των γεγονότων του θρυλικού «Go Back»

Χριστούγεννα του 1944, σύσσωμος ο λεσβιακός λαός, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ και με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, κατέβηκε στα «Μπλόκια» της Μυτιλήνης για να αποτρέψει την απόβαση των «μαύρων» του Τόρνμπουλ

Τρολάρισμα στον Β.Κικίλια


Ο  Β. Κικίλιας έγραψε στο Twitter:
«Το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας επιβεβαιώθηκε. Ήταν κάτι που περιμέναμε. Είμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού».

Έδειραν άντρες των ΜΑΤ και τους πήραν τα ρούχα κάτοικοι στη Χίο


Η οργή που έχει προκαλέσει η απόβαση των ΜΑΤ σε Λέσβο και Χίο εντείνεται, με τους κατοίκους να αντεπιτίθενται στο όργιο καταστολής με κάθε τρόπο. Στον Καρφά Χίου, λίγο μετά τη συγκέντρωση κατοίκων στην πλατεία της πόλης, μερίδα παριστάμενων κατευθύνθηκε προς το ξενοδοχείο ERYTHA όπου φιλοξενούνται μονάδες των ΜΑΤ και κυριολεκτικά μπούκαραν στο ξενοδοχείο. Εκεί, βρήκαν ρούχα των ματατζήδων τα οποία και πέταξαν έξω.

Νέα επίθεση των ΜΑΤ στη Λέσβο


          Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στα 

κέντρα-φυλακές της ΕΕ

Νέες μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν σήμερα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο ενάντια στα κέντρα φυλακές της ΕΕ και την άγρια καταστολή που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της ΝΔ για να κατασκευάσει τα κέντρα, εφαρμόζοντας πιστά την πολιτική της ΕΕ και τη συμφωνία της ΕΕ  - Τουρκίας για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, από τις χώρες τους εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Το νομοσχέδιο της ΝΔ αγιοποιεί το νόμο Κατρούγκαλου και παραγράφει τις απώλειες

Το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ αποτελεί νέο γύρο επίθεσης ενάντια συνολικά στους εργαζόμενους, όχι μόνο στους συνταξιούχους, τόνισε η Αλέκα Παρήγαγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο αγιοποιεί το νόμο Κατρούγκαλου και διορθώνει τα σημεία που έκρινε αντισυνταγματικά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόσθεσε ότι παραγράφει τις απώλειες που είχαν οι συνταξιούχοι πριν και κατά την κρίση και τόνισε ότι πρέπει να επιστραφούν τα κλεμμένα αποθεματικά των

Σε αγωνιστικούς ρυθμούς και η Θεσσαλονίκη

Τη φωνή τους με τους εργάτες που έδωσαν ολημερίς τη μάχη στην Αθήνα, για συνέδριο εργατών, ένωσαν μαζικά οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων και συνταξιουχικών οργανώσεων και συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης προβλήθηκαν βίντεο από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Ακολούθησε ομιλία από τον Κυριάκο Τσιαούση, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ)

Από τις εξορίες: Γιώργος Φαρσακίδης


Ο Γιώργος Φαρσακίδης γεννήθηκε 21/11/1926 στην Οδησσό της Σοβιετικής Ενωσης.

ΑνταρτοΕΠΟΝίτης, δεκαοχτώ χρόνων, τραυματίστηκε δύο φορές σε μάχη με Γερμανούς και Βούλγαρους και έμεινε ανάπηρος στα δύο του χέρια. 

Κατά διαστήματα έχει κάνει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους τόπους κράτησης - Μακρόνησος, Αϊ - Στράτης, Γυάρος, Λέρος - δεκαεξίμισι χρόνια.

Αυτοδίδακτος, στους τόπους της κράτησής του, ζωγραφίζει θέματα με περιεχόμενο από τη ζωή των συγκρατούμενων συναγωνιστών του κι αργότερα από τους αγώνες του ελληνικού λαού.