Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Χωρίς λόγια

Γιώργος Φαρσακίδης, ο κομμουνιστής, 
ο αγωνιστής εικαστικός, ο μαχητής του ΕΛΑΣ, ο αλύγιστος

Τελευταίος «αποχαιρετισμός» στον Γιώργο Φαρσακίδη

Το τελευταίο «αντίο» στον κομμουνιστή καλλιτέχνη Γιώργο Φαρσακίδη λένε αυτή την ώρα, στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε κλίμα συγκίνησης συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του Κόμματος και ένα φύλλο του «Ριζοσπάστη» στη κορυφή και ενώ ακουγόταν το Πένθιμο Εμβατήριο, πλήθος κόσμου πέρασε για το «ύστατο χαίρε», για να αφήσει ένα λουλούδι.

Οι αγώνες μας έφεραν αποτελέσματα


 Τι πετύχαμε από την δράση μας στα χρόνια των μνημονίων

Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση του καπιταλισμού και η μαζική, σαρωτική επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η επίθεση που δέχθηκε το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων. Οι συντάξεις σαν σύνολο αποδοχών που συμπληρώθηκαν σε όλο τον εργασιακό και ασφαλιστικό βίο τους (κύριες, επικουρικές, 13η και 14η, επιδόματα οικογενειακά, εφάπαξ, ΕΚΑΣ, χηρεία κ.α.) σφαγιάσθηκαν στην κυριολεξία, για να γεμίσουν τα ταμεία των τραπεζών, να πληρωθούν τα δάνεια των δανειστών, να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στο νησί επιβεβαιώνει και ενισχύει τις ανησυχίες και τους φόβους του λαού μπροστά στο γεγονός ότι η κυβέρνηση -παρά τους πανηγυρισμούς και τις διακηρύξεις της που προσπαθούν να εφησυχάσουν το λαό- επί της ουσίας έχει αφήσει απροστάτευτο το νησί. Οι δομές Υγείας και το νοσοκομείο του νησιού παραμένουν υποστελεχωμένα με κενά και ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα ατομικής προστασίας. Η μια πνευμονολόγος για όλο το νησί, οι 7 -όλες κι όλες- προσλήψεις νοσηλευτών και 14 (από 16 πριν) συμβασιούχων στην καθαριότητα είναι ενδεικτικά στοιχεία της κατάστασης.

Οι μύθοι τους...

Οσο περισσότερο η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα ζουν τον ...«μύθο» τους για την ΕΕ που όπως λένε την τελευταία στιγμή «ξύπνησε» και επιτεύχθηκε έστω αυτός ο συμβιβασμός στο εσωτερικό της για το «Ταμείο Ανάκαμψης», τόσο πρέπει ο λαός να ανασκουμπώνεται για το νέο κουστούμι που του ράβουν.

ΗΠΑ: «αμφισβητούμενα ύδατα” (!)

Να βάλει τέλος στους σχεδιασμούς της για ερευνητικές δραστηριότητες “σε αμφισβητούμενα ύδατα”, όπως αναφέρει, στην Ανατολική Μεσόγείο, καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες ανοικτά του Καστελλόριζου.

Κάτι σάπιο υπάρχει ... στο κράτος τους

Πίσω από τις στάχτες και τα αποκαΐδια της τραγωδίας στο Μάτι, που ξανασηκώνονται σαν κουρνιαχτός από τη μικροκομματική αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, διακρίνεται ξεκάθαρα η σαπίλα του αστικού κρατικού μηχανισμού. Ενός κρατικού μηχανισμού βαθιά αντιλαϊκού, που όχι μόνο δεν μπορεί να προστατέψει ζωές και περιουσίες του λαού σε κρίσιμες στιγμές, αλλά προσπαθεί να κουκουλώσει, να συγκαλύψει τις ευθύνες του και άλλοτε πίσω από την ατομική ευθύνη άλλοτε πίσω από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Παίρνουν από το Ιπποκράτειο το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό

Την απόφαση του υπουργείου Υγείας να μεταφέρει το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό (PCR) από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο Νοσοκομείο Ξάνθης, για να καλυφθούν οι εκεί ανάγκες, αντί να αγοραστεί καινούριο μηχάνημα, καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» του Ιπποκράτειου.

Η χούντα φερνει τον Καραμανλη


Η χούντα των συνταγματαρχών καταρρέει, 23/7/1974, υπό το βάρος των εξελίξεων στην Κύπρο. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιείται και με τη συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Στην Κύπρο, ο διορισμένος από τη Χούντα Νίκος Σαμψών παραιτείται από την Προεδρία και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

Υπογράφεται συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ


Στο χωριό Περτούλι Θεσσαλίας υπογράφεται, 23/7/1943, συμφωνία μεταξύ του ΕΛΑΣ του ΕΔΕΣ και του ΕΚΚΑ για την ίδρυση κοινού Στρατηγείου Ανταρτών.

«Ως προς το ΕΑΜ ο πρώτος μας στόχος είναι να του αποσπάσουμε τον ΕΛΑΣ. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εάν κατορθώσουμε να υπογραφεί το Σύμφωνό μας από τον ΕΛΑΣ αντί του ΕΑΜ... Ο δεύτερος στόχος συνίσταται στην αποκοπή των δημοκρατικών, καθώς και της μη κομμουνιστικής μάζας από τους κομμουνιστές ηγέτες της».
Ε. Μάγιερς1

Η επανάσταση των Νεότουρκων


Ξεσπά, 23/7/1908, η επανάσταση των Νεότουρκων στην οθωμανική αυτοκρατορία. 

Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας.