Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Λέλα Καραγιάννη


Η Λέλα Καραγιάννη εκτελέστηκε από τα στρατεύματα κατοχής, στο Δαφνί, στις 8 Σεπτέμβρη του 1944 για την αντιστασιακή της δράση.

Κατά τη Γερμανική κατοχή συμμετείχε ενεργά στην Αντίσταση ιδρύοντας το 1941 την οργάνωση «Μπουμπουλίνα», μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της. Βοηθούσε στην απόκρυψη και φυγάδευση Βρετανών στρατιωτικών που είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα. Όπως επίσης με το δίκτυο ανθρώπων που είχε σε διάφορες υπηρεσίες συγκέντρωνε πληροφορίες τις οποίες έστελνε στους συμμάχους.

Ναταλία Μέκλιν


8 Σεπτεμβρίου 1922 -
Γεννήθηκε η Ναταλία Μέκλιν, μία από τις «Μάγισσες της νύκτας», ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης, τότε - μεταφραστής λογοτεχνίας και δημοφιλής συγγραφέας.

Γεννήθηκε σε οικογένεια εργατικής τάξης στην ανατολική Ουκρανία.  

«Τέχνη του λαού-αγωνιστή, του λαού ποιητή»


Άρθρο από το 8σέλιδο αφιέρωμα στον μεγάλο μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που περιλαμβάνεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του "Οδηγητή", το οποίο κυκλοφορεί

«Τέχνη του λαού-αγωνιστή, του λαού ποιητή»: Αυτός ήταν ο τίτλος άρθρου στο ξεκίνημα του αφιερώμα­τος του «Οδηγητή» με αφορμή διαγωνισμό έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού στα πλαίσια του 8ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» το 1982, στον οποίο ο Μίκης ήταν στην κριτική επιτροπή μαζί με τον Γιάννη Ρίτσο και άλλους σπουδαίους καλ­λιτέχνες. Αυτήν την τέχνη εξύψωσε ο Μίκης Θεοδωράκης με ένα έργο που έκανε όσους «προσμένουν την ώρα, προσμένουν να σημάνουν την ανάσταση», να παίρνουν δύναμη και κουράγιο.

Συνεδριάζει στην Αθήνα, με όλα τα δολοφονικά σχέδια στο «μενού»


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Στην Αθήνα συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα (17 με 19 Σεπτέμβρη) η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η ανώτατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, με οικοδεσπότη του συνεδρίου τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο. Προγραμματίζονται επίσης μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του Κυρ. Μητσοτάκη και εισαγωγική ομιλία του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου.

Αθάνατος! Κι όταν «θα πάρουν τα όνειρα εκδίκηση» θα είσαι κι εσύ, όπως πάντα στις μεγάλες στιγμές, παρών


"Βροντάνε στράτες κι αγορές" μετά την είδηση του χαμού σου, αγαπημένε μας Μίκη.

Πλήθος ανθρώπων από όλες τις ηλικίες, απ’ όλες τις γενιές βρίσκονται τις τρεις αυτές μέρες εδώ για να σε αποχαιρετήσουν.

Σεμνά, μα όχι βουβά.

Ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μέσα από τις αφίσες


Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί.

Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ξεκίνησε το 1975, άντεξε στο χρόνο, ωρίμασε και συνεχίζει την πορεία του.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή είναι το µεγαλύτερο πολιτικό - πολιτιστικό γεγονός της χώρας!

Βασίλης Ραφαηλίδης


Στάθηκε δίπλα στο ΚΚΕ και στις λαϊκές αγωνίες μέχρι την τελευταία πνοή του

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2000 έφυγε ο αγωνιστής δημοσιογράφος, αρθρογράφος και κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Ραφαηλίδης, σε ηλικία μόλις 66 χρόνων.

Ενα νεύμα... δρόμος


«Εγώ γνώριζα μια βδομάδα ότι ο κ. Αποστολάκης έχει δεχτεί κρούση για να αναλάβει (...) Πήγα την Τετάρτη στη Βουλή και περίμενα να ακούσω, έστω να δω μια κίνηση, ένα νεύμα από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ότι ενδιαφέρεται να πάμε σε μια συνεννόηση πολιτική, σε μια συναινετική επιλογή για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Πολιτικής Προστασίας...». Με αυτόν τον γλαφυρό τρόπο απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε προχτεσινή του συνέντευξη, το παζάρι πίσω από τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Είδος πολυτελείας στον 21ο αιώνα το… ηλεκτρικό ρεύμα;


Άρχισαν ήδη να φτάνουν στα σπίτια μας οι πρώτοι λογαριασμοί ρεύματος με αυξήσεις που αγγίζουν μέχρι και το 50%. Αυτές οι αυξήσεις έρχονται να προστεθούν σε μία ήδη δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ, την περίοδο 2005-2016 οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 150%! Αυτό, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τη φοροληστία είχε σαν αποτέλεσμα το 2018 το 22,7% του πληθυσμού να αδυνατεί να διατηρήσει ζεστό το σπίτι του τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, ενώ το 35,6% να δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς Ενέργειας (Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας στην Ευρώπη).

«Αντίδρασε, οργανώσου, πάλεψε μαζί με τα Συνδικάτα να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα»

Ημερίδα με τίτλο «Αντίδρασε, οργανώσου, πάλεψε μαζί με τα Συνδικάτα να μείνει στα χαρτιά το αντεργατικό έκτρωμα» διοργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Η ημερίδα θα γίνει στις 7 μ.μ., στο θέατρο του Πάρκου των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Ούτε σκορπάμε ούτε τα παρατάμε!


Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης σε βάρος των πυρόπληκτων της βόρειας Εύβοιας καταγγέλλει το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών - Δασεργατών Εύβοιας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι ένα μήνα μετά τις φωτιές δεν έχουν ξεκινήσει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς και ότι αντί η κυβέρνηση να στηρίξει τους πληγέντες, επιχειρεί να τους διασπάσει και να προωθήσει τα συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων.

Περίμενε «ένα νεύμα» από τον Κ. Μητσοτάκη για «να πάμε σε μια συνεννόηση πολιτική»


Αποκαλυπτικός ως προς τη στρατηγική ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ, που επιτρέπει συγκλίσεις σε πρόσωπα και πολιτικές, ήταν ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την υπόθεση υπουργοποίησης του Ευ. Αποστολάκη. Αναφέρει πως περίμενε ένα ...νεύμα από τον Κ. Μητσοτάκη για να συνεννοηθούν. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/09/1821

Ο Φιλικός αρματολός επαναστάτης Γεωργάκης Ολύμπιος βάζει φωτιά στη μπαρουταποθήκη της Μονής του Σέκου στη Μολδαβία και ανατινάσσεται στον αέρα μαζί με τους συντρόφους του για να μην πέσει στα χέρια του Οθωμανικού στρατού.