Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Οι αμερικανικές ιμπεριαλιστικές εισβολές, επεμβάσεις, αλλά και οι «συγκεκαλυμμένες» επιχειρήσεις της CIA κατά «ανεπιθύμητων» κυβερνήσεων και λαϊκών επαναστατικών κινημάτων στην υφήλιο είναι τα κομμάτια της κοινής ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ, που καταγράφεται - με το αίμα εκατομμυρίων αθώων αμάχων - σε κάθε ήπειρο του πλανήτη πάνω από ενάμιση αιώνα... Επεμβάσεις που έγιναν με πρόσχημα την προστασία «εθνικών συμφερόντων», την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία...

Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να σταματήσει κάθε ελληνική εμπλοκή!


-- Οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της ΕΕΔΥΕ, 21 και 22 Μάη, γίνονται ενώ εξελίσσεται ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τι θα περιλαμβάνει το διήμερο της πανελλαδικής δράσης; Με τι περιεχόμενο και με ποια συνθήματα καλείτε τον λαό να συμμετάσχει στη φετινή, 40ή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 22 Μάη;

Προσευχή ανάστασης


Άνθρωπε,  παράκλητε το πνεύμα της αλήθειας,

ο αγών πανταχού παρών και τα πάντα πληρών,

έλθε και ανάστησε τον λαόν, κι ημών,

Η Εθνική Αλληλεγγύη για το Πάσχα των πονεμένων


«Ας φέρουμε τη σκέψη μας στους ήρωες που στενάζουν στις φυλακές ή τριγυρνάν κυνηγημένοι»

Από τον Μάη του 1941 που ιδρύεται η Εθνική Αλληλεγγύη, λειτουργεί ως η ανοιχτή αγκάλη της Μάνας του Λαού, η οποία απλώνει θεραπευτικά τα χέρια της πάνω στις πληγές και στα τραύματα των κυνηγημένων, των φτωχών, των πεινασμένων.

Η γενοκτονία των Αρμενίων


 Οι Αρμένιοι, όπως και οι άλλες χριστιανικές μειονότητες (Ελληνες, Ασσύριοι κλπ.) που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με νομικούς περιορισμούς που τους στερούσαν τις συνήθεις εγγυήσεις των μουσουλμάνων πολιτών.

Η χρεοκοπία της Β' Διεθνούς


Ενα σοβαρό επιστημονικό και πολιτικό ζήτημα που ο Κάουτσκι το παρέκαμψε συνειδητά, με κάθε λογής τεχνάσματα, προκαλώντας έτσι τεράστια ευχαρίστηση στους οπορτουνιστές, είναι τούτο δω: πώς μπόρεσαν οι πιο επιφανείς εκπρόσωποι της II Διεθνούς να προδώσουν το σοσιαλισμό;

Πιάνουμε το «κόκκινο νήμα» της πάλης ενάντια στον πόλεμο και την εκμετάλλευση


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2022
 
Μέσα σε συνθήκες πραγματικά πρωτόγνωρες, για πολύ μεγάλο τμήμα του εργαζόμενου λαού, ετοιμάζεται ο γιορτασμός της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς. Και όσο πρωτόγνωρες είναι αυτές οι συνθήκες, άλλο τόσο πρωτόγνωρη απάντηση μπορούν και πρέπει να δώσουν το οργανωμένο εργατικό κίνημα, τα σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα, οι μαζικοί φορείς που δρουν στις γειτονιές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την επιτυχημένη απεργιακή μάχη της 6ης Απρίλη.

Η «ανάσταση» ως προσμονή αυτόματης δικαίωσης


Eνας άλλος «μυστικός δείπνος»

Μεγάλη εβδομάδα και η προσμονή της «ανάστασης» είναι μια διαδικασία, που ξεπερνά το Πάσχα. Η χριστιανική πίστη είναι δεμένη με αυτή την αντίληψη για τη ζωή, δηλαδή την προσμονή για μια αυτόματη δικαίωση.

Οι τελευταίες εξελίξεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

 
Στην 60η ημέρα του μπαίνει σήμερα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία. Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν ως εξής:

Ούτε το μνημείο της Ζόγια Κοσμοντεμνάσκαγια δεν σεβάστηκαν οι νεοναζί


Ούτε το μνημείο της Ζόγια Κοσμοντεμνάσκαγια*, της πιο γνωστής γυναίκας Ηρωίδας του Μεγάλου Π. Πολέμου δεν σεβάστηκαν οι νεοναζί στην πόλη Τσερνιγκόβε. Η Ζόγια, η οποία απαγχονίστηκε από τους ναζί σε ηλικία 18 ετών, ήταν μέλος της Κομσομόλ και εθελόντρια σαμποτέρ, με αποστολή πίσω από τις γραμμές του εχθρού.

Συνεχίζουν τον αγώνα τους παρά τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν


«
Είναι το πιο δύσκολο ΠΑΣΧΑ για τις οικογένειές μας», τονίζουν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, μέσα από ανακοίνωση των σωματείων τους, σημειώνοντας πως πάνω στις μηνιαίες περικοπές, την κατάργηση του επιδόματος αδείας και των δώρων, προστέθηκαν οι δυσβάσταχτες αυξήσεις στην Ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 24/04/1783

Πεθαίνει ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»).

Την εξέγερση καταδίκασε (αφόρισε) το Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε κατ’ εντολή του Σουλτάνου η συστηματική εξόντωση των κλεφτών της Πελοποννήσου - διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 1806 με την αμέριστη συνδρομή των κοτζαμπάσηδων και της Εκκλησίας.