Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Β.Ι. Λένιν – Ι.Β. Στάλιν: Για την ταξική πάλη στην Ουκρανία


ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»

Συλλογή κειμένων των Β.Ι Λένιν και Ι.Β. Στάλιν, για την ταξική πάλη στην Ουκρανία, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Κινητοποίηση τη Δευτέρα στα γραφεία της «Do Value» ενάντια στην έξωση λαϊκής οικογένειας

 
Σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση που θα γίνει τη Δευτέρα 4 Σεπτέμβρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της «Do Value» στη Θεσσαλονίκη (Λέοντος Σοφού αρ. 18) καλούν η Επιτροπή του ΠΑΜΕ για τους πλειστηριασμούς, σωματεία και φορείς της πόλης.

Τα κοράκια των τραπεζών βγάζουν σε πλειστηριασμό για 3η φορά την πρώτη κατοικία μεταλλωρύχου στη Χαλκιδική και απειλούν ότι θα ξεκινήσουν διαδικασίες εκτέλεσης σε οικογένεια με δύο γονείς ΑμεΑ που διαμένει στην Ξηροκρήνη επειδή δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δόσεις του δανείου που εκτοξεύτηκαν το τελευταίο διάστημα.

Κάλυψαν με ασβέστη το αίμα των εργατών που σκοτώθηκαν στον σιδηρόδρομο στο Μπραντίτζο


 ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ανατριχιαστική είναι η εικόνα από το Μπραντίτζο της Ιταλίας. Εκεί όπου χθες σκοτώθηκαν 5 εργάτες στον σιδηρόδρομο, οι γραμμές σκεπάστηκαν με ασβέστη για να καλυφθεί το αίμα των εργατών.

«Όλη αυτή η περιοχή βάφτηκε με το αίμα τους...», σημειώνει το ΠΑΜΕ σε σχετική ανάρτηση του και προσθέτει «Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των λίγων».

Ψηφοδέλτια μάχης στις 13 Περιφέρειες και σε 262 δήμους

Ολοκληρώθηκε χτες η κατάθεση των συνδυασμών για τις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη. Οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατεβαίνουν στις εκλογές στις 13 Περιφέρειες και σε 262 δήμους σε όλη την Ελλάδα, αποτελούμενοι από 1.284 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους και 21.062 υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους και συμβούλους δημοτικών κοινοτήτων. Οι συνδυασμοί παρουσιάζονται αυτές τις μέρες σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και έχουν μεγάλη απήχηση.

Ξέρει αυτός


 «Δεν θέλετε να κάνετε απεργία; Απολύτως σεβαστό το δικαίωμά σας. Δεν κατάλαβα γιατί έχει δικαίωμα το ΠΑΜΕ να κλείνει διά της βίας την είσοδο μιας εταιρείας». Με κάτι τέτοιες χυδαιότητες ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης επιχειρούσε χτες να υπερασπιστεί το νέο χτύπημα στην απεργία, το οποίο περιλαμβάνεται στο αντεργατικό νομοσχέδιο. 

Γενικό προσκλητήριο του ΕΑΜ

 

Στις 1–2 Σεπτέμβρη 1944 συνήλθε στο Νεοχώρι της Ευρυτανίας Πανελλαδική Σύσκεψη του ΕΑΜ, στην οποία πήραν μέρος εκτός από ολόκληρη την Κεντρική του Επιτροπή, αντιπρόσωποι από όλες τις περιοχές της χώρας, πλην της Κρήτης, καθώς και αντιπρόσωποι του Εθνικού Συμβουλίου, του ΕΛΑΣ και άλλων εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων. Η σύσκεψη ενέκρινε ομόφωνα απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ.

Καύσιμη ύλη


Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή. Ήμασταν πιο προετοιμασμένοι από κάθε άλλη φορά. Η καταστροφή δεν είναι τόσο μεγάλη όση φαίνεται. Η «οικολογική σημασία» δεν είναι ίδια για όλες τις πυρκαγιές. Οι φωτιές στον Έβρο ξεκίνησαν από εκεί που διέρχονται μετανάστες. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή κι αυτό το πέτυχε η κυβέρνηση με το 112.

Στο μάτι του κυκλώνα η Ελλάδα


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

Την αντίδραση της Μόσχας προκάλεσε η μάζωξη, στην Αθήνα την προηγούμενη Δευτέρα, ηγετών των Βαλκανίων, στελεχών της ΕΕ και του Ζελένσκι

Με την Ελλάδα να μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αφρική, ως συνέπεια επιλογών της ντόπιας αστικής τάξης, συνεδρίασαν, χτες, στο Τολέδο της Ισπανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Νέα όξυνση με την εντολή απέλασης του Γάλλου πρέσβη στη Νιαμέι


ΝΙΓΗΡΑΣ - ΓΚΑΜΠΟΝ

 Διαφοροποιημένη στάση από την ΕΕ απέναντι στα πραξικοπήματα στις δύο αφρικανικές χώρες

Σε παραπέρα κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με το Παρίσι προχωρά η στρατιωτική κυβέρνηση στον Νίγηρα, αφαιρώντας τη διπλωματική ασυλία του Γάλλου πρέσβη στη Νιαμέι και δίνοντας εντολή στην αστυνομία να τον απελάσει από τη χώρα, με τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις να δηλώνουν «έτοιμες» να απαντήσουν στην υπονόμευση της «γαλλικής επιρροής».

Για μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό


«Παιδιά εκτός βρεφονηπιακών σταθμών
δεν μένουν πλέον στη χώρα μας». Αυτό υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου σε συνέντευξή της, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη». Τι έγραφε η εφημερίδα μας; Οτι επαναλήφθηκαν και φέτος οι εικόνες ντροπής, με απελπισμένους γονείς να κάνουν ουρές από το ξημέρωμα για μια θέση σε δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ώστε να μη χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ωρα δράσης και αντεπίθεσης κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα

 
«Λέτε η ΕΕ να προωθεί τη σκλαβιά; Φαίνεται η ΕΕ ως μια δουλοκτητική αποικία στον πλανήτη;» (Αδ. Γεωργιάδης, 21/8, στον ΑNT1).

Αν ξεκινήσουμε από την αλφαβήτα της ιστορίας που αναφέρει πως η δουλεία υπήρξε μορφή που νομιμοποιούσε τη μετατροπή του ανθρώπου σε ιδιοκτησία και πως η κυρίαρχη μορφή της ήταν συνήθως η εξαναγκαστική εργασία μέχρι φυσικής εξόντωσης, τότε μπορούμε να εξετάσουμε με πιο διεισδυτική ματιά τα μέτρα της κυβέρνησης που έρχονται με το νέο νομοσχέδιο.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


01/09/1807

Μετά απ’ την υπογραφή της Συνθήκης του Τιλσίτ οι Γάλλοι καταλαμβάνουν τα Επτάνησα.

01/09/1870

Στο γαλλοπρωσικό πόλεμο, οι Γάλλοι υπό τον Ναπολέοντα τον Γ’ ηττώνται από τους Πρώσους, στην καθοριστική μάχη του Σεντάν, ανοίγοντας στα πρωσικά στρατεύματα το δρόμο για το Παρίσι. Ανοίγει ο δρόμος για την Παρισινή Κομμούνα.