Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Rock και Metal από τη δεκαετία του ’60 ως τις μέρες μας


Ακούστε την μουσική εκπομπή “Time Machine” με τον Σταύρο Τριανταφυλλίδη. 

Ένα οδοιπορικό στις Rock  και Metal μουσικές σκηνές από τη δεκαετία του ’60 ως τις μέρες μας.

Το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες λαού που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή

Το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ. Η οργή και ο αποτροπιασμός εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο ξεχειλίζει για τις δολοφονίες Αφροαμερικανών και διαδηλωτών.

Μαχητική κινητοποίηση ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ»

Μαχητικά, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να θυσιαστεί η υγεία τους και το περιβάλλον, στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της δυτικής Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν το πρωί του Σαββάτου ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων που μεθοδεύουν από κοινού κυβέρνηση και τσιμεντοβιομηχανία «ΤΙΤΑΝ».

Τετρασέλιδο φυλλάδιό του ΚΚΕ για την τηλεργασία

Με το ξεκίνηµα της πανδηµίας στη χώρα µας, πολλοί εργαζόµενοι σε αρκετούς κλάδους, όπως των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής, του Χρηµατοπιστωτικού, επιστηµονικών επαγγελµάτων κ.α. βρέθηκαν µπροστά σε µια νέα κατάσταση και έµαθαν για τα καλά τι σηµαίνει τηλεργασία.

Όχι µόνο γιατί αυτή µπήκε γρήγορα στη ζωή τους, αλλά κυρίως γιατί µπήκε κυριολεκτικά µέσα στο σπίτι τους.

Τα εννέα τετράδια στο Τρίκερι

Εννέα θαμμένα τετράδια

Το 1973, η ηλικιωμένη πια «κόκκινη Ρόζα» του λαού μας - μέγιστη δασκάλα του - η Ρόζα Ιμβριώτη, παρέδωσε στη συνεξόριστή της Βικτωρία Θεοδώρου, εννέα από τα τετράδια που έγραψαν εξόριστες στο Τρίκερι. Τα εννέα τετράδια σώθηκαν, τοποθετημένα σε τενεκέ και

“Δεν μπορώ να αναπνεύσω”


Μια λαοθάλασσα οργής ξεχύθηκε αυτές τις μέρες στους δρόμους της Μινεάπολης των ΗΠΑ μετά τη δολοφονία από την αστυνομία, το απόγευμα της Δευτέρας 25/5, του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που το βίντεο τον έχει καταγράψει τα τελευταία 9 λεπτά της ζωής του να παρακαλά τους αστυνομικούς να τον αφήσουν να αναπνεύσει… 

Οι εικόνες από την Μινεάπολη μοιάζουν σαν η συνέχεια των γεγονότων του 2014 που ξέσπασαν με σύνθημα «Hands up – dont shoot» («Χέρια ψηλά – Μην πυροβολείτε») μετά την δολοφονία του

Για την επείγουσα λήψη ουσιαστικών μέτρων για τις ανάγκες της υγείας νησιωτών, εργαζομένων και τουριστών

Η κυβέρνηση, με τις ανακοινώσεις για τη λήψη έκτακτων δήθεν μέτρων, επιχειρεί να καθησυχάσει τους νησιώτες και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό. Επιδιώκει να δημιουργήσει μια απατηλή εικόνα ότι τα νησιά θα είναι προστατευμένα από την πανδημία του κορονοϊού, παρόλο που οι τουρίστες που θα τα επισκέπτονται δεν θα υπόκεινται σε κανέναν ουσιαστικό, προληπτικό

Καλύτερος κι από Ηρακλής, νέος Μωυσής και με συνταγή Τσόρτσιλ

Η προσπάθεια διαμόρφωσης ενός προφίλ σωτήρα και μεγάλου ηγέτη για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συμβαίνει εδώ και καιρό από διάφορα ΜΜΕ. Παρακάτω καταγράφουμε τρία παραδείγματα που μάλλον κάπου χάθηκε ακόμα και η ίδια η στοιχειώδης επαφή με την πραγματικότητα.

Το σχόλιο μας θα το κάνουμε εξαρχής: Έλεος κάπου, υπάρχει και στο λιβάνισμα ένα όριο. Θα σας πειράξει.  

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 30 - 31 Μάη:
  • Κυβέρνηση – ΕΕ διευρύνουν την αντιλαϊκή ατζέντα: Αγωνιστική κλιμάκωση για να μην πληρώσει ο λαός! Ομοσπονδίες εργαζομένων απευθύνουν κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη, στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: Αγώνας δρόμου από την κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για να εξυπηρετήσουν το κεφάλαιο και να εξαπατήσουν το λαό.
  • Δημοτικά – Νηπιαγωγεία: Να πάρει τώρα μέτρα η κυβέρνηση για να ανοίξουν με ασφάλεια

Απέδρασαν από τη Γαύδο 8 εξόριστοι κομμουνιστές


Τη νύχτα της 29ης προς 30ή Μάη του 1941 απέδρασαν από τη Γαύδο οι εξής 8 εξόριστοι κομμουνιστές: Στρίγκος Λεωνίδας, Βαφειάδης Μάρκος, Κλιάνης ή Κλεάνης Μιχάλης, Βλαντάς Δημήτρης, Κοντοκώτσος Γιώργος, Λαθούρας Γιάννης, Πολύδωρος Δανιηλίδης και Δουραχάλης Αντώνης.

 Μετά από περιπετειώδη περιπλάνηση 3 ημερών μεταξύ Γαύδου και Νότιας Κρήτης, στις 2 Ιούνη έφτασαν στο χωριό Σκαλωτή στα Σφακιά.

Ο Απόστολος Σάντας και ο Μανώλης Γλέζος κατεβάζουν τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.


Οι νεολαίοι Μανώλης Γλέζος και Απόστολος Σάντας κατεβάζουν, 30/5/1941, τη Γερμανική σημαία από την Ακρόπολη.

Το πρωί της 31ης Μάη 1941 η χιτλερική σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό, που μόλυνε με την παρουσία της τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, δεν υπήρχε πια. «Δράστες» ήταν δυο φλογεροί Ελληνες πατριώτες ο Λάκης Σάντας και ο Μανόλης Γλέζος.

Μιχαήλ Μπακούνιν


Γεννιέται, 30/5/1814, στο Πριαμούκινο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας ο Μιχαήλ Μπακούνιν. Ο Μπακούνιν εμφανίζονταν σαν θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού με ένα κράμα ουτοπικών σοσιαλιστικών ιδεών και προυντονισμού (ο ίδιος θεωρούσε τον Προυντόν δάσκαλό του).

Στην Α΄ Διεθνή (Διεθνής Ενωση των Εργατών) ξέσπασε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Κ. Μαρξ και στον Μπακούνιν γύρω από σημαντικά θεωρητικά ζητήματα σε σχέση με το κράτος, την ταξική πάλη κλπ. Ο Μπακούνιν και οι οπαδοί του έπειτα από σκληρή διαπάλη διαγράφτηκαν από τη Διεθνή.