Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

Θα ζει για πάντα «μέσα στις φλέβες» του λαού, μέσα «σ' όλο τον κόσμο»...


Σαν σήμερα, 11 Νοέμβρη του 1990, ο Γιάννης Ρίτσος, ο αταλάντευτος κομμουνιστής, ο διεθνιστής ποιητής της Ρωμιοσύνης και της παγκόσμιας ειρήνης, έφευγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του 1909, μέρα-σύμβολο των μακρόχρονων αγώνων και των απροσμέτρητων θυσιών των ταπεινών και καταφρονέμων, των προλετάριων όλης της Γης.

Για νέα απόπειρα αποσταθεροποίησης καταγγέλλει τις ΗΠΑ


Μια νέα απόπειρα αποσταθεροποίησης της Κούβας από τις ΗΠΑ κατήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, ενημερώνοντας τις διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται στο νησί.

Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας για τη μονιμοποίηση τους


Συγκέντρωση διοργανώνουν αυτή την ώρα στο υπουργείο Υγείας, οι συμβασιούχοι των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ απαιτώντας να μη γίνουν απολύσεις, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, να ανακληθούν οι αναστολές και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Απαίτησαν μέτρα προστασίας στις σχολές, σπουδές και δουλειά με δικαιώματα


Προτάσσοντας τις ανάγκες τους απέναντι στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, που φέρνει σε οριακή κατάσταση τις σχολές, αθωράκιστες απέναντι στην πανδημία και διεκδικώντας σπουδές, δουλειά και ζωή με δικαιώματα, Φοιτητικοί Σύλλογοι της Αθήνας προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε κινητοποίηση στο κέντρο της Αθήνας, καλώντας παράλληλα σε συμμετοχή στον αγωνιστικό εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Το πρόγραμμα του τριήμερου εορτασμού του Πολυτεχνείου


Μετά από κοινή σύσκεψη Φοιτητικών Συλλόγων, Εργατικών Σωματείων και μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης στο αίθριο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, αποφασίστηκε ο προγραμματισμός του κοινού, τριήμερου εορτασμού των 48 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, στις 15, 16 και 17 του Νοέμβρη, προκειμένου να αντηχήσει πλατιά το αντιιμπεριαλιστικό του μήνυμα.

Η απολογία του Αύγουστου Σπις – Η διαχρονική απολογία των προλετάριων


Το 1886 στο Σικάγο, τη μέρα της Πρωτομαγιάς οι εργάτες κατέβηκαν σε γενική απεργία διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ύπνο. Η αμερικανική κεφαλαιοκρατία αιματοκύλισε τους εργάτες άγρια και στο τέλος συνέλαβε τους αρχηγούς και τους οδήγησε στην κρεμάλα. Οι πρώτοι ήρωες της πρωτομαγιάς είναι ο Αύγουστος Σπις, o Σαμουήλ Φίλντεν και Αλμπερ Πάρσον, Λουί Λιγκ, Τζωρτζ Εγκελ και Αντολφ Φίσερ, Μάικλ Σβαμπ, Όσκαρ Νίμπι (Όλοι, εκτός του Πάρσονς και του Φίλντεν, ήταν γερμανοί μετανάστες).

Η πρόταση του ΚΚΕ για την Πολιτική Προστασία


Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην ιστορία της τελευταίας εικοσαετίας στην Ελλάδα, για να διαπιστώσει ότι πριν από κάθε καταστροφή που προήλθε από φυσικά φαινόμενα, υπήρχαν οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος για την αντιμετώπισή της.

Απάντηση στην ακρίβεια


Δεν χρειάζονταν οι χτεσινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για να μάθουν τα λαϊκά νοικοκυριά ότι οι τιμές σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης έχουν πάρει «φωτιά». Το ζουν καθημερινά, με τα φουσκωμένα μπιλιετάκια που φτάνουν στο σπίτι τους, με τα καύσιμα, που τα πληρώνουν χρυσάφι, με τους λογαριασμούς από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, που ζαλίζουν.

Ιδρύσαμε Σωματείο γιατί αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ζωή


Το Σεπτέμβριο του 2021 η εταιρεία "efood" αιφνιδίασε με προσωπικά μηνύματα δεκάδες εργαζόμενους διανομείς ότι απολύονται. Η αντίδραση των εργαζομένων, των συνδικαλιστικών οργάνων και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ήταν άμεση.

Η κυβέρνηση κρύβεται για την πανδημία πίσω από τον ανορθολογισμό που ενισχύει η ίδια η πολιτική της


Σε μια περίοδο που υπάρχουν ρεκόρ κρουσμάτων εξαιτίας της πολιτικής που αφήνει τον λαό απροστάτευτο, που τα νοσοκομεία είναι στο κόκκινο, που το σύστημα υγείας έχει μετατραπεί σε μιας νόσου και αναβάλλονται αναγκαίες ιατρικές πράξεις, η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από τον αντιεμβολιασμό και τον ανορθολογισμό, που τον ενισχύει η ίδια της η πολιτική, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας στη Βουλή.

Για την εξέλιξη της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη


Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει την δολοφονική της πορεία, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τις 16.000, τους διασωληνωμένους να αυξάνονται καθημερινά,  τα κρούσματα από μέρα σε μέρα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και τις κλίνες ΜΕΘ να εξαντλούνται πανελλαδικά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


11/11/1821

Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι 

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι

11/11/1875

Γεννιέται ο Ανατόλιι Βασίλιεβιτς Λουνατσάρσκι, πρώτος Λαϊκός Επίτροπος Εκπαίδευσης της Σοβιετικής Ρωσίας.