Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Φεβρουαριανής επανάστασης στη Ρωσία


Επανάσταση και Ρωσία

Η επανάσταση στη Ρωσία δεν ήρθε από το πουθενά, ούτε ήταν αποτέλεσμα τυχαίων περιστατικών. Ξεπήδησε μέσα από τις συνθήκες ανάπτυξης του ρωσικού καπιταλισμού, μέσα από τις αντιθέσεις της ίδιας της ρωσικής κοινωνίας, που ο πρώτος παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός πόλεμος τις όξυνε στο έπακρο, δημιουργώντας συνθήκες επαναστατικής κρίσης. 

15/3/1944 Το μπλόκο της Καλογρέζας



"Η Κοκκινιά είναι Στάλιγκραντ

κι η Καλογρέζα Μόσχα

Κι οι συνοικίες του λαού

μας οδηγούν στη δόξα". (Αντιστασιακό της κατοχής)

15 ΜΑΡΤΗ 1944 : ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΣ.

Οι χαρταετοί!


Τότε, ο ουρανός γέμιζε χαρταετούς! Και η γη, τα σοκάκια της Τούμπας, όπου μεγαλώναμε, κρατώντας σφιχτά στα χέρια μια φέτα ψωμί με ζάχαρη, βρεγμένη με νερό, για να μη μας την πάρει ο αέρας, γέμιζε με επίκαιρες λέξεις που αφορούσαν τη χαρταετοκατασκευή. Καλούμπα, ζύγια, καντήλιασμα μερικές από αυτές τις επίκαιρες λέξεις. 

Προφυλακίστηκε η πρώην «πρόεδρος» Άνιες και υπουργοί της πραξικοπηματικής κυβέρνησης


Δικαστής ζήτησε την προφυλάκιση για τέσσερις μήνες της τέως «μεταβατικής» προέδρου της Βολιβίας, Ζανίν Άνιες και δύο υπουργών της κυβέρνησής της εν αναμονή της δίκης τους για «στάση» και «τρομοκρατία», όπως μετέδωσαν χθες Κυριακή μέσα ενημέρωσης.

Από πότε είναι πολιτικό θέμα ένα τροχαίο; Από τη στιγμή που συγκαλύπτεται άνωθεν


 Μα είναι παλαβοί, μας λέει ο Άδωνις. Παν να κάνουν πολιτικό θέμα ένα τροχαίο

Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό;

Άγγελος Σικελιανός


 
Ο ... αγγελοκρουσμένος ποιητής

Το αγόρι που γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 14/3/1884 (παλιό ημερολόγιο) δεν ήταν συνηθισμένο παιδί. Ετσι πίστευε και ο ίδιος. Δηλαδή ο Αγγελος Σικελιανός.

«Το πρόσωπό μου εφύλαγεν/ η προσωπίδα η διάφανη,/ που η μάνα από την όψη μου/ αγάλι - αγάλι βγάνοντας,/ εχαμογέλα, αχνή, να με γνωρίσει (...)».

Η προσωπίδα - τμήμα του αμνιακού χιτώνα που σπανίως επικαλύπτει το κεφάλι του νεογέννητου - ερμηνεύεται από τη λαϊκή δοξασία ως προνομιακή εύνοια της φύσης. Ο πατέρας του παιδιού την αποξηραίνει και τη φοράει ως χαϊμαλί για να του φέρνει γούρι.

«Defender Europe 21» - Η σημασία κλιμάκωσης του αγώνα


Στις 24 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η πρώτη «απόβαση» αμερικανικοΝΑΤΟικών ενόπλων δυνάμεων, η πρώτη από τις επτά προγραμματισμένες (!), για την πραγματοποίηση της τεράστιας ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 21».

Η κωδική ονομασία της άσκησης εκφράζει τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο θα λάβει χώρα η ανάπτυξη χιλιάδων στρατιωτών, εκατοντάδων αρμάτων μάχης, αεροπορικών και λοιπών πολεμικών συστημάτων και μέσων, με σκοπό την προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων και υποδομών που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ να υπηρετήσουν τους στόχους του οργανισμού. Η άσκηση στο σύνολό της θα εκτείνεται από τη Βαλτική μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα, υλοποιώντας την ανάπτυξη και τοποθέτηση του στρατιωτικού δυναμικού με βάση το πιο πιθανό πολεμικό σενάριο, σύγκρουση με τη Ρωσική Ομοσπονδία, και όχι μόνο!

Βία είναι, αλλά…


Βία. Το θέμα των ημερών. Πολλά έχουν γραφεί και μπορούν ακόμα να περιγραφούν. Τη βιώνουμε καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, με συνεχώς αυξανόμενη ένταση, αφού είναι το κυρίαρχο μέσο με το οποίο επιβάλλεται πλέον το δίκιο του ισχυρού μέσω του κρατικού μηχανισμού που ελέγχει.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει!


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Συνάδερφοι εργαζόμενοι στην Κατεργασία Ξύλου

Τετάρτη 17 Μάρτη στην ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

Στις 6 μ.μ. στο Αγ. Βενιζέλου το αγωνιστικό ραντεβού. Πάλη για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων μας, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Με χιουμοριστικό δρώμενο η ΚΝΕ έστειλε μήνυμα ενάντια στο φόβο


Η Τομεακή Οργάνωση Ρεθύμνου της ΚΝΕ μέσω ενός χιουμοριστικού καρναβαλικού δρώμενου, με αφορμή και την ημέρα, έστειλε μήνυμα ενάντια στο φόβο και την καταστολή απευθύνοντας πλατύ κάλεσμα σε όλες τις νέες και τους νέους να δυναμώσουν τον αγώνα για την υπεράσπιση της ζωής τους!

Μεταφέρουν γιατρούς από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία για να στελεχώσουν τις ιδιωτικές κλινικές!!!


Την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν κάτω από το βάρος της υποστελέχωσης και των αυξανόμενων εισαγωγών ασθενών με Covid-19, την ώρα που οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι συνεχώς αυξάνονται, η κυβέρνηση σπεύδει να προσφέρει ειδικευόμενους γιατρούς στους κλινικάρχες, αφαιρώντας προσωπικό από το κρατικό σύστημα Yγείας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


15/03/1884

Γεννιέται ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός. Ο Α. Σικελιανός έδρασε μέσα από το ΕΑΜ Διανοουμένων - Καλλιτεχνών και για αυτή τη δράση του στη συνέχεια υπονομεύτηκε τρεις φορές στην υποψηφιότητά του για το βραβείο Νόμπελ. Διετέλεσε επίτιμος Πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.

ΆγγελοςΣικελιανός