Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Έσπασαν τον τσαμπουκά της αστυνομίας

“Διαβασμένοι” εμφανίστηκαν οι αγρότες στην Καρδίτσα, ακυρώνοντας τον αστυνομικό σχεδιασμό, ο οποίος, βασισμένος σε προηγούμενα αστυνομικά μπλόκα στόχευε στο να μη βγουν οι τα τρακτέρ στον Ε -65.
Από νωρίς το πρωί, αγρότες της περιοχής είχαν δώσει αγωνιστικό ραντεβού στον κόμβο Ε- 65 στον Παλαμά, όπου συνάντησαν αστυνομικό κλοιό για να παρεμποδιστεί η πρόσβαση των τρακτέρ.

Να αποσυρθεί το άρθρο για τη λειτουργία Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης

Οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης συνιστούν αποδοχή του προβλήματος της διάδοσης των ναρκωτικών ουσιών, δε συνιστούν θεραπευτική λύση, δε διαμορφώνουν κίνητρο για θεραπεία και ενισχύουν την κοινωνική ανοχή με το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να χτίζει στο δρόμο που της άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα σε «στεγνά θεραπευτικά»

Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου

Καλούμε τους εργαζόμενους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, να αγωνιστούμε για να εμποδίσουμε το παραπέρα χτύπημα στην κοινωνική ασφάλιση. Να αγωνιστούμε για Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας.

Από τον κλοιό της Θεσσαλονίκης στον ΕΛΑΣ


 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΟΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

Από την Θεσσαλονίκη των 55.250 ψυχών, περίπου 400 βρέθηκαν στην ανταρτοκρατούμενη Ελλάδα. 

Εκτός από όσους βρίσκονταν ήδη σε άλλες περιοχές, μερικές δεκάδες εγκατέλειψαν ομαδικά την πόλη-γκέττο στα τέλη Μαρτίου.

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ


Tην 8η πρωινή της 27ης Ιανουαρίου 1756 στο Ζάλτσμπουργκ, τμήμα τότε της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους και νυν της Αυστρίας,  γεννήθηκε ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. 
Ενας από τους μεγαλύτερους μουσικούς, ο Μότσαρτ υπερέχει με το δυνατό πλούσιο ταλέντο που άνθησε νωρίς και για την ασυνήθιστη πορεία που πήρε η σταδιοδρομία του, η οποία ξεκίνησε με τους θριάμβους ενός «παιδιού – θαύματος» και εξελίχθηκε σε έναν επίμονο αγώνα για επιβίωση και αναγνώριση.  Σε ηλικία τριών χρονών έπαιζε πιάνο, στα πέντε του συνέθετε και στα έξι έδωσε το πρώτο του κοντσέρτο.

Συνθήματα κατά της συμφωνίας για τις βάσεις και για το ασφαλιστικό


Συνθήματα ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις και για το ασφαλιστικό σε γέφυρες της Καλαμαριάς ενόψει των συλλαλητηρίων που ετοιμάζονται σε πόλεις της χώρας.

Στη Θεσσαλονίκη το συλλαλητήριο ενάντια στις βάσεις θα γίνει στις 7 μ.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Πάνος Τζαβέλλας


Πεθαίνει, στις 27 Ιανουαρίου 2009,  στην Αθήνα ο Πάνος Τζαβέλλας
Ο Πάνος Τζαβέλλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη. Έφηβο τον βρήκε ο πόλεμος του ’40. Μαθητής Γυμνασίου, στην Κατοχή, εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και μετά στον ΕΛΑΣ. Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό Στρατό, όπου τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται στο δεξί του πόδι. Από εκεί αρχίζει ο δρόμος για τις φυλακές. Δικασμένος 3 φορές σε θάνατο, αρρωσταίνει βαριά το 1959 από τη νόσο του Burgen και πηγαίνει για θεραπεία στη Σοβιετική Ενωση, όπου παρέμεινε μέχρι το 1965.
 Εκεί σπούδασε μουσική και γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.

Ο καπιταλισμός δείχνει το αποκρουστικό του πρόσωπο...


ΚΟΜΕΠ - ΤΕΥΧΟΣ 1/2020
Εκτενή αποσπάσματα από το άρθρο της Σύνταξης

Η νέα δεκαετία ξεκινά με τον καπιταλισμό να δείχνει παγκοσμίως το αποκρουστικό του πρόσωπο. Από τη μία, περιορίζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων στα εκάστοτε όρια και αναγκαιότητες της κερδοφορίας του, ενώ από την άλλη οι πολυεπίπεδοι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών ομίλων, αστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών (ΝΑΤΟ, ΕΕ κ.λπ.) τροφοδοτούν επικίνδυνες εστίες κλιμάκωσης της στρατιωτικής έντασης, που απειλούν να αφαιρέσουν βίαια το ειρηνικό προσωπείο του. Και όλα αυτά, στην εποχή της ρομποτικής, της λεγόμενης «4ης βιομηχανικής επανάστασης» και της αυτοματοποίησης, με λίγα λόγια σε μια εποχή όπου υπάρχουν όλες οι

Καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής

Μήνυμα καταδίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αλλά και όλων αυτών που προσπαθούν να τους προστατέψουν, όπως η εισαγγελέας με τη πρότασή της στη δίκη της, έδωσε η μαζική παρουσία του εργατόκοσμου του Πειραιά, με τον πρώτο λόγο να έχει με την έντονη παρουσία της η νέα βάρδια της εργατικής τάξης (φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές) στη συγκέντρωση - συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο ΔΑΚ «Πλάτων», στη Νίκαια και την οποία διοργάνωσαν Σωματεία, Συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Θανατηφόρα κωλοτούμπα

Αυτή δεν είναι απλή κωλοτούμπα! Είναι θανατηφόρα! Δεν αντιμετωπίζεται ούτε με αποκλεισμό πόλεων και καραντίνες σαν τον κορονοϊό, καθώς είναι από μόνη της δηλητηριώδης για το σύνολο του σώματος της κοινωνίας και διαλυτική για τον πολυσυζητημένο και ταξικά κυριολεκτικά φτυμένο, περιλάλητο κοινωνικό ιστό. Όχι, δεν αναφέρομαι σε τίποτα από τα θηλυκά τρέχοντα, μα τη Λιβύη, μα την Πρόεδρο, αλλά σ’ ένα άλλο, τυχαία θηλυκό ζήτημα που χάθηκε, όπως δεν όφειλε, στο καλλιεργημένα φιτιλιάρικο εμπόλεμο κλίμα των μικροπολιτικών μας ημερών.

Στρατής Τσίρκας


Πέθανε, 27/1/1980, ο λογοτέχνης, Στρατής Τσίρκας (πραγματικό όνομα Γιάννης Χατζηαντρέας)

Γεννήθηκε στο Κάιρο, στις 10 Ιουλίου 1911. Μετά την αποφοίτηση του από την «Αμπέτειο Σχολή» του Καίρου, το 1928, προσλαμβάνεται στην Εθνική Τράπεζα της Αιγύπτου και μετά από ένα χρόνο πιάνει δουλειά σε εργοστάσιο εκκοκισμού βάμβακος στην Άνω Αίγυπτο. 

27/1/1973: Αναστέλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία του Πολυτεχνείου


Με απόφαση της συγκλήτου, 27/1/1973, αναστέλλεται επ’ αόριστον η λειτουργία του Πολυτεχνείου, επειδή οι φοιτητές συνέχιζαν την απεργία τους.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου, της Νομικής, της Φιλοσοφικής και της Φυσικομαθηματικής σχολής πραγματοποιούν διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας.

Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.


Οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού (60η Στρατιά του 1ου Ουκρανικού Μετώπου) απελευθερώνουν, 27/1/1945, τους 7.000 περίπου εναπομείναντες κρατούμενους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

Περπατούν κάτω από το περίφημο σύνθημα «Arbeit Macht Frei» (η δουλειά σε απελευθερώνει) στην είσοδο και βρίσκουν πάνω από 7.000 εξαθλιωμένους κρατούμενους.