Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Ιουλίου 2021

Ο θείος Φιντέλ μιλά για τον Τσε


Είχε τελειώσει η συνέντευξη όταν ρωτήσαμε την Αλέιδα Γκεβάρα αν συναντιέται με το Φιντέλ Κάστρο.

«Ασφαλώς, απάντησε, αφού είναι ο θείος μου», γιατί έτσι αποκαλεί το Φ. Κάστρο. «Ομως, συνέχισε, ποτέ δε μου μιλά για τον πατέρα μου, καθώς συγκινείται εύκολα».

Η Απόφαση του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ


Η Απόφαση για τα καθήκοντα των Κομμουνιστών στην Εργατική Τάξη και το Εργατικό - Συνδικαλιστικό Κίνημα και την Κοινωνική Συμμαχία

Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού και ταυτόχρονα άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας

 


Πως κρίνετε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον οποίο προχωρά η κυβέρνηση σε εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και σε υγειονομικούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα;

Το καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού που προτείνει το ΚΚΕ απαιτεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Εξαντλητική ενημέρωση του πληθυσμού, πλήρη προληπτικό έλεγχο και παρακολούθηση των εμβολιασμένων, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Με «όπλο» την τέχνη ο ζωγράφος Τ. Βαρελάς εκφράζει την αλληλεγγύη του στο νησί της επανάστασης


Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Σε μια κίνηση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας, χρησιμοποιώντας την τέχνη ως όπλο στον αγώνα ενάντια στις νέες προβοκάτσιες των ΗΠΑ, ο ζωγράφος Τάκη Βαρελάς σχεδίασε πέντε εικαστικά έργα και ενa Videoart με τίτλο «CUBA VENCEREMOS» (δείτε εδώ το έργο), εμπνευσμένα από την Κουβανέζικη Επανάσταση 

Η «παρέλαση των ηττημένων»


Οι Σοβιετικοί είχαν περάσει στην αντεπίθεση και καταδίωκαν τους ναζί από τα εδάφη τους, σε μία πορεία που θα κατέληγε στο Βερολίνο και την άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.

Νέρωνας


Νέρωνας: Ποιος ήταν; Έκαψε τη Ρώμη;

Στις 9 Ιουνίου του 68 μ.Χ. πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος Κλαύδιος Νέρων Δομιτιανός Καίσαρ, γνωστότερος ως Νέρων.

Για την ακρίβεια, εγκαταλειμμένος από όλους και αποκηρυγμένος από τη Σύγκλητο,  έψαχνε κάποιο φρουρό ή μονομάχο για να τον βοηθήσουν να σκοτωθεί. 

Το τέλειο «άλλοθι» και το πραγματικό δίλημμα


Ως το τέλειο «άλλοθι» επιχειρεί να αξιοποιήσει η κυβέρνηση τις καθυστερήσεις στον αναγκαίο και καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού. Καθυστερήσεις για τις οποίες έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη, με την έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου, τη σμπαραλιασμένη ΠΦΥ, αλλά και τις αντιφάσεις και παλινωδίες της. Ενα πολύτιμο αγαθό για την ανθρωπότητα, όπως είναι το εμβόλιο, είναι αντικείμενο κερδοφορίας και ανταγωνισμών ανάμεσα σε φαρμακευτικά μονοπώλια και κράτη.

Ακρίβεια, ανατιμήσεις και χαράτσια «καταπίνουν» το λαϊκό εισόδημα


 Η σχετική αναθέρμανση του επίσημου πληθωρισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή, αλλά και οι προβληματισμοί αστικών επιτελείων για το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή αποτελεί πρόσκαιρο και συγκυριακό φαινόμενο ή μονιμότερο χαρακτηριστικό, αποτελεί τη νέα πραγματικότητα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, μετά από μια περίοδο σχετικής νομισματικής σταθερότητας.

Αλληλεγγύη στο λαό της χώρας και στην Κουβανική Επανάσταση


Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταγγέλλουμε τις ενορχηστρωμένες προκλήσεις και υπονομευτικές ενέργειες αντεπαναστατικών ομάδων στην Κούβα και στο εξωτερικό, που επιχειρούν να διαμορφώσουν εικόνα αποσταθεροποίησης για να δικαιολογήσουν την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ενάντια στην Κούβα και το λαό της, αξιοποιώντας τα προβλήματα που δημιουργεί η ενίσχυση του εγκληματικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, οι επιπτώσεις του οποίου οξύνονται στο πλαίσιο της πανδημίας του Covid-19.

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με φαντάρους που υπηρετούν στη Λέσβο


Με μια συγκλονιστική πορεία και συγκέντρωση στη Μυτιλήνη πέρασε στην Ιστορία το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ με το φετινό μήνυμά του: «Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!».

Τι είναι αυτό που τους ενώνει;


Σχεδόν όλοι ασχολήθηκαν τις προηγούμενες μέρες με τα γεγονότα που εμφανίστηκαν ως “πρωτοφανείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις” στην Κούβα.

Φιλοκυβερνητικά κανάλια και εφημερίδες που δεν χάνουν ευκαιρία να συκοφαντήσουν κάθε απεργία και κινητοποίηση στη χώρα μας, που πριν λίγες μέρες έσκιζαν τα ρούχα τους για την “ταλαιπωρία των πολιτών” από τις απεργίες ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και λίγο πριν για τις “κορονοδιαδηλώσεις που διασπείρουν τον ιό”, έγιναν ξαφνικά οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι των “διαδηλώσεων του κουβανικού λαού ενάντια στην κομμουνιστική καταπίεση”.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


18/07/1610

Πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

18/07/1918

Γεννιέται ο ηγέτης του αγώνα κατά του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής και επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου Νέλσον Μαντέλα (πρώτος Πρόεδρος μετά την κατάργησή του το 1994). 

Πεθαίνει ο Νέλσον Μαντέλα