Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Τα κέρδη τους, οι ζωές μας


Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος κάνει τη δημοσιογραφική έρευνα που δεν έκαναν οι ΑΡΔ, για να βρουν πέντε πράγματα για το έγκλημα στα Τέμπη και διαπιστώνει πως μόνο πέντε λέξεις δε θα ακούσει κανείς σχετικά με τις ευθύνες: Hellenic Train, μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι. 

«Δεν επιτρέπεται η λήθη για τα αδικοχαμένα παιδιά»

 


Η Γιώτα Νέγκα μπορεί να είναι μία από τις σπουδαιότερες λαϊκές φωνές της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, όμως η συνέντευξη αυτή δεν περιστρέφεται γύρω από αυτό. Εγινε και γιατί είναι άξιες θαυμασμού τρεις ακόμη πολύτιμες αρετές της, η επιμονή, η αγωνιστικότητα και η υπομονή. Συν ένα εντυπωσιακό επίτευγμά της:

Χιλιάδες νεανικές ψήφοι στο ΚΚΕ θα δώσουν ένα μεγάλο πολιτικό χτύπημα σε αυτό το σύστημα

Από τη σημερινή συγκέντρωση, για μία ακόμα φορά εδώ στη Θεσσαλονίκη, θέλουμε να πούμε με όλη μας τη δύναμη, απευθυνόμενοι στη νέα γενιά, τη νεολαία αυτού του τόπου: Μπορείτε να κάνετε τη διαφορά! Το αποδείξατε τις προηγούμενες μέρες σε όλη την Ελλάδα!

Αγώνας επιβίωσης σε άθλιες συνθήκες


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε κοντά σε αυτούς τους εργαζόμενους που διεκδικούν την αξιοπρέπειά τους

Ηταν 7 του Φλεβάρη όταν μια τραγωδία σημειώθηκε στα Μέγαρα, σε ένα εγκαταλειμμένο πτηνοτροφείο, στην περιοχή Αρμακάδες, που είχε γίνει το σπίτι για δεκάδες μετανάστες εργάτες γης. Οπως όλα δείχνουν, ξέσπασε φωτιά όταν προσπάθησαν να ζεσταθούν.

Εργοδοτικά εγκλήματα

Καθημερινό φαινόμενο είναι τα εργατικά «ατυχήματα», δολοφονίες, στους χώρους δουλειάς, με τους εργάτες να σκοτώνονται ή να σακατεύονται, καταδεικνύοντας ότι οι τόποι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε αρένες και παγίδες θανάτου, ότι η υγεία και η ζωή τους θυσιάζονται προκειμένου να μεγαλώσουν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών.

Τα ψίχουλα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός είναι ένα ακόμα pass

 
Λίγο πριν τις εκλογές η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση στον κατώτατο μισθό και μάλιστα "γενναία", όπως είπε ο πρωθυπουργός. Αύξηση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει την τεράστια απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων από την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, το πάγωμα των 3ετιών, την εκτίναξη της ακρίβειας.

Ελένη Αλταμούρα — Μπούκουρα


 Η πρώτη Ελληνίδα που τόλμησε να γίνει ζωγράφος .

Στις 19 Μαρτίου 1900 πέθανε η Ελένη Αλταμούρα ‑Μπούκουρα, η πρώτη Ελληνίδα που τόλμησε να γίνει ζωγράφος. Ριζοσπαστικό πνεύμα, πήγε κόντρα στα δεδομένα και στα ήθη του καιρού της. Εφυγε από το σπίτι της. Μεταμορφώθηκε για να σπουδάσει. Ερωτεύθηκε Ιταλό ομότεχνό της, έκανε μαζί του τρία παιδιά, αλλαξοπίστησε για να τον παντρευτεί, εγκαταλείφθηκε από αυτόν, στερήθηκε τα παιδιά της, επέστρεψε στην Ελλάδα, πέθαναν τα παιδιά της κι εκείνη έζησε την υπόλοιπη ζωή της έρημη.

Με σοβαρά κενά η πυρασφάλεια στα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - «HELLENIC TRAIN»


Χωρίς να υπάρχει πιστοποιημένο και δοκιμασμένο σύστημα πυρασφάλειας για την προστασία των επιβατών, κάνουν δρομολόγια οι αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ - «Hellenic Train» εδώ και χρόνια!

Με τα «ίδια υλικά» των Τεμπών χτίζεται και το λιμάνι της Χίου


Στην αιφνιδιαστική μεταφορά του λιμανιού της Χίου στο λιμάνι των Μεστών προχώρησε η εταιρεία που δρομολογεί τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να «πέφτουν από τα σύννεφα» για τις διαπιστώσεις σχετικά με τα προβλήματα ασφάλειας που δημοσιοποιήθηκαν. 

Για την «ισχυρότερη δυνατή θέση» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απέναντι στην Κίνα


 «Η AUKUS έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Την ενίσχυση της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό εν μέσω μιας γοργά μεταβαλλόμενης παγκόσμιας δυναμικής (...) Τοποθετούμαστε στην ισχυρότερη δυνατή θέση ώστε να μπορέσουμε να πλοηγηθούμε στις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο»...

Οι εργαζόμενοι έχουν περηφάνια! Δεν εξαγοράζονται για λίγα ψίχουλα!

 
Οι εργαζόμενοι έχουν περηφάνια! Δεν εξαγοράζονται για λίγα ψίχουλα! Όσες προσπάθειες και να κάνει η κυβέρνηση για να καταστείλει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, δήθεν στηρίζοντας το λαϊκό εισόδημα, όσα προεκλογικά τερτίπια και αν σκαρφιστεί, δεν θα βάλει στο γύψο τις διεκδικήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Με συντονισμό δράσης εργατών και λαϊκών στρωμάτων για επαναστατική διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση

Με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής του στη χώρα μας, ο Πέδρο Εουσέ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και Γενικός Γραμματέας της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων, συνομίλησε με τον «Ριζοσπάστη» και το «902.gr» για τον αγώνα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές, ενάντια στη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόζει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της χώρας. Ταυτόχρονα, το ΚΚ Βενεζουέλας αντιμετωπίζει την κλιμακούμενη αντικομμουνιστική επίθεση με προβοκάτσιες και προσπάθειες ανάμειξης στα εσωτερικά, ενώ τις τελευταίες μέρες υπάρχουν πληροφορίες ότι επίκειται και δικαστική παρέμβαση από την πλευρά της κυβέρνησης για δοτή ηγεσία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 19/03/1895

Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες του κινηματογράφου Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» («La sortie des usines Lumière»), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.