Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ο καπιταλισμός είναι ο πραγματικός ένοχος για την κατάσταση στον Πολιτισμό


Ορισμένα στοιχεία για την κατάσταση των καλλιτεχνών στη Γερμανία

Υπάρχει έντονα διαδεδομένη η άποψη ότι στις χώρες της ΕΕ - ιδιαίτερα στη Γερμανία - τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για τους καλλιτέχνες συγκριτικά με την Ελλάδα. Πολλά τα θέατρα, πολλές οι ευκαιρίες, καλοί μισθοί, δωρεάν πανεπιστήμια, επιδόματα, υποτροφίες κ.λπ. Πού βρίσκεται όμως η αλήθεια και ποια η θέση των καλλιτεχνών στη Γερμανία;

Διαδηλωτές πέταξαν στη θάλασσα άγαλμα δουλεμπόρου

Συνεχίστηκαν και χθες Κυριακή οι διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα του αμερικανικού λαού ενάντια στον ρατσισμό, στην αστυνομική βία και καταστολή.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και χθες στη Βρετανία. Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Λονδίνο, στο περιθώριο της οποίας σημειώθηκαν και συγκρούσεις ανάμεσα σε μία μικρή ομάδα και την αστυνομία, η οποία προχώρησε σε 12 συλλήψεις.

Ο "πόλεμος" για τα εμβόλια ανάμεσα σε κράτη και ομίλους

Μια «συμμαχία» Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ολλανδίας παζαρεύει ανταλλάγματα σε φαρμακευτικούς ομίλους

Στην κούρσα του ανταγωνισμού - κυρίως με τις ΗΠΑ και την Κίνα - για την κυκλοφορία ενός εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS-COV-2 στην ευρωπαϊκή αγορά, μπαίνει πιο δυναμικά η ΕΕ, με πρωτοβουλία της Γερμανίας, της

Εργοδοτικά εγκλήματα

Από ηλεκτροπληξία σκοτώθηκε ο 29χρονος εργάτης Χρήστος Ζορμπάς στο εργοστάσιο «Ήπειρος», το Σάββατο 6 Ιούνη, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρο Άρτας.

Το Σάββατο το βράδυ, (6 Ιούνη 2020) ο νεαρός, 29 χρονών, εργάτης Χρήστος Ζορμπάς σκοτώθηκε από ηλεκτροπληξία στο εργοστάσιο "Ήπειρος".

Μιλώντας Μαλβινέζικα

Σαν σήμερα έφυγε η Μαλβίνα. Σκέτο χωρίς επώνυμο. Είναι αδύνατον κάποιος να μην γνωρίζει για ποια γράφω. Υπάρχουν άνθρωποι που μας μένουν με το μικρό τους όνομα, ακόμα και αν υπάρχουν άλλοι 10-20-30 με το ίδιο. Είναι σαν το ‘χουν σημαδέψει.

Υπήρχαν πολλά πράγματα που μ’ άρεσαν σε εκείνη και άλλα τόσα που έβρισκα λάθος. Μ’ άρεσαν τα κότσια της. Μ’ άρεσε το πόσο γνώστρια της ελληνικής και της γαλλικής γλώσσας ήταν, ώστε να μπορεί να πλάθει τις λέξεις στα μέτρα της και να τις υποτάσσει στην πένα και στο προφορικό της λόγο.

Επικίνδυνος ο εφησυχασμός και η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Η στρατηγική της τουρκικής αστικής τάξης

(...) Η Τουρκία είναι καπιταλιστικό κράτος με 80 εκατομμύρια κατοίκους και Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν περίπου 750 δισ. δολ. Διαθέτει ισχυρά μονοπώλια, είναι μέλος του club των μεγαλύτερων είκοσι οικονομιών (G20), έχει εκτεταμένες ισχυρές οικονομικές σχέσεις με ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, με δεκάδες κράτη, εξάγει εμπορεύματα και κεφάλαια.

Από τον Ρόντεϊ Κινγκ στον Τζορτζ Φλόιντ

Στις 3 Μάρτη του 1992, ο Τζορτζ Χολιντέι, μετά από μια κουραστική μέρα ως υδραυλικός, έκατσε να ξεκουραστεί στο μπαλκόνι του διαμερίσματος του στο Λος Άντζελες. Έκπληκτος αντίκρισε πέντε λευκούς αστυνομικούς να λιντζάρουν άγρια έναν άοπλο νεαρό μαύρο. Πήρε την κάμερά του και κατέγραψε σε βίντεο τον 26χρονο Ρόντεϊ Κινγκ και τον αναίτιο ξυλοδαρμό του για υπερβολική ταχύτητα.

Συλλαλητήριο 11 Ιούνη

Πληρώσαμε πολλά! Δε θα πληρώσουμε ξανά!
Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ!
11 Ιούνη, 7μμ στο Σύνταγμα και κινητοποίηση στην Αμερικανική Πρεσβεία!

Εργαζόμενη, εργαζόμενε,

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια με τις κυβερνήσεις και τις ενώσεις τους στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ άφησαν
απροστάτευτους τους λαούς εν μέσω πανδημίας από το νέο κορονοϊό.

«I can't breathe» - συνθήματα της ΚΝΕ

Το πλούσιο πρόγραμμα μαζικής πολιτικής δράσης της ΤΟ Περιστερίου - Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ με σύνθημα «Άλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη» συνεχίστηκε σήμερα «στολίζοντας» τις γειτονιές του Λόφου Αξιωματικών στο Περιστέρι.

Μάρκος Αυγέρης

Πεθαίνει, 8/6/1973, ο κομμουνιστής συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Μάρκος Αυγέρης

Ο Μάρκος Αυγέρης ζυμωμένος θεωρητικά με τις μαρξιστικές ιδέες, εντάχθηκε -από τον Κώστα Καραγιώργη- πρώτα στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε Γενικός Γραμματέας μετά την «έξοδο» του Νίκου Καρβούνη στο Βουνό, και κατόπιν στο ΚΚΕ (το 1944 σύμφωνα με μαρτυρία της Έλλης Αλεξίου), στο οποίο παρέμεινε πιστός μέχρι το θάνατό του.

"Ζει" λάμποντας

Δημοσιεύεται απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Δημοσιεύεται, 8/6/1947, απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στην Ελλάδα. 

Στην απόφαση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως η λεγόμενη «αμερικανική "βοήθεια" δεν αποτελεί καμιά συμβολή στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, αλλά σημαίνει τροφοδότηση του

Ολοκληρώνεται η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου


Στο Στρατοδικείο των Ιωαννίνων ολοκληρώνεται, 8/6/1929, η δίκη 12 φαντάρων που κρατούνταν στον Πειθαρχικό Ουλαμό Καλπακίου για πάνω από ένα χρόνο.

Οι φαντάροι κατηγορούνταν πως προέβησαν σε ανατρεπτικές ενέργειες στο στρατό επειδή κατά τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων διένειμαν προκηρύξεις με περιεχόμενο κατά του πολέμου και της στρατοκρατίας.