Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Κική Δημουλά


Η Κική Δημουλά, γεννήθηκε στις 6/6/1931 στην Αθήνα, όπου και έζησε. Το πατρικό της όνομα ήταν Βασιλική Ράδου.

Το 1952 παντρεύτηκε τον ποιητή και πολιτικό μηχανικό Άθω Δημουλά, εκαναν δύο παιδιά, τον Δημήτρη (1955) και την Έλση (1957).

Σύνθετες στοχεύσεις του κεφαλαίου πίσω από τη συμφωνία για νέα «ενωτική» κυβέρνηση

Ο αρχηγός του «Γες Ατίντ», Γ. Λαπίντ (δεξιά), μιλά στη Βουλή με τον αρχηγό του «Γιάμινα», Ν. Μπένετ (αριστερά)

ΙΣΡΑΗΛ

Σοβαρές ενδοαστικές διεργασίες αποτυπώνουν η συμφωνία για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ, από 8 κόμματα, που καλύπτουν όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος της χώρας (για πρώτη φορά μάλιστα και από αραβικό κόμμα), χωρίς τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και το κόμμα του, «Λικούντ», όπως και η συμφωνία για εναλλασσόμενη πρωθυπουργία, με πρώτο στη θέση τον αρχηγό του ακροδεξιού κόμματος «Γιάμινα» Ν. Μπένετ, μέχρι τον Αύγουστο του 2023, όταν θα τον διαδεχτεί ο αρχηγός του κεντρώου κόμματος «Γιες Ατίντ», Γ. Λαπίντ.

Σκλάβοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε! Τώρα όλοι στη μάχη!


Τα μέτρα που πάρθηκαν και ακόμα παίρνονται με πρόσχημα την πανδημία, αποτελούν στην πραγματικότητα ένα ακόμα βήμα για τη θωράκιση και ανάκαμψη των κερδών των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ΕΕ και τη χώρα μας.

Ροκ κηδεία


Ολα βαίνουν καλώς! Με τρόπο μαγικό και εξόχως κεφαλαιοκρατικό. Οποιος δεν το πιστεύει, δεν έχει παρά να δει κατάματα το θαύμα: Αυξήθηκαν εντυπωσιακά οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες στη διάρκεια της πανδημίας, λέγουν αι αρχαί... Η πλειονότητα του λαού μας είναι λοιπόν παγαπόντηδες, άνεργοι πλούσιοι με κλειστά μαγαζιά, που επειδή δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν, έβγαλαν βόλτα θησαυρούς κρυμμένους στο στρώμα στα τραπεζικά υποκαταστήματα. Και καπάκι μ' ένα επιδοματάκι κρύψανε και την προέλευση αυτού του ιδιότυπα μαύρου πλούτου.

«Προίκα στην Παιδεία, όχι στη Σοφία»


«Σας θαυμάζει ο κόσμος όλος»
είπε η Σοφία της Ισπανίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη . «Να είστε καλά, κάνουμε μεγάλη προσπάθεια» απάντησε ο πρωθυπουργός. «Είστε ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχε η Ελλάδα ποτέ», συνέχισε η Σοφία. «Να είστε καλά», επανέλαβε σεμνά και ταπεινά ο πρωθυπουργός. 

Η απόβαση στη Νορμανδία και η αλήθεια για την αντιφασιστική νίκη


Τρίτη, 6 Ιούνη 1944, Βρετανοί και Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώνονται ανάμεσα στους ποταμούς Ορν και Ντιβ και στη χερσόνησο Καταντέν της Γαλλίας.

Στις 6:30 το πρωί κύματα από συμμαχικούς στρατιώτες αρχίζουν να καταφθάνουν στις ακτές της Νορμανδίας. Η «μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου» έχει αρχίσει.

Πέντε «πειστήρια» για ένα επικίνδυνο παζάρι


Αν υπήρχε και η παραμικρή αμφιβολία σε σχέση με το τι συζητιέται πίσω από τις κλειστές πόρτες στα Ελληνοτουρκικά, η επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, κατά την οποία οριστικοποιήθηκε και η επερχόμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιούνη, ήρθε να διαλύσει κάμποση από την «ομίχλη».

Μεγάλη συνάντηση των νέων στην πάλη για το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό


«Σε Ελλάδα και Τουρκία ίδιος ο εχθρός: ΝΑΤΟ - κυβερνήσεις - καπιταλισμός! Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον!»:
 Μ' αυτό το σύνθημα το 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ θα ταξιδέψει στη Μυτιλήνη 9-11 Ιούλη και θα στήσει την κατασκήνωσή του δίπλα στην πόλη, στο Άλσος Τσαμάκια.

«Ξεπίτηδες, για να φανεί, πως ίσια λογιούνται η Λεφτεριά και τα χασίσια»


Έτσι και αλλιώς οι ζωές μας είναι παράλληλες με εκείνες των τύπων σαν τον Καρανίκα. Έτσι και αλλιώς αντιπροσωπεύουμε διαφορετικούς αξιακούς κόσμους. Έτσι και αλλιώς βρισκόμαστε σε διαρκή πόλεμο με απόψεις σαν και αυτές που υποστήριξε. Με το αποτύπωμα, όμως, της κιμωλίας στα χέρια μου από την 35χρονη θητεία ως δάσκαλος της νεολαίας, στο Λύκειο και στο Πανεπιστήμιο αναρωτιέμαι τι μας... ψεκάζουν αυτούς τους καιρούς; Ποια τελικά είναι τα πρότυπα της εποχής μας;

«Παίκτης» των επικίνδυνων σχεδιασμών των ΗΠΑ η κυβέρνηση


Η «αυξανόμενη αμυντική συνεργασία μεταξύ Ουάσιγκτον και Αθήνας» βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν με τον Έλληνα ομόλογο του Θάνο Ντόκο το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους θα πετάξουν στο «καλάθι των αχρήστων» το αντεργατικό τερατούργημα


Οι εργαζόμενοι, με τον αγώνα τους, θα πετάξουν στο "καλάθι των αχρήστων" το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που καταργεί τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, την κυριακάτικη αργία και "βάζει στον γύψο" το απεργιακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων.

«Ψηφιακό» ξεζούμισμα...


Στο φόντο της κυβερνητικής προπαγάνδας περί «σύγχρονων» και «βέλτιστων πρακτικών» στα Εργασιακά, περί «νέων ψηφιακών εργαλείων», όπως η «ψηφιακή κάρτα εργασίας», είναι αποκαλυπτικά ορισμένα στοιχεία από τις ΗΠΑ για το «βέλτιστο» και «ψηφιακό» ξεζούμισμα των εργαζομένων, όπως και για τις συνέπειες στην υγεία τους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


06/06/1821

Ξεκινά η μάχη του Δραγατσανίου στη Μολδοβλαχία, μεταξύ των επαναστατικών δυνάμεων της Φιλικής Εταιρίας (υπό τον αρχηγό της Αλέξανδρο Υψηλάντη) και των στρατευμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Η μάχη ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα με αποφασιστική νίκη της τελευταίας, που σήμανε και το τέλος της επανάστασης στη Μολδοβλαχία.