Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

Οσκαρ Ουάιλντ


Σαν σήμερα, 16 Οκτωβρίου 1854 γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας και κριτικός  Οσκαρ Ουάιλντ. Πέθανε στις 30 Νοεμβρίου του 1900.

Αντί άλλου αφιερώματος αναδημοσιεύουμε κείμενο από τα αισθητικά – κριτικά του Μάρκου Αυγέρη το οποίο θεωρούμε από τα πιο αντιπροσωπευτικά για τον Οσκαρ Ουάιλντ. Το κείμενο αντιγράψαμε από τα ΑΠΑΝΤΑ  του Μάρκου Αυγέρη (Εκδόσεις  Νέος Στοχαστής).

«Εκτός Συμφωνίας Γαλλίας - Ελλάδας οι ΑΟΖ» διευκρινίζει το γαλλικό υπουργείο Αμυνας


Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας, χρεοκοπούν τα παραμύθια που τη συνοδεύουν και διακινούν όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία περί «εγγύησης» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και «θωράκισης από την τουρκική επιθετικότητα», από τις συμφωνίες και «κολιγιές» των αστικών τάξεων. 

Εδώ και 22 χρόνια βρίσκονται τα κοντέινερ στο σχολείο που πλημμύρισε!


Στις τραγικές στιγμές που έζησαν οι μαθητές σχολείων της περιοχής λόγω των πλημμυρισμένων σχολικών χώρων αναφέρθηκε ο Ανέστης Μπαλοδήμας, μαθητής - μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, σε παρέμβασή του το πρωί του Σαββάτου σε τηλεοπτική εκπομπή της τηλεόρασης του Alpha.

Τους... έπνιξε η ανυπαρξία έργων καθαρισμού και υποδομής


Την ανυπαρξία έργων καθαρισμών στα αρδευτικά κανάλια των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ) της περιοχής τους, αλλά και συνολικά αντιπλημμυρικών έργων, επισημαίνοντας ότι η ένταση και το μέγεθος των τελευταίων βροχοπτώσεων, δεν ήταν τέτοια που «δικαιολογούν» τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, κατήγγειλαν κάτοικοι από τα χωριά Παλαιοχώρι του Δήμου Πηνειού και Σαβάλια, Ροβιάτα του Δήμου Ήλιδας, στην Ηλεία.

Για άλλη μια φορά ο λαός απροστάτευτος μπροστά σε ένα φυσικό φαινόμενο


Για άλλη μια φορά ο λαός βρέθηκε απροστάτευτος μπροστά σε ένα φυσικό φαινόμενο. Σπίτια στο Ζαγκλιβέρι πλημμύρισαν, περιουσίες καταστράφηκαν, δρόμοι έκλεισαν.

Φάνηκαν ξανά οι τεράστιες ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης που χρόνια τώρα δεν κάνουν τίποτα για να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα.

Με λοταρία η παρακολούθηση μαθημάτων στα αμφιθέατρα!


Με ...κλήρωση επιλέγονται οι φοιτητές που θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν δια ζώσης τα μαθήματά τους στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, καθώς οι αίθουσες και τα αμφιθέατρα δεν επαρκούν όχι απλά για να τηρηθούν στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας, αλλά για να κάθονται όλοι οι φοιτητές που θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα.

Μάτωσαν...


Πάλι καλά που υπάρχουν και οι ...Αμερικανοί και μαθαίνει κανείς τι έκαναν τόσα χρόνια, με όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις, τα ελληνικά στρατεύματα που συμμετείχαν στις αποστολές του ΝΑΤΟ. Ο λόγος για τα όσα είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ν. Δένδια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της χώρας του για το γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι ένας τόσο ισχυρός και αξιόπιστος σύμμαχος για εμάς, ειδικά στο Αφγανιστάν, όπου οι ελληνικές Δυνάμεις πολέμησαν γενναία».

Η ηρωική μάχη της Πύλης – Δερβενοχώρια

 


Α
ρχές του Οκτώβρη οι Ναζί κατακτητές θορυβημένοι από την συνθηκολόγηση των Ιταλών, ξεκινούν τις επιθέσεις με μια πρωτοφανέρωτη φασιστική βία  σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να πάρουν κάτω από τον έλεγχό τους τα ιταλοκρατούμενα μέρη, να πάρουν τα ιταλικά όπλα που παραδόθηκαν από τους Ιταλούς στον ΕΛΑΣ και τρίτο και σπουδαιότερο να τσακίσουν το αντάρτικο που φούντωνε και να δώσουν αιματηρό μήνυμα στους άμαχους, άντρες, γυναίκες, γέρους και παιδιά που στήριζαν τους αντάρτες.

Για τον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών


1. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας χαιρετίζει τους δίκαιους, μαζικούς αγώνες των χιλιάδων εκπαιδευτικών, που σε πείσμα του αυταρχικού κατήφορου της κυβέρνησης της ΝΔ και του υπουργείου Παιδείας, αρνούνται να γίνουν «γρανάζι» στα αντιδραστικά - αντιπαιδαγωγικά σχέδια που προωθούν το σχολείο των κοινωνικών φραγμών και διακρίσεων, της ημιμάθειας, της εμπορευματοποίησης της γνώσης, που θα αναγκάζει τους γονείς να βάλουν περισσότερο το χέρι στην τσέπη.

Κράτος – κυβερνήσεις: Εσείς είστε η Θεομηνία, εσείς και το έγκλημα


 “Κλιματική αλλαγή”. “Ατομική ευθύνη”. “Ακραία φαινόμενα”. “Πρωτοφανή φαινόμενα”. Και – ανέκαθεν – “επιτελικό κράτος”. Μάλιστα. Πάμε, λοιπόν, να δούμε:  

Ήταν Νοέμβρης, το 1961, όταν η θεομηνία πλήττει την Αττική. Οι νεκροί φτάνουν τους 43, οι άστεγοι τους 4.000.

«Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία…»


 «Δεν εξασφαλίζεται, όμως, καμία συγκεκριμένη αμερικανική παρουσία, εμπλοκή ή δέσμευση για τη στήριξη αυτής της κυριαρχίας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ιδίως στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Την Κυριακή η εκδήλωση για την αποκάλυψη του Μνημείου


Oι τελευταίες «πινελιές» μπαίνουν στο χώρο που κατασκευάστηκε το Μνημείο των Εκτελεσθέντων της περιόδου 1946 - 1950 (ΔΣΕ) και 1941 - 1944, στον λόφο του Μεζούρλου στη Λάρισα, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την εκδήλωση. 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 


Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/10/1793

Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρούργος Τζον Χάντερ.

16/10/1815

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης φτάνει στον τόπο της εξορίας του, στη νήσο της Αγίας Ελένης, στον Ατλαντικό, όπου και θα πεθάνει το 1821.