Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Ο μύθος γύρω από το "ΟΧΙ" του Μεταξά


Η 28η Οκτωβρίου είναι η επέτειος που ο ελληνικός λαός όρθωσε το ανάστημά του ενάντια στον ιταλικό φασισμό. Το Όχι δεν ήταν του δικτάτορα, αλλά του ελληνικού λαού. 

Τι πραγματικά είπε ο Μεταξάς.

Ξημερώματα 28ης Οκτώβρη του 1940.Ο Ιταλός πρέσβης στην Ελλάδα Εμανουέλε Γκράτσι ξυπνά τον δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά για να του επιδώσει το τελεσίγραφο του Μουσολίνι.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες παρά την τρίτη κατά σειρά κατάπαυση πυρός

  

Συνεχίστηκαν και χτες οι εχθροπραξίες μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν στον αποσχισθέντα θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, που κατοικείται και διοικείται κυρίως από Αρμένιους. Παρά την τρίτη κατά σειρά κατάπαυση πυρός που αποφασίστηκε την Κυριακή στην Ουάσιγκτον, με σκοπό την ανταλλαγή αιχμαλώτων και σορών, οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίασή της.

«Όλοι μαζί», ε; Αλήθεια;


 «Να είμαστε όλοι μαζί», «να είμαστε ενωμένοι», «είδατε πόσα καταφέρνουμε όταν είμαστε όλοι ενωμένοι;»… όπως την 28η Οκτωβρίου 1940.     Τα γνωστά κλισέ. Τα ίδια και τα ίδια.
    Συγγνώμη, αλλά δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό το μεθύσι της γενικής συμφιλίωσης. Συγγνώμη, επίσης, που δεν διαβάζουμε ούτε την 28η Οκτώβρη,  ούτε την ΕΑΜική αντίσταση, ούτε την Επανάσταση του ’21, ούτε τίποτα απ’ όσα προχώρησαν την Ελλάδα και τον κόσμο ένα βήμα μπροστά, ως αποτέλεσμα είτε της «ενότητας» των προβάτων με τους λύκους, είτε ως αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» των προβάτων με τους λύκους.

Πριν είναι αργά


Μέρα με τη μέρα μετράμε νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού και μερίδιο αυτού του αυξανόμενου αριθμού είναι και τα κρούσματα στα σχολεία, όπου η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, ρίχνοντας για άλλη μια φορά το μπαλάκι στην ατομική ευθύνη. Τα στοιχεία που ανακοινώνονται από τους αρμόδιους φορείς για τη διάδοση του κορονοϊού στα σχολεία είναι αμφισβητήσιμα, εφόσον δεν γίνεται ουσιαστική ιχνηλάτηση.

Τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις των εικαστικών καλλιτεχνών


- Ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι εικαστικοί καλλιτέχνες;

- Με την τελευταία οικονομική κρίση χειροτέρεψε πολύ η θέση των εικαστικών και σε αυτήν τη δυσχερή κατάσταση έρχεται να προστεθεί και η υγειονομική συγκυρία. Οι καλλιτεχνικές εργασίες και η εκθεσιακή δραστηριότητα έχουν σχεδόν νεκρώσει. Παράλληλα, επηρεάζονται όσοι δουλεύουν στον χώρο της σκηνογραφίας και άλλων εφαρμογών των εικαστικών τεχνών με το σταμάτημα πολλών παραγωγών στο Θέαμα - Ακρόαμα.

Ο αστικός κόσμος και οι ταγματασφαλίτες


Η συγκρότηση της πρώτης από τις τρεις κατοχικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, γνωστές ως κυβερνήσεις των δοσιλόγων.

Η κυβέρνηση, που σχημάτισε στις 7 του Απρίλη 1943 ο Ιωάννης Δ. Ράλλης, ήταν η τρίτη στη σειρά κατοχική κυβέρνηση που αναλάμβανε τη «διακυβέρνηση» της χώρας με γερμανική εντολή. Είχαν προηγηθεί οι κυβερνήσεις του στρατηγού Γεωργίου Τσολάκογλου (29 του Απρίλη 1941 - 2 του Δεκέμβρη 1942) και του καθηγητή της Ιατρικής Κωνσταντίνου Λογοθετόπουλου (2 του Δεκέμβρη 1942 - 6 του Απρίλη 1943), τον οποίο όρισε πρωθυπουργό ο Τσολάκογλου.

Καταθέτουν τη «συνεισφορά τους» στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό στην περιοχή


Στα «σχήματα» που στήνονται υπό αμερικανοΝΑΤΟική ομπρέλα για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οξύνοντας παραπέρα τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου για τα μερίδια της λείας, «επενδύει» η κυβέρνηση για να συγκρατήσει - υποτίθεται - την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, όπως προκύπτει από την συνάντηση χτες στην Αθήνα των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και τις κοινές τους δηλώσεις κατόπιν.

Λαϊκή ενότητα απέναντι στην ψευδεπίγραφη «εθνική ομοψυχία»

 

Δήλωση του  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940.

Ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ με αφορμή τα 80 χρόνια από την 28η Οκτωβρίου 1940


Ένα παιδί ακολουθεί μια κόκκινη γραμμή... Μια κόκκινη γραμμή, αιμάτινη... Μια κόκκινη γραμμή των ηρώων που εκτελέστηκαν, όμως δεν πέθαναν ποτέ... Μια κόκκινη γραμμή που συνδέει τους επαναστάτες του σήμερα με τους επαναστάτες του χθες...

Γόρδιος δεσμός


Το «αφήγημα» της «απομονωμένης Τουρκίας» ξαναζεσταίνει η κυβέρνηση, για να κρύψει από το λαό τα αδιέξοδα και τους κινδύνους από την πολιτική εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη στήριξη των ευρωατλαντικών «διευθετήσεων» που προωθούνται στην περιοχή. Κι ενώ όλα «φωνάζουν» για το αντίθετο, συνεχίζει προκλητικά να εμφανίζει τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως «εγγυητές» της «σταθερότητας» και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή.

Επιβεβαιώνεται η ανεπάρκεια των μέτρων αν δεν συνοδεύονται με μέτρα σε χώρους δουλειάς, σχολεία και ΜΜΜ


Η σημερινή εκτόξευση των κρουσμάτων επιβεβαιώνει ότι τα όποια περιοριστικά μέτρα, αν δεν συνοδεύονται με θωράκιση του δημοσίου συστήματος υγείας, εκτεταμένα δωρεάν τεστ και αυξημένα μέτρα προστασίας σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι οι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μεταφοράς, θα αποδεικνύονται ανεπαρκή κι αναποτελεσματικά.

Τάσος Μαγλαρίδης

Η αστυνομία κτυπάει και σκοτώνει, 28/10/1980, τον  Τάσο Μαγλαρίδη
Ο Τάσος Μαγλαρίδης ήταν μέλος του ΚΚΕ από τα παιδικά του χρόνια και είχε αντιστασιακή δράση.

  Στις 28/10/1980, συμμετείχε στην παρέλαση των Αντιστασιακών, κρατώντας την σημαία της Π.Ε.Α.Ε.Α, στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

   Όταν οι αντιστασιακοί, επιχείρησαν να παρελάσουν, δέχτηκαν τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας.

Η ίδρυση του ΔΣΕ


Απόφαση
ίδρυσης του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών στις 28 Οκτώβρη 1946, που θεωρείται και μέρα ίδρυσης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). 

Το ΟΧΙ του λαού και το ΚΚΕ


Στις 3 το πρωί της 28ης Οκτώβρη 1940, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Εμμ. Γκράτσι επισκέφτηκε τον δικτάτορα Ι. Μεταξά, στο σπίτι του τελευταίου στην Κηφισιά, και του επέδωσε εκ μέρους της κυβέρνησης της χώρας του ένα άκρως προκλητικό τελεσίγραφο: η φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι, επικαλούμενη το γεγονός ότι βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Αγγλία, ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση - ως απόδειξη της ουδετερότητάς της - να επιτρέψει στις ιταλικές ένοπλες δυνάμεις να καταλάβουν ορισμένα στρατηγικά σημεία επί του ελληνικού εδάφους.