Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

"ΟΙ ΧΤΙΣΤΕΣ" : ένα σπουδαίο ποίημα για την εργατιά από τον αξέχαστο Μιχάλη Σταφυλά

Οι Χτίστες
Τα κυριακάτικα δειλινά
φοράνε τα καλά τους
και βγαίνουν στις πλατείες
της συνοικίας
να ξανασάνουν.
( Όμως, το ρούχο της καρδιάς τους
δε μπορεί να τ' αλλάξουν
γιατ' είναι καμωμένο από καθαρή θλίψη).

Τι είναι 330.000 νεκροί μπροστά στο ποδόσφαιρο;

Η μπάλα κύλησε πάλι στο χορτάρι προς τέρψη των φιλάθλων-τηλεθεατών, κυρίως προς ικανοποίηση των παικτών του Στοιχήματος κι εκείνων του παράνομου τζόγου. Αλλά μεταξύ μας, βρε παιδιά, ποια μπάλα και ποιο ποδόσφαιρο;

Σαν αυτό που είδαμε το προηγούμενο Σαββατοκυριακοδεύτερο στη Γερμανία; Αν είναι έτσι να μου λείπει το βύσσινο!

Μαχητική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής, εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού, καταγγέλλοντας τα μέτρα της κυβέρνησης που τους καταδικάζουν στην εξαθλίωση και τη φτώχεια.

Επόμενος μεγάλος σταθμός του προγράμματος δράσης του Συνδικάτου Εργαζομένων στις Τουριστικές Επισιτιστικές Επιχειρήσεις

Νέο πλήγμα για την πολύπαθη Τ.Ε.Ε

Συρρίκνωση και υποβάθμιση των ΕΠΑΛ

Αποκλεισμός μαθητών με όχημα τον ηλιακό κόφτη

Ανοιχτή πριμοδότηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Όχι στο όριο ηλικίας για την εγγραφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΛ!

Εκδήλωση τιμής στον αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη

Τη μνήμη του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη τίμησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, στο μνημείο που έχει τοποθετηθεί στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης που έγινε 57 χρόνια πριν, στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων

Κατά το χτεσινό (σ.σ. προηγούμενη Πέμπτη 14 Μάη) ΔΣ της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων επιχειρήθηκε πραξικόπημα από τα 9 μέλη του, με τη ρητή άρνησή τους να συναινέσουν στην καθορισμένη από το Καταστατικό διενέργεια αρχαιρεσιών εντός του Ιουνίου, αν και υπήρχε σχετική άδεια από τον ΕΟΔΥ. Η Ενωσή μας είναι η μεγαλύτερη Δικαστική Ενωση που εκπροσωπεί πάνω από 2.500 Δικαστές και Εισαγγελείς, με πολλά έτη ιστορίας και αγώνων, σεβόμενη τις δημοκρατικές αρχές. Η πρωτοφανής παραβίαση της βασικής δημοκρατικής αρχής του εκλέγειν με οποιοδήποτε πρόσχημα συνιστά βαρύτατο πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της.

Να μη χαθεί χρόνος!

«Οπως κερδίσαμε τη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας. Θα πρέπει, όμως, να επιδείξουμε την ίδια πειθαρχία, την ίδια προσαρμοστικότητα και την ίδια αλληλεγγύη», είπε προχτές ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, καλώντας το λαό να «βάλει πλάτη» για να ξεπεράσει το κεφάλαιο με τις μικρότερες δυνατές απώλειες την οικονομική κρίση.

Τζορτζ Μπεστ

 Τζορτζ Μπεστ : Μία ημέρα σαν σήμερα, στις 22 Μαίου 1946, γεννήθηκε στο Μπέλφαστ, ένας από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, που προκάλεσε συζητήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του. Ακόμα και μετά τον θάνατό του, στις 25 Νοεμβρίου 2005, σε ηλικία μόλις 59 ετών. Για όσα έκανε στο γήπεδο φυσικά, αλλά και έξω από αυτό.

«Μένουμε Δυνατοί για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους»

«Μένουμε Δυνατοί για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους», είναι ο τίτλος του νέου 4σέλιδου φυλλαδίου του ΚΚΕ, (δείτε το σε μορφή pdf), με το οποίο απευθυνόμενο στους εργατοϋπαλλήλους, στους άνεργους, στις άνεργες, στους αυταπασχολούµενοι, στους βιοπαλαιστές αγρότες, στους συνταξιούχους, στους νέοι και τις νέες, αναφέρει τα εξής:

Οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20% φέρνουν τα κυβερνητικά μέτρα

Σε οριζόντια μείωση των μισθών κατά 20% οδηγεί η εφαρμογή από τον Ιούνιο του σχεδίου της κυβέρνησης μέσω του Μηχανισμού Ενίσχυσης Απασχόλησης με τον τίτλο «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ». 

Το πρόγραμμα που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εργοδοτών έρχεται να επιβάλλει «ψαλίδι» στους μισθούς εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Άνοιγμα σχολείων με ασφαλείς όρους και προϋποθέσεις


Συνάδελφοι,

Το κύριο που πρέπει να μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα είναι το πώς θα διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξει το σχολείο, αν πραγματικά διασφαλίζεται η υγεία των μαθητών και η δική μας με ευθύνη του κράτους, χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς και μαθητές.

Πολύμορφες δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πολιτισμού

Μέτρα επιβίωσης διεκδικούν με τις σημερινές τους παρεμβάσεις σωματεία και φορείς στο χώρο του Πολιτισμού.

Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα πραγματοποιούν παρέμβαση με δρώμενο που συνδύαζε κίνηση και τραγούδι στο Θησείο, στην πλατεία Ζακλίν ντε Ρομιγί.

«Ο λαός της Τήνου να είναι σε επιφυλακή - Ο αγώνας συνεχίζεται»

Το σταμάτημα των έργων, η αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής από το νησί και η απελευθέρωση των συλληφθέντων συμπολιτών μας είναι αποτέλεσμα της λαϊκής κινητοποίησης. Αποτελεί σημαντική απάντηση, στη φάση που κυβέρνηση - ΕΕ - κόμματα του κεφαλαίου είναι αποφασισμένα να κλιμακώσουν τα σχέδια εγκατάστασης αιολικών σε όλη την Ελλάδα, βάζοντας πλάτη "στα γεμάτα" στις ορέξεις και την κερδοφορία των ομίλων της Ενέργειας, τη στιγμή που στο λαό φορτώνουν τα βάρη της πανδημίας και της νέας καπιταλιστικής κρίσης. 

Χαρίλαος Φλωράκης ( Καπετάν Γιώτης )


O Χαρίλαος Φλωράκης, «έφυγε» πλήρης ημερών στις 22/5/2005, από ανακοπή καρδιάς.
Γεννήθηκε Ραχούλα Καρδίτσας, 20 Ιουλίου 1914.

Ολόκληρη η ζωή του σ. Χαρίλαου Φλωράκη ταυτίζεται με την πορεία του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε επί 76 ολόκληρα χρόνια. Από 15χρονος ΟΚΝίτης μέχρι και Α' Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής

Νικηφόρος Μανδηλαράς


Βρίσκεται στη Ρόδο, 22/5/1967, ξεβρασμένο από τη θάλασσα, το σώμα του αγωνιστή προοδευτικού δικηγόρου Νικηφόρου Μανδηλαρά.
Γεννήθηκε, στις 19 Φλεβάρη 1928, στο χωριό Κόρωνος της Νάξου.

Γιος σμυριδεργάτη, έζησε τα προβλήματα του τόπου του, τα οποία δημοσιοποίησε και προσπάθησε να επιλύσει μέσα από την αρθρογραφία του στην εφημερίδα του "Ναξιακά Χρόνια", καθώς και στον υπόλοιπο δημοκρατικό Τύπο της εποχής.

Γρηγόρης Λαμπράκης


Κράτος και παρακράτος προχωρούν, 22/5/1963, σε δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Λαμπράκης χτυπήθηκε με λοστό στο κεφάλι από τον Μανώλη Εμμανουηλίδη, που επενέβαινε σε τρίκυκλο το οποίο οδηγούσε ο Σπύρος Γκοτζαμάνης. Και οι δύο ήταν άνθρωποι του υποκόσμου, μέλη της αντικομμουνιστικής οργάνωσης Καρφίτσα, την οποία καθοδηγούσε η χωροφυλακή και η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Η επίθεση με το τρίκυκλο έγινε αμέσως μετά από τη συγκέντρωση που είχε οργανώσει στην πόλη η τοπική οργάνωση της ΕΕΔΥΕ, στα γραφεία του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Έλλη Αλεξίου


Γεννιέται, 22/5/1894, η κομμουνίστρια λογοτέχνης ΈλληΑλεξίου. Η Ε. Αλεξίου ήρθε από το Ηράκλειο της Κρήτης στην Αθήνα το 1911 για ανώτατες σπουδές. Θέλει να γίνει δασκάλα του απλού λαού. Παράλληλα, αρχίζει να την απασχολεί η λογοτεχνική γραφή.

Οι λαϊκοί αγώνες που δυναμώνουν, οι διώξεις όσων πρωτοστάτησαν στην μεταρρύθμιση, οδηγούν την Έλλη Αλεξίου όλο και πιο κοντά στις κομμουνιστικές ιδέες. Στα 1928 δίνει το βιογραφικό της και γίνεται μέλος του ΚΚΕ. Παράλληλα, το λογοτεχνικό της έργο προκαλεί αίσθηση και επαινείται.