Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Η διαδικασία της σοσιαλιστικής και της εθνικής οικοδόμησης στο Καζακστάν και στην Κεντρική Ασία – Επίκαιρα συμπεράσματα


 Αποσπάσματα άρθρου του Αϊνούρ Κουρμάνοφ,
συμπροέδρου του Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

Η ειδοποιός διαφορά της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στο Καζακστάν και στην Κεντρική Ασία συνίσταται στο ότι έλαβε χώρα σε μία αρχαϊκή κοινωνία, όπου υπήρχε πλήθος προκαπιταλιστικών τρόπων οργάνωσης της κοινωνικοοικονομικής ζωής (…)

Μπαίνεις, χράπ! Βγαίνεις, χράπ!


«Με την αλήθεια της ανατροπής, κόντρα στον ρεαλισμό της υποταγής»


Με την αλήθεια της ανατροπής

Κόντρα στον «ρεαλισμό» της υποταγής

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας καλεί τη νέα γενιά, όλους και όλες που μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες αγωνίες, αλλά και το ίδιο όνειρο για μια δίκαιη κοινωνία, να µπουν στον αγώνα, για να κατακτήσουµε τη ζωή που µας αξίζει.

Συναγερμός! Καμία εμπλοκή στα σχέδια ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ!

 
Σποτ της ΚΝΕ με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία:

Η νέα γενιά έχει ιδανικά, μαθαίνει από την ΛΑΡΚΟ να ζει και να νικά!


Οι στιγμές και οι εικόνες στις περιοχές γύρω από την ΛΑΡΚΟ είναι συγκλονιστικές. Αυτές οι εικόνες “στιγματίζονται” και από το χαμόγελο την συλλογικότητα, την φαντασία και τη μαχητική διάθεση όλων των μαθητών που στέκονται στο πλευρό των γονιών τους και αγωνίζονται για το μέλλον τους. Η αλληλεγγύη που ξεδιπλώνεται από τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και όλο τον λαό της περιοχής για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργατών είναι μια ακαταμάχητη δύναμη.

Στα μπλόκα του αγώνα δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους


 Δεκάδες τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα κόντρα στον αυταρχισμό, στις συκοφαντίες και τον αποπροσανατολισμό της κυβέρνησης.

Μια βδομάδα κλείνουν στα μπλόκα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, παλεύοντας κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους, αφού τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάνουν ολοένα και πιο δύσκολη την παραμονή τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή και τους οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια.

Κάρολος Δαρβίνος


 Στις 12 Φεβρουαρίου 1809 γεννήθηκε ο Κάρολος Δαρβίνος, Aγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας περί της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής.

Οι παρατηρήσεις που έκανε στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ν. Αμερική και στον Ειρηνικό Ωκεανό τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα είδη των ζώων δεν παραμένουν ίδια, αλλά μεταβάλλονται με το πέρασμα του χρόνου.

Για τα 30 χρόνια από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ


Τριάντα χρόνια πριν, στις 7 Φλεβάρη του 1992 υπογράφηκε στην ολλανδική πόλη Μάαστριχτ από τα 12 τότε κράτη - μέλη της ΕΟΚ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) η ιδρυτική πράξη της ΕΕ, η «Συνθήκη του Μάαστριχτ».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει ως «φάρμακο» για τα λαϊκά προβλήματα το «δηλητήριο» που τα προκαλεί


Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά δεν έκανε τίποτε άλλο από το να εμφανίζει ως σωτήριο “φάρμακο” για τα λαϊκά προβλήματα το ίδιο το “δηλητήριο” που τα προκαλεί, αφού η ανάπτυξη που υπόσχεται δε φέρνει τελικά “μέρισμα για όλους”, αλλά κέρδη για τους λίγους και νέα βάρη στις πλάτες των πολλών.

Την «ανταγωνιστικότητα» και τα μάτια τους...


«Ο κατώτατος μισθός αυτό που πρέπει να συνοδεύει είναι τη μεταβολή της παραγωγικότητας. Οταν έχουμε αυξήσεις του κατώτατου μισθού οι οποίες είναι πέρα από τις αυξήσεις της παραγωγικότητας, καταντάμε σε πράγματα σαν εκείνα που είδαμε τις προηγούμενες δεκαετίες (...) όπου η αύξηση ήταν πολύ ψηλότερη από την αύξηση της παραγωγικότητας, και ουσιαστικά αυτό μείωνε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και φτάσαμε εκεί που φτάσαμε...».

Σημαίνουμε ξεσηκωμό! Να γίνει μέρα - σταθμός για την κλιμάκωση της πάλης


Ο
ι νέες μεγάλες δυνατότητες που διαμορφώνονται ώστε στα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη (βλ. σελ. 8 - 9) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (και σε άλλες πόλεις, σε διαφορετικές ημερομηνίες) να υπάρξει μαζική κάθοδος στον δρόμο και συμμετοχή περισσότερων σωματείων και φορέων αποτυπώνονται από τις συγκλονιστικές εικόνες των μεγάλων απεργιακών μαχών των τελευταίων βδομάδων.

Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες που κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν να παραδώσουν σε ιδιώτες


Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα, μέσα στις 5 μεγαλύτερες παγκοσμίως, με εκτιμώμενη αξία κοιτασμάτων 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που καλύπτει το 6% της ζήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς στην οποία εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι που ζουν στην περιοχή με τις οικογένειές τους, κυβερνήσεις και ΕΕ αφού επί χρόνια προσπαθούσαν να την απαξιώσουν και να την λοιδωρήσουν, πλέον περνούν στην επόμενη φάση του σχεδίου τους. Να την παραδώσουν, χωρίς τους εργαζομένους της και τα συγκροτημένα δικαιώματά τους, σε ιδιώτες.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 12-13 Φλεβάρη

  • Παλλαϊκό προσκλητήριο για τα συλλαλητήρια στις 26 Φλεβάρη. Όλοι στη μάχη για την προστασία του εισοδήματος, της δουλειάς, της υγείας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/02/1809

Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Άγγλος γεωλόγος ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, καθώς και ως εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής, μέσω του οποίου πρότεινε ότι συντελείται η εξέλιξη.

Η θεωρία της εξέλιξης έμπαινε καρφί στην άποψη περί δημιουργίας του κόσμου από το Θεό και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την Εκκλησία.