Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

«Ολόχρυσο φαράγγι»


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» το έργο με διηγήματα του Τζακ Λόντον «Ολόχρυσο φαράγγι»

«Ήταν η πράσινη καρδιά του φαραγγιού, εκεί όπου τα τοιχώματα ξέφευγαν από το αυστηρό σχέδιο και λόξευαν προς τα πίσω για να μαλακώσουν την τραχύτητα των γραμμών τους, φτιάχνοντας μια μικρή προφυλαγμένη κόχη, που την γέμιζαν ξέχειλα με γλύκα και στρογγυλάδα κι απαλότητα.

“Δεν μας έχουν δώσει μια καραμέλα για να γίνει καλύτερος ο Μιλτος"


Ο Μητσοτάκης πανηγυρίζει για το χρυσό του Τεντόγλου. Κι ο Αυγενάκης. Και οι άλλοι…

Ακούστε τώρα τον προπονητη του Μίλτου, τον Γιώργο Πομάσκι από την προσυνεδριακή εκδήλωση του ΚΚΕ για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους σε συνθήκες καύσωνα


Με αφορμή τον καύσωνα να παρθούν ΤΩΡΑ ΑΜΕΣΑ μέτρα προστασίας των εργαζομένων, της υγείας και της ζωής τους.

Το νέο κύμα καύσωνα που θα κατακλύσει όλη την χώρα επιβάλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Γνωρίζουμε από την ίδια μας την πείρα ότι ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, στους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας».

Τραγικές οι συνέπειες για το λαό, από την πράσινη ανάπτυξη και την απελευθέρωση της ενέργειας


Ο κίνδυνος ενός "μπλακ αουτ" εν μέσω καύσωνα φέρνει στο προσκήνιο τις τραγικές συνέπειες για το λαό από τον ενεργειακό σχεδιασμό, που περιστρέφεται γύρω απ’ τις πανάκριβες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την ασταθή παραγωγή τους. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για τη λεγόμενη "Πράσινη Ανάπτυξη" και την απελευθέρωση της Ενέργειας, που προσπαθεί να συγκαλύψει η κυβέρνηση της ΝΔ, με επικλήσεις στην "ατομική ευθύνη" και τα "ακραία καιρικά φαινόμενα".

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, έδωσε συγχαρητήρια, στους αθλητές, για την κατάκτηση μεταλλίου


 Θερμά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια που περνώντας μέσα από ''συμπληγάδες'' κι έναν σοβαρό τραυματισμό, έφτασε σε ένα ακόμη Ολυμπιακό μετάλλιο. Παράδειγμα δύναμης και θέλησης για όλους τους νέους αθλητές. Συγχαρητήρια και στον προπονητή και τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας για την επιτυχία αυτή.

Ολοκαύτωμα Ρομά

 

4.000 Σίντι και Ρομά εξοντώθηκαν τη νύχτα της 2ης Αυγούστου 1944 στο ναζιστικό στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπίρκεναου. Ο 10χρονος τότε Μάνο Χέλενραϊνερ από καθαρή τύχη δεν είχε την ίδια μοίρα με πολλούς συγγενείς του.

Ολοι επί ποδός πολέμου!

Η συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ τον Αύγουστο του 1944

Στις 20 Αυγούστου του 1944 ο «Ριζοσπάστης» της Κατοχής - Εκδοση Αθήνας, κυκλοφόρησε δημοσιεύοντας στην πρώτη από τις δύο σελίδες του μια απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ που έφερε τον χαρακτηριστικό - αλλά και ιστορικό - τίτλο: «ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ - ΟΛΟΙ ΕΠΙ ΠΟΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ!».

Οι επικίνδυνες ευρωατλαντικές διευθετήσεις προχωράνε


ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΚΥΠΡΙΑΚΟ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Οι εξελίξεις και της τελευταίας βδομάδας σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις διευθετήσεις που μεθοδεύονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιβεβαιώνουν ότι ο λαός μας και οι υπόλοιποι λαοί πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στην εμπλοκή των χωρών τους σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Τα σχέδια αυτά καταγράφουν την ένταση των ανταγωνισμών για σφαίρες επιρροής, ενεργειακούς πόρους και δρόμους μεταφοράς τους, τη σύγκρουση ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ κυρίως με την Κίνα και τη Ρωσία.

Η αλήθεια πίσω από τις όμορφες και μεγάλες λέξεις


Η «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
 
Είναι προσφιλής η τακτική κάθε κυβέρνησης όταν φέρνει ένα αντιλαϊκό νομοθέτημα να το συνοδεύει με εύηχες λέξεις και φράσεις, να προσπαθεί να το ντύσει με ένα φανταχτερό περιτύλιγμα ώστε να κρύψει το αποκρουστικό του περιεχόμενο. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του υπουργείου Παιδείας, με τον νόμο - εφιάλτη για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ο οποίος ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη.

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στις 6 Αυγούστου στο Λευκό Πύργο


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ 76 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καΗ Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική   συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση σε μαζική   συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, Παρασκευή 6 Αυγούστου στις 7:30 μ.μ. και πορεία στο Προξενείο των ΗΠΑ

Για τους λιμενικούς


Το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή (Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ) είναι από τη νομοθεσία μηχανισμός καταστολής. Ωστόσο, δεν ταυτίζονται όλοι οι λιμενικοί, που στην πλειοψηφία τους προέρχονται από φτωχά λαϊκά στρώματα, με τον κατασταλτικό χαρακτήρα του Σώματος που υπηρετούν. Ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση λιμενικών για καταστολή πλήθους είναι αντίθετα στην ευθύνη για την προστασία της ζωής στη θάλασσα και τη στεριά. Είναι κόντρα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών. Οι λιμενικοί δεν πρέπει να γίνονται εργαλεία στην καταστολή προσφύγων και μεταναστών, στα γεωπολιτικά παιχνίδια και παζάρια που κάνουν οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν έχουν καμιά δουλειά να σηκώνουν χέρι απέναντι στους ναυτεργάτες και άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Αυξάνονται οι ... πρόθυμοι «εγγυητές» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ


ΝΟΤΙΟΣ ΚΑΥΚΑΣΟΣ

ΗΠΑ, ΕΕ, Τουρκία και Ρωσία προσπαθούν να κερδίσουν έδαφος σε μια περιοχή όπου διασταυρώνονται τα συμφέροντα πολλών «παικτών»

Ολο και αυξάνονται οι ...πρόθυμοι «εγγυητές ειρήνης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα στρέφουν το βλέμμα τους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου. Από τη μία, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ τους απασχολεί ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ρωσίας στην «ειρηνευτική» συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου συναντιούνται τα συμφέροντα πολλών «παικτών» και τα τελευταία χρόνια στο «κάδρο» μπαίνει δυναμικά και η Κίνα, μέσω επενδύσεων και στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/08/1824

Γεννιέται στη Λευκάδα ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Ποιητής και πολιτικός, από τους μεγαλύτερους της Επτανησιακής Σχολής, με βαθιά επίδραση του ποιητικού του έργου στη νεοελληνική λογοτεχνία. 

Αριστοτέλης Βαλαωρίτης