Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος επιστρέφει με διαδικτυακές παραστάσεις


Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος επιστρέφει με ένα δανεικό «Rafale» στην χώρα της κωμωδίας και προσγειώνεται στην σκηνή του θεάτρου Αλκμήνη για μια σειρά διαδικτυακών παραστάσεων που θα σας μείνουν αλησμόνητες!

2 Μάρτη 1949: Οι Βασιλικές Τεχνικές Σχολές Λέρου ξεκινούν την «αναμόρφωσιν» των ανήλικων ανταρτών


Επτά μήνες μετά την επίσημη ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου (7 Μάρτη 1948) με την Ελλάδα, στις 24 Οκτώβρη, ο Παύλος Γκλύξμπουργκ και η Φρειδερίκη επισκέπτονται τη Λέρο, μαζί με ανώτατους στρατιωτικούς και εκπροσώπους των διοικήσεων των στρατοπέδων της Μακρονήσου, της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης και επιλέγουν τα μισοκατεστραμμένα από τους βομβαρδισμούς του 1943, κτίρια της Αεροναυτικής Βάσης Gianni Rossetti της ιταλικής Διοίκησης Λέρου, στο Λακκί, στα Λέπιδα, για να στεγαστούν τα κτίρια του συγκροτήματος των Βασιλικών Τεχνικών Σχολών, της μεγαλύτερης Παιδούπολης. Ένα στρατόπεδο που θα συγκέντρωνε «τα ανταρτόπαιδα, τα παιδιά των συμμοριτών, των φυλακισμένων, των αντεθνικώς δρώντων, των ΕΑΜβούλγαρων, των απάτριδων».

Μπόμπι Σαντς το «γελαστό παιδί» του IRA


Ο θάνατος του Μπόμπι Σαντς
 

Ο Μπόμπι Σαντς ξεκινά την 1η Μάρτη νέα απεργία πείνας παρά τη διαφωνία της ηγεσίας του ΙΡΑ και του Σιν Φέιν.

Αίτημά του να αναγνωριστεί ο ίδιος και όσοι κρατούμενοι προέρχονταν απ’ τον ΙΡΑ, ως πολιτικοί κρατούμενοι και όχι ως εγκληματίες του ποινικού δικαίου.

Το "γελαστό παιδί" μετά από 66 μέρες απεργίες αφήνει την τελευταία του πνοή στις φυλακές Μέιζ, παρά το γεγονός της εκλογής του (9/4) στο Κοινοβούλιο ως αντιπροσώπου της κομητείας του Φέρμαναγχ.

Τα social media καθορίζουν το περιεχόμενό τους με βάση τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους


 Τα τελευταία 24ωρα, με επίκεντρο την απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα, το Facebook "παγώνει" λογαριασμούς, λογοκρίνει αναρτήσεις χρηστών, ακόμα και αναρτήσεις ειδησεογραφικού περιεχομένου, όπως φωτορεπορτάζ από κινητοποιήσεις, με την αιτιολογία ότι αυτές οι αναρτήσεις "παραβιάζουν τους όρους σε ό,τι αφορά τα επικίνδυνα άτομα και τις επικίνδυνες οργανώσεις".

Η επόμενη μέρα στο πανεπιστήμιο δεν θα είναι ποτέ η ίδια


Κύριοι πρυτάνεις,

Με την τελευταία σας ανακοίνωση, εμφανίζετε εαυτούς ως υπερασπιστές της ακαδημαϊκής κοινότητας και μιλάτε και στο όνομα των εργαζομένων.

Σας λέμε: Όχι στο δικό μας όνομα. Το όργιο καταστολής που ζήσαμε προχτές, με εκατοντάδες οπλισμένους και με πλήρη εξάρτυση αστυνομικούς να σπρώχνουν, να δέρνουν, να ψεκάζουν χημικά, να ρίχνουν κρότου – λάμψης ενάντια σε φοιτητές και εργαζόμενους, προκαλεί αποστροφή, αγανάκτηση, οργή.

Ποια ήταν η «αυθεντική» κεϊνσιανή πολιτική; Τι επιπτώσεις είχε;


Το 1929 η βαθιά και συγχρονισμένη καπιταλιστική κρίση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και αλλού οδήγησε και σε όξυνση της εξαθλίωσης, απειλώντας ακόμα τη λεγόμενη «κοινωνική συνοχή», δηλαδή τη σταθερότητα του καπιταλιστικού συστήματος. Εκείνη την περίοδο, θεωρητικές απόψεις όπως αυτές του Βρετανού αστού οικονομολόγου Τζον Μεϊναρντ Κέινς βρήκαν ευρεία αποδοχή στις ΗΠΑ και σταδιακά σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο. Η βασική θέση του Κέινς ήταν πως η καπιταλιστική κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί το καπιταλιστικό κράτος να αναλάβει άμεσο ρόλο στην οικονομία, αυξάνοντας τις κρατικές δαπάνες και παρεμβαίνοντας άμεσα στο πόσο χρήμα είναι διαθέσιμο στην αγορά.

2/3/1975: Ο «Ριζοσπάστης» καλωσόρισε τους δύο αετούς της Κρήτης


Ο «Ριζοσπάστης» δέχτηκε χθες το μεσημέρι και καλωσόρισε τους δυο Κρητικούς συντρόφους Γιώργο Τζομπανάκη και Σπύρο Μπλαζάκη. Θάλεγε κανείς πως οι δυο ηρωικοί Κρητικοί ύστερα από 34 χρόνια παρανομίας έρχονταν να ακούσουν το συντροφικό χαιρετισμό από το προσωπικό της εφημερίδας μας, που παλεύοντας κι αυτή αδιάκοπα κατάκτησε τη νομιμότητα ύστερα από 27 ολόκληρα χρόνια. Μια συγκυρία γεγονότων έφερε ξανά κοντά τους δυο αγωνιστές με τον αγαπημένο «Ρίζο», όργανο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ενταση της πάλης


Ενώ το σύστημα Υγείας βρίσκεται σταθερά «στο κόκκινο», ασθενείς χάνουν τις θεραπείες και τις αναγκαίες εξετάσεις τους, υγειονομικοί κάνουν μέρες να δουν τα σπίτια τους από τις απανωτές εφημερίες και οι εισαγωγές σε κλίνες και ΜΕΘ Covid έχουν προκαλέσει έμφραγμα στα νοσοκομεία, ο πρωθυπουργός ...διαπιστώνει ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι «ικανοποιητική», όπως και η «συνεργασία» του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, τον οποίο αρνείται ακόμα και τώρα να επιτάξει!

Συμμετοχή στα πιο επικίνδυνα πολεμικά σενάρια με την υπογραφή της κυβέρνησης


«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Από ασκήσεις καταστολής διαδηλώσεων έως γενικευμένη σύγκρουση στο «μενού» της ΝΑΤΟικής άσκησης «Defender Europe 21», που χρησιμοποιεί την Αλεξανδρούπολη ως βασικό «κόμβο»

Τις τεράστιες ευθύνες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή στη γιγάντια «πρόβα πολέμου» των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, «Defender Europe 21», διαθέτοντας το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και τα δίκτυα του Εβρου ως βασικό σημείο διεκπεραίωσης δυνάμεών τους για τους επόμενους 6 μήνες, αλλά και με τις συνεχιζόμενες συνεκπαιδεύσεις και κοινές ασκήσεις με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, που θα χρησιμοποιούν την πόλη ως ορμητήριό τους, δείχνουν τα επικίνδυνα πολεμικά σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τα «αντικείμενα» της εν λόγω άσκησης.

Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία, τη δουλειά και τ' άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών


Ένας χρόνος πέρασε από το ξέσπασμα της πανδημίας της Covid-19, που έδρασε καταλυτικά και για την εμβάθυνση της καπιταλιστικής κρίσης, φέρνοντας πολλά δεινά στην παγκόσμια εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα. Πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι νόσησαν, πάνω από 2 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους, εκατομμύρια άλλοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δραματική χειροτέρευση των συνθηκών της ζωής τους, ήρθαν αντιμέτωποι με τα κοινωνικά αδιέξοδα του καπιταλισμού, όπως είναι η ανεργία, η όξυνση της εκμετάλλευσης και της καταστολής.

Έντονες αντιδράσεις για το «κόψιμο» των σχολικών γευμάτων


Χωρίς
γεύμα στα σχολεία μένουν από σήμερα μέχρι νεωτέρας οι 185.000 μαθητές σε όλη τη χώρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διανομής γευμάτων στα σχολεία, καθώς με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης έληξε η σύμβαση έργου, με αποτέλεσμα οι εταιρίες που παρείχαν τα γεύματα στα σχολεία, να σταματήσουν.

Μήνυμα αλληλεγγύης προς την ΚΝΕ για τους φοιτητικούς αγώνες


Αγαπητοί σύντροφοι της ΚΝΕ,

Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους φοιτητές που βγήκαν μαζικά στους δρόμους της Ελλάδας, με αιτήματα να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και να τερματιστούν οι κατασταλτικές παρεμβάσεις σε αυτές. Καταδικάζουμε την αστυνομική καταστολή και τις συλλήψεις φοιτητών. Είμαστε βέβαιοι ότι η νεολαία της Ελλάδας δεν θα επιτρέψει την εφαρμογή των πολιτικών που στόχο έχουν την τρομοκράτησή τους.

Για τη νέα τροπολογία του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό


Άλλη μια τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε στην Βουλή.  Στις δεκάδες τροπολογίες και νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις προστέθηκε ακόμη μία με την πολύ γνωστή σε εμάς επιχειρηματολογία  «ότι και αυτή ψηφίσθηκε για το καλό των συνταξιούχων, για δήθεν αυξήσεις που θα δοθούν με βάση τον σχεδιασμό 25ετίας κτλ». Αυτά μας λένε όλες οι κυβερνήσεις πολλά χρόνια τώρα για να κρύψουν την αλήθεια που ζούμε. Δηλαδή την μείωση των συντάξεων κύριων και επικουρικών, την κατάργηση των δώρων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πολλά άλλα που τα γνωρίζουμε.   

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/03/1784

Ο Γάλλος εφευρέτης Ζαν Πιερ Μπλανσάρ πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με αερόστατο πάνω από το Παρίσι.

02/03/1900

Γεννιέται ο Γερμανός συνθέτης Κουρτ Βάιλ, του οποίου η μουσική συνόδεψε μεταξύ άλλων και πολλά θεατρικά του Μπέρτολτ Μπρεχτ (όπως π.χ. η «Όπερα της Πεντάρας» και τα «Επτά θανάσιμα Αμαρτήματα»).