Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

Τι είναι η θρησκεία και η εκκλησία

**

 Η μαρξιστική και υλιστική εξήγηση

Η θρησκεία,όπως και οι άλλες μορφές της κοινωνικής συνείδησης, γεννήθηκε κάτω από ορισμένους όρους της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων.Παρά τους ισχυρισμούς των θεολόγων και των ιδεαλιστών,έχει αποδειχθεί από καιρό ότι η ιδέα του θεού δεν είναι έμφυτη ιδέα και ότι γενικά δεν υπάρχουν κανενός είδους έμφυτες ιδέες,ούτε θρησκευτικές,ούτε ηθικές,ούτε φιλοσοφικές,ούτε άλλες.

Φουντώνουν ανταγωνιστικά σχέδια με φόντο την κόντρα Δύσης - Ρωσίας - Κίνας


 «Υπάρχει μια σύγκρουση δι' αντιπροσώπων στη Σερβία, χωρίς αμφιβολία, μεταξύ Ανατολής και Δύσης», δήλωσε στο πρακτορείο «Reuters» ο Σέρβος Πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς, σε μια τοποθέτηση χαρακτηριστική για την ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού μεταξύ ευρωατλαντικού άξονα, Ρωσίας και Κίνας, όχι μόνο στη Σερβία αλλά συνολικά στα Βαλκάνια. Ενός ανταγωνισμού που οξύνεται ακόμα περισσότερο στις συνθήκες της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ηρώ...


Η Ηρώ Κωνσταντοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου του 1927, από γονείς Σπαρτιάτες. Μαθήτρια ακόμη του Γυμνασίου οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και ανέπτυξε αντιστασιακή δράση κατά των δυνάμεων Κατοχής. Μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που δεν θεωρούσε μάταιη πράξη τον αγώνα για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Δεν θεωρούσε μάταιη πράξη τη θυσία για τα ιδανικά. Δεν θεωρούσε αυταπάτες τις αγωνίες για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι κατατρεγμένοι στη δομή του Ελαιώνα έχουν αφεθεί στη μοίρα τους

 
Τις απειλές και τα εκβιαστικά διλήμματα που δέχονται για να αποδεχθούν τη μεταφορά τους σε άλλα απαράδεκτα καμπ κατήγγειλαν οι εναπομείναντες πρόσφυγες και μετανάστες στη δομή του Ελαιώνα, θύματα της φτώχειας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων όπου συμμετέχουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή, που επισκέφτηκε τις άθλιες εγκαταστάσεις που έχουν απομείνει στη δομή. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Σοβιετικοί αλεξιπτωτιστές στη Βόρεια Ελλάδα κατά την Κατοχή


Ένα άγνωστο σχεδόν γεγονός της περιόδου της Κατοχής στη Βόρεια Ελλάδα, ήταν η ρίψη σοβιετικών αλεξιπτωτιστών στις αρχές του φθινοπώρου του 1941 στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, μετά από λανθασμένους υπολογισμούς.

Δημήτρης Κουφοντίνας


Παραδίνεται, 5/9/2002, στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο Δημήτρης Κουφοντίνας για να αναλάβει, όπως λέει, την πολιτική ευθύνη για όλες τις ενέργειες της 17Ν. Ο “Λουκάς” της 17Ν πηγαίνει στη Γ.Α.Δ.Α. με ταξί από τον Πειραιά, παρουσιάζεται στον αξιωματικό υπηρεσίας και λέει ότι είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας και θέλει να παραδοθεί.

Σε πλήρη εξέλιξη σχεδιασμοί που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών


 Σταματά επ' αόριστον η ροή στον «Nord Stream 1»

Με την όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας και τον λεγόμενο «ενεργειακό πόλεμο» να λειτουργούν ως καταλύτης που ενισχύει προϋπάρχουσες αρνητικές τάσεις στη διεθνή οικονομία - με συνεχώς αυξανόμενα σημάδια για επικείμενη εκδήλωση νέας κρίσης στην Ευρωζώνη - τα ενδοαστικά παζάρια και οι σχεδιασμοί σε ΕΕ και G7 για τη θωράκιση των μονοπωλίων τους έρχονται με τη σειρά τους να ρίξουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών.

Τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους

 
Τα μεγάλα, παχιά, κυβερνητικά λόγια ενόψει της ΔΕΘ βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους, που μετατράπηκαν πάλι σε ποτάμια.
 Δυο φορές μέσα σε τρεις ημέρες, οι κάτοικοι της πόλης έζησαν τραγικές στιγμές. Αυτές τις δυο φορές: κινδύνεψαν ζωές, οδηγοί ακινητοποιήθηκαν, λεωφορείο του ΟΑΣΘ πλημμύρισε.

Μια ζωτική ανάγκη του λαού στη μέγγενη της καπιταλιστικής κερδοφορίας


 ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ

Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν εργατικές - λαϊκές οικογένειες για τη στέγασή τους είναι αποκαλυπτική για το τσάκισμα μιας από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης και της λαϊκής κατοικίας, οι προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η φορομπηξία στα λαϊκά νοικοκυριά μετατρέπουν σε είδος πολυτελείας ακόμα και το ένα «κεραμίδι» για τους εργαζόμενους.

Νέο κάλεσμα συνεργασίας για διατήρηση της ΝΑΤΟικής «ασφάλειας»


Ικανοποιημένη που παρά τις διαφορές τους Ελλάδα και Τουρκία διαγκωνίζονται για τη συνεισφορά τους στο ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον έσπευσε και την Παρασκευή να ζητήσει περαιτέρω ενίσχυση των διμερών παζαριών με στόχο τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής «ειρήνης και ασφάλειας».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/09/1857

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ογκίστ Κοντ, «πατέρας» της κοινωνιολογίας και του θετικισμού.

05/09/1905

Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ με την οποία λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος.

Η ηττημένη Ρωσία παραχωρεί στη νικήτρια Ιαπωνία τη νήσο Σαχαλίνη και τα λιμενικά - σιδηροδρομικά προνόμια που διατηρούσε στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας.