Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Η «Ταινιοθήκη» στο σπίτι


 Η «Ταινιοθήκη» προτείνει μια επιλογή σπάνιων ταινιών από το αρχείο της που για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά, μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα.

Η επιλογή των ταινιών έγινε με ιστορικά / χρονολογικά κριτήρια, ώστε το κοινό, παρακολουθώντας ταινίες από τις απαρχές του ελληνικού σινεμά, να διαπιστώσει την εξέλιξη όχι μόνο του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά

«Όπως και να' ναι ο κόσμος, πάντα στην πρώτη τη γραμμή»

Η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ στέλνει αγωνιστικό μήνυμα στη νεολαία και τονίζει πως όπως και «Όπως και να' ναι ο κόσμος, πάντα στην πρώτη τη γραμμή».

«Και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να δείξουμε ότι και τα καλυμμένα στόματα βγάζουν φωνή. Επίσης με χαρά ανακοινώνουμε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί και θα είναι διαθέσιμο με πλούσιο υλικό το site του Πολυχώρου Πολιτισμού και Νεανικής δημιουργίας της ΚΝΕ στην Πάτρα», αναφέρει.

Masked mouths still have a voice


Masked mouths still have voice

Τα καλυμμένα στόματα έχουν ακόμα φωνή

Δείτε το video για την πανδημία που ετοίμασε η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο.

Πλευρές της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις μέρες μας


Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στις μετακινήσεις και στις κοινωνικές συναναστροφές, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, άλλαξαν μέσα σε λίγες μέρες τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνικής ζωής, δημιούργησαν νέες ανάγκες κι έφεραν στη ζωή μας νέες ρυθμίσεις κι εργαλεία για την αντιμετώπισή τους. 

Απαιτούμε τον εφοδιασμό με επαρκή σε ποσότητα και κατάλληλα σε ποιότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας


Στις 09/04 δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της «Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες» σχετικά με τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουν οι επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ασθενείς με τη νόσο COVID-19 στις υγειονομικές μονάδες της χώρας.

Η μέρα δράσης στις 15 Απρίλη


Οι εργαζόμενοι στα super market όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχουν ξεχάσει τι σημαίνει ξεκούραση. Εργάζονται σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης καθώς διευρύνθηκε το ωράριο τους, έχασαν τα ρεπό τους, συμπιέστηκαν δικαιώματα ενώ η κυριακάτικη εργασία έχει μπει σε μια φόρμα μονών-ζυγών όπως στον δακτύλιο, αφού τη μια Κυριακή εργάζονται και την άλλη όχι.

Κρούσμα κορονοιού σε εργαζόμενο του δήμου Θεσ/νίκης


Κρούσμα κορονοιού σε εργαζόμενο του δήμου Θεσ/νίκης 

Επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή 10/4 κρούσμα κορονοιού, σε συνάδελφο πουεργάζεται ως τεχνίτης στο τμήμα οδοσήμανσης του δ. Θεσ/νίκης. 

Ο συνάδελφος πήγε το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου όπουτου έκαναν το τεστ. Από την Παρασκευή, όταν επιβεβαιώθηκε ότι είναι θετικός,νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Παρουσιάζει ήπια συμπτώματα. Στον συνάδελφο ευχόμαστε περαστικά και να επιστρέψει υγιείς και δυνατός στο σπίτι του και στην εργασία του. 

Πρόκληση η πρόσκληση Παπαγεωργόπουλου σε εκπομπή της TV100


Ούτε σαν κακόγουστο ετεροχρονισμένο πρωταπριλιάτικο αστείο δεν μπορεί κανείς να δεχτεί την προκλητική συμμετοχή του τελεσίδικα καταδικασθέντα πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης σε εκπομπή της TV100 με θέμα τη ...«δικαιοσύνη»!

Στις παγωμένες κορφές της Νιάλας των Αγράφων


Στις παγωμένες κορφές της Νιάλας των Αγράφων - Μια συγκλονιστική αφήγηση για εκείνη τη φοβερή βραδιά του 1947, για το αντάμωμα ανταρτών και φαντάρων στην ίδια 
σκηνή μέσα στη φονική χιονοθύελλα και (...) !!!  
"Τα όπλα συμφώνησαν αυτήν την ώρα κάτω απ' τη βία της φύσης να μη μιλήσουν για το θάνατο."


Η νέα, πολύ παλιά, «Μεγάλη Ιδέα» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και η απάντηση των κομμουνιστών


«ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ»

Η εμφάνιση της πανδημίας, η γρήγορη εξάπλωσή της, οι βαθιές συνέπειές της στην ανθρώπινη ζωή και ειδικά στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες έφεραν στην επιφάνεια μεγάλα εκρηκτικά προβλήματα, τα οποία φυσικά προϋπήρχαν, όμως με εκκωφαντικό και τραγικό συνάμα τρόπο σήμερα αναδείχθηκαν.

Ορατός ο εχθρός...


Ορατός ο εχθρός...

Μία άλλου είδους, ουσιαστική ενημέρωση, για την πανδημία και τις επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων στους εργαζόμενους, δίνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου.

Ενδεικτικά, αναφέρουμε από τα στοιχεία: «περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνεργοι καταγράφονται παγκοσμίως εξαιτίας του ορατού εχθρού της πανδημίας του ιού του καπιταλισμού.

Ανοσία στην αστική προπαγάνδα


Ο βομβαρδισμός είναι καθημερινός, σε όλα τα μέσα, κάθε λεπτό. Ο Μπόρις Τζόνσον, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Μπολσονάρο και ο Ερντογάν είναι λαϊκιστές, είναι βαρβαρότητα αυτό που κάνουν, βάζουν την οικονομία πάνω από τον άνθρωπο.
Οι Σουηδοί είναι σε αφασία, αν και τώρα τα «γυρνάνε», οι Ολλανδοί και οι Βέλγοι «ξύπνησαν» αργά, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι άργησαν να πάρουν μέτρα.

Οι κυβερνήσεις “Βορρά” και “Νότου” χειροκρότησαν τα νέα μνημόνια για τους λαούς


Η απόφαση του Eurogroup αποτελεί την πιο πανηγυρική επιβεβαίωση ότι η αντιπαράθεση αυτών των ημερών δεν ήταν για το συμφέρον των λαών, αλλά για το πώς θα επιμεριστούν τα νέα δάνεια και οι χρηματοδοτήσεις για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και των τραπεζών.

Μόλις κατέληξαν σ’ έναν ακόμη προσωρινό συμβιβασμό, όλοι μαζί - οι κυβερνήσεις του

Στη μάχη για ανατροπή της σαρωτικής αντεργατικής πολιτικής

Φούντωσε η συζήτηση στα αστικά επιτελεία για τη επερχόμενη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση και, ανεξάρτητα από τις διάφορες εκτιμήσεις που γράφονται, όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχει πτώση στους ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ της χώρας.(1) Αυτό που επιδιώκουν - λένε - είναι η «βύθιση» να συνοδευτεί από γρήγορη και απότομη «ανάκαμψη».

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας


Η Επιτροπή του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της στο αστυνομικό προσωπικό και στις οικογένειές τους στις δύσκολες στιγμές που περνάμε δίνοντας τη μάχη απέναντι στην πανδημία.

Επισημαίνουμε την ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας του αστυνομικού προσωπικού, ιδιαίτερα όσων από τη φύση των καθηκόντων τους έρχονται σε επαφή με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σε καθημερινή βάση.

Έφυγε από την ζωή ο Βασίλης Αχτσής


Έφυγε από την ζωή, σήμερα, σε ηλικία 78 ετών ο Βασίλης Αχτσής.


Ο Βασίλης  διετέλεσε πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης τις περιόδους 1982-1988 και 1993-1999 και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.

Καλό σου ταξίδι σύντροφε, θα σε θυμόμαστε για πάντα.

Ο Βασίλης Αχτσής, γεννήθηκε στην Πρώτη Σερρών.

Home Ανακοίνωση Για τη μείωση μισθών εργαζομένων του ΟΑΣΘ Για τη μείωση μισθών εργαζομένων του ΟΑΣΘ


Ο ΟΑΣΘ από την εξόφληση του μισθού του Μαρτίου προχώρησε σε μείωση μισθών των συναδέλφων τεχνιτών που ήρθαν με μετάταξη από την ΕΛΒΟ τον Αύγουστο του 2019. Είναι μια μεθοδευμένη και ύπουλη κίνηση εν μέσω πανδημίας και απαγόρευση κυκλοφορίας που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η νυν διοίκηση. Η επίκληση -από την πλευρά της διοίκησης- διατάξεων νόμων για την αιτιολόγηση των μειώσεων είναι απαράδεκτη γιατί οι συνάδελφοι εργάζονται εδώ και περίπου 8 μήνες χωρίς κανέναν να τους έχει ενημερώσει για κάτι τέτοιο.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» που κυκλοφορεί 11 - 12 Απρίλη 2020:

Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: «Νέο σχέδιο Μάρσαλ»: Η νέα, πολύ παλιά, «Μεγάλη Ιδέα» του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και η απάντηση των κομμουνιστών.

Ακόμα, στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»:
  • Τα αδιέξοδα της ΕΕ και του καπιταλισμού φέρνουν νέες θυσίες για τους λαούς

Μάχη στη Νιάλα με τα στοιχεία της φύσης


Το τάγμα του Σοφιανού (Γιώργου Ηλιάδη),11/4/1947, μαζί με εκατοντάδες καταδιωκόμενους - μέλη των πολιτικών οργανώσεων της Καρδίτσας και των οικογενειών τους (συνολικά 1.200 άτομα, στην πλειοψηφία τους άοπλοι), επιχειρούν να διασπάσουν τον κλοιό του κυβερνητικού στρατού, διασχίζοντας τα βουνά της Νιάλας και των Αγράφων, υπό εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται


Οι κρατούμενοι στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ εξεγείρονται, 11/4/1945, κατά των δεσμωτών τους. Την εξέγερση οργάνωσαν κομμουνιστές κρατούμενοι και αιχμάλωτοι του Κόκκινου Στρατού, που καθ’ όλη την διάρκεια του εγκλεισμού τους δεν έπαψαν να παλεύουν κατά του ναζισμού, με τη συγκρότηση παράνομης οργάνωσης, τη διενέργεια σαμποτάζ στις γραμμές παραγωγής όπου εργάζονταν με καταναγκαστική εργασία (συχνά υπό τη διεύθυνση μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας), κλπ.