Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Ένα ποίημα του Κώστα Βάρναλη

                                                   Κώστας Βάρναλης - Οι Μοιραίοι

 Κώστας Βάρναλης (Πύργος Αν.Ρωμυλίας 1884 - Αθήνα 1974)

Ο Κώστας Βάρναλης απαγγέλλει το ποίημά του "Οι Μοιραίοι"

«Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή» να «μην γκρινιάζουμε όλη μέρα»!

 
«Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή και καλά η οικονομία και χαμηλά ενοίκια», «μην τα ζητάμε όλα, μην καλλιεργούμε προσδοκίες», «να μην γκρινιάζουμε όλη μέρα» είναι οι χαρακτηριστικές απαντήσεις που έδωσε για την ακρίβεια ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον Αντένα.

Τι σημαίνει ΛΑΡΚΟ;

 

Γιατί και ποιοι ξεπουλάνε την κορυφαία εταιρεία στην Ευρώπη και στον κόσμο; ΛΑΡΚΟ- Ορόσημο 2 κόσμων: Με την πατρίδα και τους εργάτες ή με το κεφάλαιο και τα παράσιτα

Ματίνα Παγώνη: Πρόεδρος ή εκπρόσωπος του Υπουργείου;

Σε βραδινή εκπομπή βρέθηκε η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, επικεφαλής της ΔΗΚΝΙ, της παράταξης της ΝΔ, για μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Αν εξαιρέσουμε τις αναφορές στα προσωπικά ή οικογενειακά ζητήματα που δεν μας αφορούν και προβλέψεις για το πώς θα κάνουμε Πάσχα έχουν αξία τα εξής:

Η «προοδευτική» κυβέρνηση, πέρα από το ΚΙΝΑΛ, χωράει και φθαρμένα υλικά της ΝΔ;


 Φυσικά και δεν περιμέναμε τη συνέντευξη του κυρίου Τσίπρα στον "ΣΚΑΪ" για να μάθουμε ότι η “προοδευτική” κυβέρνηση που επαγγέλλεται δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική πρόοδο. Η Ιστορία έχει καταγράψει “τα έργα και τις ημέρες” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως και της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής με τη ΝΔ, αλλά και με την ψήφιση περίπου των μισών νομοσχεδίων της σημερινής κυβέρνησης.

Ο τουρκικός στρατός χτυπάει τους απεργούς στη Σμύρνη


Το 1980 βρίσκει την Τουρκία στη δίνη μιας μεγάλης οικονομικής και πολιτικής κρίσης. Το 1979 έκλεισε με τη βιομηχανική παραγωγή μειωμένη κατά 2,8%, με την ανεργία στο 25% του εργατικού δυναμικού, τον πληθωρισμό στο αστρονομικό 82% και το συνολικό δημόσιο έλλειμμα στο εφιαλτικό ύψος των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενταγμένες στους ματωμένους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή


ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ «RAFALE» KAI ΦΡΕΓΑΤΕΣ

Την Τρίτη 15/2 ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής ένα ακόμα πακέτο συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με τις πιο εμβληματικές να είναι αυτές που αφορούν την αγορά των 3 γαλλικών φρεγατών (τύπου «Belhara») και των 6 επιπλέον «Rafale» (συν τα 18).

Ο Χρόνος είναι Χρήμα και Κρίμα


Αμα ανάμεσα στη βιολογική ακμή και στη βιολογική φθορά εγκαθίσταται η φρίκη, τότε και ο πιο ψύχραιμος οιωνοσκόπος των καιρών ξέρει τι του επιφυλάσσουν τα σφαγεία στον βωμό της κοινωνίας του. Η κτηνώδης, ναζιστικής πρακτικής ταγμάτων εφόδου εκτέλεση του νεαρού φιλάθλου στη Θεσσαλονίκη έρχεται να προχωρήσει ειδησεογραφικώς παράλληλα με την αποτρόπαιη δολοφονία δεκάδων ανήμπορων γέρων στην Αγία Σκέπη - τρομάρα μας - στα Χανιά. Είναι απ' αυτές τις μέρες που ο αποτροπιασμός δεν χωράει στον νου, δεν αντέχεται, και οι λεπτομέρειες καρφιτσώνουν αμέτρητα, αναπάντητα ερωτηματικά στο μυαλό των ανθρώπων.

Τι ετοιμάζουν για τα πανεπιστήμια;

 
Εδώ και μήνες η κυβέρνηση προπαγανδίζει τον νέο νόμο - πλαίσιο που θα φέρει για τα πανεπιστήμια με σειρά δημοσιευμάτων στον Τύπο, δηλώσεων στελεχών της, με τελευταία τη διαρροή της πρότασης του Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης της ΝΔ προς το υπουργείο Παιδείας.

Στα μπλόκα του αγώνα δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους


Μια βδομάδα κλείνουν στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, παλεύοντας κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους, αφού τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

Για την ανακούφιση των ομίλων, σπεύδουν να κηρύξουν «τελετή λήξης»


ΕΝΩ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ...

Με «αυτοδιάγνωση» και «αυτοπροστασία», κατάργηση της καραντίνας για νοσούντες και των διαγνωστικών τεστ!

Τη «λήξη της πανδημίας» σπεύδουν να κηρύξουν οι κυβερνήσεις σε μια σειρά κράτη στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπως η Βρετανία, η Σουηδία, η Δανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, προκειμένου να απαλλαγούν από τα πιο στοιχειώδη μέτρα περιορισμού της COVID-19, καθώς ακόμα και αυτά αποτελούν «βαρίδι» για την καπιταλιστική οικονομία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 14/02/1884

Γεννιέται στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας ο κομμουνιστής ποιητής Κώστας Βάρναλης.

Πέθανε στις 16 Δεκέμβρη 1974, πλήρης ημερών και έργου. 

Κώστας Βάρναλης