Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Στα χειμερινά Ανάκτορα «Πέτρογκραντ 1917»

 

«Πέτρογκραντ 1917»

Στα χειμερινά Ανάκτορα ο Κερένσκι.

 Στο Σμόλνι, τα σοβιέτ κι ο Λένιν.

Μέσα στο δρόμο, τα σκοτάδια, το χιόνι, ο άνεμος κι αυτοί.

 Κι αυτοί το ξέρουν τι είπε Εκείνος:

 «Εχτές πολύ νωρίς, αύριο πολύ αργά,

η μόνη στιγμή είναι σήμερα».

Καλόπιστη ερώτηση

Γιατί η αμερικάνικη, πολυεθνική google έβαλε προειδοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου  στην κόκκινη ιστοσελίδα  «Λαϊκή Εξουσία»;

Αποφασίζουν απεργία στις 26 Νοέμβρη για την υγεία και τα δικαιώματα του λαού


Τον αγώνα για μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία, μαζί με την πάλη ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας και στο νομοσχέδιο - έκτρωμα με τις νέες σαρωτικές ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα, δυναμώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, ετοιμάζοντας απεργιακή απάντηση, ενώ καθημερινά ξεδιπλώνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες διεκδίκησης.

Προς αποφυγήν συνωστισμού


- Ήταν Παρασκευή 6 Νοέμβρη θυμάμαι. Το θυμάμαι καλά γιατί η γυναίκα μου, μου φόρτωσε μια σακουλάρα… απ' αυτές τις χάρτινες που είναι για δώρα, ξέρετε… να πάω λέει να τ' αλλάξω τα ρούχα του μωρού γιατί είναι μικρά, θα κλείσουν τα μαγαζιά το Σάββατο και μετά δε θα μπορούμε. Κοιτάω τη σακουλάρα, που χώραγα ο μισός μέσα, σκέφτομαι, ποιος μας έφερε τέτοιο δώρο; Θα ‘χει ρούχα ο μικρός μέχρι του χρόνου… Την ανοίγω, κι έχει μια ζακέτα κι ένα σκουφί.

Ο αγώνας για την υγεία δεν μπορεί να περιμένει


Την ώρα που απαιτείται πραγματική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις και επίταξη των ιδιωτικών δομών, η μεν κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει και να εγκληματεί απέναντι στο λαό, τα δε άλλα κόμματα συνεχίζουν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια, όπως με προτάσεις για υπουργούς κοινής αποδοχής, που -αν μη τι άλλο- επιβεβαιώνουν την κοινή τους βάση ως προς την ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική.

Φθορά της εργατικής δύναμης και μείωση της τιμής της


«ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ» ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η συζήτηση για τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου δεν είναι καινούργια. Υπάρχει άλλωστε πλούσιο νομοθετικό έργο σε αυτήν την κατεύθυνση όλα τα προηγούμενα χρόνια, από όλες τις κυβερνήσεις, ενσωματώνοντας Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ. Ωστόσο οι καινούργιες εξελίξεις και η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαλλάξει την εργοδοσία και από τα τελευταία «βαρίδια» που δυσχεραίνουν την εφαρμογή της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, όπως έχει ανακοινωθεί στο υπουργικό συμβούλιο για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, δεν είναι τυχαίες, ούτε ως προς το χρόνο ούτε ως προς το περιεχόμενο.

Κάλεσμα στις παρατάξεις του ΕΚΘ για άμεση συνεδρίαση του ΔΣ


ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΚΘ

Συν/φοι συν/φισες.

Η πανδημία εξελίσσεται σε μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Ετοιμάζουν νέα βρώμικη και ύπουλη επίθεση απέναντι στα πιο θεμελιώδη εργατικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα, απέναντι στις πιο εμβληματικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, κατακτήσεις ενός αιώνα θυσιών.

Δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Η εργατική τάξη βράζει. Από παντού έρχεται η απόρριψη της κατάργησης του 8ωρου. Δεν υπάρχει ούτε ένας που να δέχεται ή να αντέχει περισσότερες και μάλιστα απλήρωτες ώρες δουλειάς. Τώρα περισσότερο από ποτέ οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τα συνδικάτα τους. 

Αγώνας ενάντια στην εκμεταλλευτική μανία της εργοδοσίας


Η επίθεση ενάντια στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις, που επέβαλε με μακρόχρονους, αιματηρούς, ταξικούς αγώνες η εργατική τάξη, συνεχίζεται χωρίς ημερομηνία λήξης.

Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης εντάσσεται και ο νέος νόμος που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Νόμος που ξεφυτρώνει από την ίδια μήτρα που ξεφύτρωσαν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως αυτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «φωνή κάτω από τις μάσκες» να ακουστεί πιο δυνατά, πιο απαιτητικά


Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού δείχνει ραγδαία επιδείνωση, με χαρακτηριστικά που προσομοιάζουν όλο και περισσότερο με ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού και ιδιαίτερα όλων αυτών των ανθρώπων που η νόσος έχει σοβαρές έως επικίνδυνες επιπτώσεις ακόμα και για την απώλεια της ζωής τους αποτελεί προτεραιότητα. Αυτή η προτεραιότητα σημαίνει τη λήψη όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και ταυτόχρονα της οργάνωσης της πάλης από το εργατικό - λαϊκό κίνημα για να αποσπαστούν λύσεις στα προβλήματα της πρόληψης, της επάρκειας σε απλές και κλίνες ΜΕΘ, της ουσιαστικής στελέχωσης των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα - Απεργούμε


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ! ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ!

Συνάδελφοι,
Το σωματείο μας από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας κάλεσε όλους τους εργαζόμενους
του κλάδου μας να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε την προστασία της υγείας και του
εισοδήματος μας.

«Καληνύχτα κα Κεραμέως….»

 

Η αποχή από τις εκλογές – παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (Υ.Σ.) ξεπερνάει το 95% στην Πρωτοβάθμια και το 90% στη Δευτεροβάθμια

Οι εκπαιδευτικοί ενωμένοι και συσπειρωμένοι απαντήσαμε στον κυβερνητικό αυταρχισμό. Ακυρώσαμε τις εκλογές – παρωδία για τα Υ.Σ.. Ο κλάδος, καθολικά, απείχε από τις ηλεκτρονικές κάλπες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας μετρούν σήμερα μια τεράστια συντριβή, μια μεγάλη πολιτική ήττα. Η Υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, μετά την απόπειρα να βάλει κάμερες στις τάξεις και να επιβάλει την τηλεαπουσία απέναντι στους μαθητές που αγωνίζονται, έφαγε τα μούτρα της για ακόμα μια φορά. Η επιλογή της Υπ. Παιδείας αλλά και του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη – που πήρε επάνω του τη συγκεκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, με στόχο να μπει χέρι στα ίδια τα σωματεία μας - βρήκε τοίχο.

Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ


Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, σε μια εκλογική διαδικασία που αποτύπωσε την έντονη ενδοαστική διαπάλη στο εσωτερικό της χώρας για τις στρατηγικές προτεραιότητες του αμερικανικού κεφαλαίου.

Οι εκπαιδευτικοί γύρισαν την πλάτη στις εκλογές-παρωδία που έστησε το υπουργείο Παιδείας!


Ούτε οι απειλές, ούτε οι καταναγκαστικές υποψηφιότητες ενάντια στη θέληση των εκπαιδευτικών, ούτε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ με το γνωστό αντικομμουνισμό τους, ούτε η κινητοποίηση του διοικητικού και κομματικού μηχανισμού της κυβέρνησης, κατάφεραν να αποτρέψουν την εκλογική πανωλεθρία του υπουργείου Παιδείας.

Πεθαίνει, ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ


Πεθαίνει, 8/11/1986, ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος.

Ήταν μέλος του Κόμματος από το 1906, ενώ παραμονές της επανάστασης εκλέχθηκε στο ρωσικό γραφείο της ΚΕ. Την περίοδο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής.

Έρχεται στην Ελλάδα η ορεινή ταξιαρχία

Τμήμα της Ορεινής Ταξιαρχίας παρελαύνει μπροστά στον Παπανδρέου και τον Σκόμπι


Καταφθάνει, 8/11/1944, εσπευσμένα από την Ιταλία στην Αθήνα η Ορεινή Ταξιαρχία, προκειμένου να αξιοποιηθεί κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Το «πραξικόπημα της μπυραρίας»


 Οι Ναζί πραγματοποιούν, 8/11/1923, απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπυραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του.