Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Τίνος είναι αυτό το τραγούδι ;

Τίνος είναι αυτό το τραγούδι ;

Είναι ίσως ο διεθνικός ύμνος των Βαλκανίων. Ο υπερεθνικός τους πόνος. Ή ο λαϊκός τους πλούτος.

Η Βουλγάρα σκηνοθέτης και ντοκυμαντερίστρια Adela Peeva, θυμόταν ένα τραγούδι που της τραγούδαγε η γιαγιά της όταν ήταν παιδί. Το ξανάκουσε τυχαία σε ένα ταξίδι της στην Τουρκία. Κι από κει, από την Κωσταντινούπολη, έπιασε το νήμα και βγήκε στη Λέσβο, την Κορυτσά (Αλβανία), το Σαράγεβο (Βοσνία), τα Σκόπια (Βόρεια πιά Μακεδονία), το Βράνιε (Σερβία), στη Σόφια (Βουλγαρία) και τέλος στην Στράντζα (Βουλγαρία).

Σύσκεψη των συνταξιούχων


Η Ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες μας
 

Βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της ομοσπονδία συνταξιούχων ΙΚΑ σ. Δήμου Κουμπούρη.  




Ανακοίνωση, του Γ.Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον κατώτατο μισθό


Ανακοίνωση για το υπουργικό συμβούλιο και την εξαγγελία για τον κατώτατο μισθό

Αφού ο πρωθυπουργός μάζεψε τους υπουργούς, για να στήσει μια ακόμη προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων, θα έπρεπε -τιμής ένεκεν- να καλέσει και τον πρώην υπ. Εργασίας της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, Γ. Βρούτση, απ’ τη στιγμή που το δικό του μνημονιακό νόμο ενεργοποιεί σήμερα η κυβέρνηση, αφού μόλις πριν ένα μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Πράβντα 1947: “Αναμνήσεις από την κόλαση”

Μπαίνοντας λευτερωτές στο Άουσβιτς οι εντολές του συντρόφου Στάλιν και του Γενικού Επιτελείου Στρατού ήταν ξεκάθαρες:
“Αντιμετωπίστε τους επιζήσαντες αυτού του κολαστηρίου με όλη την ευγένεια , την τρυφερότητα και την αγάπη που έχετε μέσα σας. Κοιτάξτε τους στα μάτια σαν να κοιτούσατε τα παιδιά σας , τους γονείς σας , τους εραστές σας. Αγγίξτε τους απαλά και με κατανόηση και ποτέ μην κάνετε βεβιασμένες κινήσεις για να τους κατευθύνετε προς την οριστική έξοδο των μαρτυρίων τους διότι εάν υπήρχε κόλαση συντρόφοι , αυτοί οι άνθρωποι την ζήσανε σε όλη της την αγριότητα”

Ρ. Σανίνα ελεύθερος σκοπευτής του Κόκκινου Στρατού

Πεθαίνει, 28 Γενάρη 1945, έπειτα από θανάσιμο τραυματισμό στο πεδίο της μάχης η 20χρονη επιλοχίας του Κόκκινου Στρατού Ρόζα Σανίνα.

Η Ρ. Σανίνα υπήρξε μια από τους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές του Κόκκινου Στρατού, που έγινε θρύλος, τόσο για τις ικανότητες όσο και για τον ηρωισμό της.Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1924. Ο πατέρας της Γεγκόρ Σάνιν ήταν ξυλοκόπος και η μητέρα της Άννα Αλεξέγεβνα ήταν αρμέχτρα