Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Τι Μαριούπολη … τι Μεσολόγγι


«Αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα»!

Επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον: Μια επικίνδυνη για το λαό «συναλλαγή»


Ο κύριος Μητσοτάκης αφίχθη στην Ουάσινγκτον, έχοντας στις αποσκευές του την κατάπτυστη νέα Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που κυρώθηκε πριν λίγες μέρες στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτή η Συμφωνία προβλέπει διάρκεια για 5 χρόνια και μετά την επ’ αόριστον επέκτασή της και την ένταξη και νέων στρατιωτικών υποδομών, το Στρατόπεδο Γεωργούλα στον Βόλο, το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, το Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, όπως και τη Ναυτική Βάση Σούδας.

Σχεδόν 1.000 Ουκρανοί παραδόθηκαν στο «Αζοφστάλ»


Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι συνολικά 959 Ουκρανοί μαχητές, ανάμεσά τους 80 τραυματίες, έχουν παραδοθεί από τα καταφύγια και τα τούνελ κάτω από τη χαλυβουργία «Αζοφστάλ» της Μαριούπολης, από τη Δευτέρα.

Στο «απόγειο»


Όταν ο λαός ακούει ότι «οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο απόγειό τους», μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το «μεταφράσει»: Οτι στο απόγειό τους βρίσκονται οι μεγάλοι κίνδυνοι και οι συνέπειες που πληρώνει ο ίδιος. Γι' αυτό χρειάζεται να επαγρυπνά και να δυναμώσει τη δράση απέναντι στην επικίνδυνη πολεμική εμπλοκή και τη συμμετοχή της χώρας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό.

Ο λαός θα πληρώσει πολύ ακριβά τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ


Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είχε ως βασικό στόχο την ακόμη μεγαλύτερη πρόσδεση της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ, είτε αυτά αφορούν τον οικονομικό - ενεργειακό τομέα είτε τον στρατιωτικό - πολεμικό. Από αυτήν την άποψη το ταξίδι πέτυχε τον σκοπό του, μόνο που αυτή την "επιτυχία" ο ελληνικός λαός θα την πληρώσει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πάρα πολύ ακριβά.

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες» στην αντιπυρική περίοδο!

 Και φέτος αποσπασματικά μέτρα και ελλιπή μέσα


«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες (...)» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χ. Στυλιανίδης, ξεκινώντας την ενημέρωση για τα κυβερνητικά μέτρα στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

Γκούσταβ Μάλερ

Γεννιέται, στις 7 Ιουλίου 1860, Αυστριακός συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας. 

Ο Γκούσταβ Μάλερ θεωρείται ο σημαντικότερος συνθέτης της σύγχρονης κλασικής μουσικής. Τη ζωή και το έργο του, που σφράγισε και τις αρχές του περασμένου, αιώνα.

20/5/1975 Οι κομμουνιστές εξόριστοι στη μάχη της Κρήτης


Το ΚΚΕ ήταν και τότε παράνομο. Πάνω από 2.000 μέλη και στελέχη του - δοκιμασμένοι λαϊκοί αγωνιστές - βρίσκονταν στις φυλακές και τις εξορίες. Από κει είχαν ζητήσει να τους επιτραπεί να πάνε, απλοί στρατιώτες, στο μέτωπο και να πολεμήσουν κατά των επιδρομέων.

Ευρωατλαντικό παραλήρημα, με νέες δεσμεύσεις συμμετοχής στον πόλεμο


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

Τη «χωρίς όρια» εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ επισφράγισε η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως επιβεβαιώθηκε μετά και το ευρωατλαντικό παραλήρημά του χτες στο Κογκρέσο, όπως και από τα όσα προηγήθηκαν, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο και στις υπόλοιπες επαφές πίσω από κλειστές πόρτες.

Σε «άλλα επίπεδα» πλέον η εμπλοκή


ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σε άλλα επίπεδα έχει περάσει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, καθώς κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία και ευρύτερα.

Δυσμενείς προβλέψεις για το 2022 και το 2023

*

ΕΑΡΙΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σε αναθεώρηση των προηγούμενων προβλέψεών της για την ευρωπαϊκή οικονομία προς το χειρότερο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην Εαρινή Εκθεση που έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% το 2022 και 2,3% το 2023 σε ΕΕ και Ευρωζώνη, από 4% και 2,8% (2,7% για την Ευρωζώνη) που προέβλεπε η προηγούμενη, Χειμερινή Εκθεση.

Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των Λιμενικών!


Στο πρόσφατο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) θα περίμενε κανείς να ακούσει -από το προεδρείο της- σκέψεις, ιδέες, προβληματισμό γύρω από τις διεκδικήσεις, τα προβλήματα, τις αγωνίες του απλού προσωπικού του Λιμενικού Σώματος. Πάνω απ' όλα, το τι έκανε ή τι σκοπεύει να κάνει μια ομοσπονδία -η οποία θέλει να λέει ότι αντιπροσωπεύει τους Λιμενικούς- για τη λύση των προβλημάτων τους, που ολοένα και φουντώνουν από την πολιτική της κυβέρνησης, την ακρίβεια και τον πόλεμο.

Να υπαχθούν οι λιμενεργάτες στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά στο καθεστώς των ΒΑΕ


Ερώτησή

προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: Υπαγωγή των λιμενεργατών στις προβλήτες II και III του Λιμένα Πειραιά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 18/05/1799

Πεθαίνει ο Γάλλος κωμωδιογράφος Πιερ Ογκιστέν Καρόν Ντε Μπομαρσέ, δημιουργός –μεταξύ άλλων- των έργων «Κουρέας της Σεβίλλης», «Οι Γάμοι του Φίγκαρο», κ.α.