Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019

Θανάσης Καμπαγιάννης: “Φάγαμε τον γάιδαρο, η δίκη τελειώνει”


Σήμερα 26 Ιουλίου, στο Εφετείο Αθηνών, ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των κατηγορουμένων για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μετά την διακοπή για το καλοκαίρι, το δικαστήριο καλεί για τις 9 Σεπτεμβρίου τους κατηγορούμενους για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και, στη συνέχεια, για την επίθεση στους κομμουνιστές συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Τα παιδιά της ΚΝΕ


..Τα χαίρεται, πραγματικά, η ψυχή σου ετούτα τα παιδιά της ΚΝΕ, που μαζί με τους φίλους τους, με όλα τα παιδιά της Ελλάδας, που δεν εννοούν "να το βάλουν κάτω", να υποταχθούν στη βία και τον αυταρχισμό των "εκσυγχρονιστών", υψώνουν τη φωνή και το ανάστημά τους μπροστά στους νέους Ηρόστρατους που ανέλαβαν να κυβερνήσουν την Πατρίδα μας.

Ετούτα τα παιδιά, που σηκώνουν πάλι τα περήφανα κεφάλια τους και τις κόκκινες σημαίες τους, "τις βαμμένες με το αίμα του λαού" και

Παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υλοποίηση της δέσμευσης της εργοδοσίας


 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»

Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι εργαζόμενοι της «Αφοί Βλάχου», που για 11 ημέρες έδωσαν ενωμένοι τη μάχη για την ακύρωση της εκδικητικής απόλυσης του συναδέλφου τους και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Δαμασκηνού (Μάη) Μέντη, συνολικότερα για να πεταχτούν έξω από τους χώρους δουλειάς τα «δουλεμπορικά» γραφεία, για να περάσουν στην εταιρεία με σύμβαση αορίστου χρόνου όλοι όσοι εργάζονται σε αυτήν.

Η στράτευση στα ιμπεριαλιστικά σχέδια είναι απειλή για το λαό...


 Η «ΣΥΝΕΧΕΙΑ» ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

H βάση που καθορίζει την εσωτερική και εξωτερική πολιτική των αστικών κυβερνήσεων είναι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, η κερδοφορία τους και η ενίσχυση της θέσης τους στον διεθνή ανταγωνισμό, γι' αυτό η άλλη όψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η

Διαρκείς επαφές για τη διεύρυνση ΝΑΤΟ και ΕΕ

Αυξημένη κινητικότητα εμφανίζουν τις τελευταίες μέρες στα Σκόπια αξιωματούχοι από ΗΠΑ και ΕΕ, τρεις μήνες προτού αποφασιστεί στις Βρυξέλλες με ποιους όρους θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Παράλληλα εντείνονται οι διεργασίες και οι ανταγωνισμοί Αμερικανών και Ευρωενωσιακών για το πώς και πότε θα μεθοδευτεί η περιβόητη συμφωνία «ομαλοποίησης» των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, ώστε να μειωθεί η ρωσική γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή.

Στην ημερήσια διάταξη η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Σε νέα φάση η αντιασφαλιστική επίθεση που υπηρέτησαν ενιαία όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου
  


Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και άλλες, αναλυτικότερες ορισμένες φορές, τοποθετήσεις στελεχών της έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η επίθεση στους συνταξιούχους και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων περνά σε νέα φάση, βάζοντας

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 27-28 Ιούλη:

- «Διεύρυνση Σχέσεων» Ελλάδας – ΗΠΑ: «Μαγνήτης» μεγάλων κινδύνων και απειλών για το λαό. Η «συνέχεια» στην εξωτερική πολιτική από την κυβέρνηση ΝΔ φέρνει διεύρυνση και επιτάχυνση της εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ...στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Το μενού περιλαμβάνει σχέδια για πλήρη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων με επέκταση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα. Μιλούν ακόμα και για νέες στρατιωτικές βάσεις.

Ζωή με ψίχουλα ή αντεπίθεση για τις ανάγκες μας;


Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, σε συνέχεια των τελετών παράδοσης - παραλαβής των υπουργείων από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της προεκλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ τους, ήρθαν να επιβεβαιώσουν ότι δύο είναι οι δρόμοι που ανοίγονται σήμερα στο λαό: Από τη μία ο δρόμος που ήδη βαδίζει και που τον καλούν να συνεχίσει η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα αστικά κόμματα.

Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019

Μαθήματα… αντικομμουνισμού στο ΑΠΘ!


 Παράσταση διαμαρτυρίας στον πρύτανη του ΑΠΘ πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, μαζί με φοιτητές του Τμήματος, απαιτώντας την κατάργηση του μαθήματος «Θεωρίες για τον Ολοκληρωτισμό» που εντάχθηκε πρόσφατα στο πρόγραμμα σπουδών. Απόφαση αίτησης ανάκλησης του μαθήματος πήρε και ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος νωρίτερα το πρωί.

Ανάγκη και δικαίωμα για όλα τα παιδιά η Προσχολική Αγωγή

Η προχτεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους του voucher για τους παιδικούς σταθμούς φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μια φορά, όπως κάθε χρόνο, τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα που υπάρχουν σε όλο το φάσμα του χώρου της Προσχολικής Αγωγής. 17.250 παιδιά από αυτά για τα οποία έγινε αίτηση, μένουν και φέτος εκτός προγράμματος (αριθμός αυξημένος κατά 6,3% σε σχέση με πέρσι). Κι αυτό είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Θρασύδειλα φασιστοειδή κατέστρεψαν για δεύτερη φορά μνημείο του ΔΣΕ


Γνωστά θρασύδειλα φασιστοειδή πριν κάποια βράδια κατέστρεψαν για δεύτερη φορά το μνημείο του ΔΣΕ στη θέση Άη Λευτέρης στον Αίνο. Οι φυσικοί και πολιτικοί απόγονοι των ΠΟΚιτών, των Ταγμάτων Ασφάλειας, των παλιών βασανιστών του κεφαλλονίτικου λαού, οι σημερινοί δολοφόνοι ναζιστές Χρυσαυγίτες μετά την εκλογική τους συντριβή στο νησί της Κεφαλονιάς και στην υπόλοιπη χώρα, και με την δίκη τους σε πλήρη εξέλιξη, ξέσπασαν πάνω στο

Η νέα “Νέα Αριστερά” στις κυβερνήσεις της παλιάς σοσιαλδημοκρατίας


Με αφορμή την αδυναμία του Πέδρο Σάντσεθ να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στο ισπανικό κοινοβούλιο προχθές και σήμερα, λόγω της άρνησης των Ποδέμος να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, όχι από θέση αρχής, αλλά απλά με διαφορετικούς όρους, μεταφράζουμε και αναδημοσιεύουμε ένα κείμενο που ανέβηκε πριν λίγες μέρες στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων

Για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης περί «επιτελικού κράτους»


Πίσω απ' τα παραπλανητικά συνθήματα της "αποτελεσματικότητας" και της "αποκομματικοποίησης", η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο αφοσιωμένη στην εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων, πιο ανθεκτική και εχθρική απέναντι στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις, πιο φιλική απέναντι στις κάθε είδους απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

Επίθεση του ΔΣΕ στα Γρεβενά (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)


Η επίθεση του ΔΣΕ στα Γρεβενά, 25/7/1947, ήταν ουσιαστικά η πρώτη μάχη του ΔΣΕ σε κατοικημένη περιοχή, σε μεγάλο αστικό κέντρο, η οποία μάλιστα είχε και μεγάλες απώλειες.
Ο νόμιμος ακόμη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  (26/7) αναφέρει πρωτοσέλιδα: « Ο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ.

Να σταματήσουν τώρα όλες οι αντικομμουνιστικές διώξεις

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY KKE
               Παρέμβαση για τις εντεινόμενες διώξεις σε Πολωνία και Ουκρανία


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του υπογράμμισε τα εξής:

«Κυρία επίτροπε, σε ερώτηση που σας είχαμε κάνει πρόσφατα για το πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην απαράδεκτη και

Ο πόλεμος στην Κορέα και η υπογραφή του Συμφώνου Ανακωχής

Στις 26 του Ιούλη του 1953 υπογράφτηκε το Σύμφωνο Ανακωχής, για το σταμάτημα του πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά από έναν τρίχρονο πόλεμο, τον πρώτο έπειτα από τον τερματισμό του Β` Παγκοσμίου Πολέμου. Αποτέλεσμά του ήταν ο διαμελισμός της Κορεατικής Χερσονήσου, έως τα σήμερα, η μόνιμη εγκατάσταση αμερικανικού στρατού στην περιοχή μέχρι τώρα, που εντείνονται οι ιμπεριαλιστικές επιβουλές κατά της ΛΔ Κορέας,

Tιμάμε τους ήρωες της τάξης μας


 Φοιτητές και εργάτες τίμησαν τη Σωτηρία «με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα»

Τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, «με το μικρό χαμόγελο και τα μεγάλα πανανθρώπινα όνειρα», τίμησαν για μία ακόμη χρονιά, φοιτητές και εργάτες με εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης 25 Ιούλη, έξω από το πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ.

«Φοιτητές εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν

Ηλέκτρα Αποστόλου


-Πώς σε λένε;
-Ελληνίδα

Βρίσκεται πεταμένο στους δρόμους της Αθήνας, 26/7/1944, ένα γυναικείο σώμα παραμορφωμένο και μισοκαμένο: Ηταν το πτώμα της Ηλέκτρας Αποστόλου.

Την είχε συλλάβει η Ειδική Ασφάλεια και την οδήγησε στο άντρο της οδού Ελπίδας. Εκεί την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια για να της αποσπάσουν μυστικά για την οργάνωση της Αντίστασης και το μηχανισμό του ΚΚΕ, αφού η Ηλέκτρα ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του

Ειρήνη Γκίνη (Μίρκα Γκίνοβα)


Το στρατοδικείο των Γιαννιτσών καταδικάζει σε θάνατο, 26/7/1946, τη πρώτη γυναίκα αγωνίστρια, τη δασκάλα Ειρήνη Γκίνη. Μαζί της καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλοι 6 κομμουνιστές. Οι καταδικασμένοι στάθηκαν μπρος στο εκτελεστικό απόσπασμα ζητωκραυγάζοντας υπέρ του ΚΚΕ.

«Πρώτη φορά ελληνικός στρατός τουφεκίζει γυναίκα»
«Για σένα πλέκουν δαφνοστέφανα, οι καιροί κι αντιλαλούν απ' τα στερνά σου τα τραγούδια πόλεις, βουνά, λαγκάδια και ουρανοί. Δίπλα στο μνήμα σου, το μίσος μας λαμπαδά. Σ' ένα χωριό δασκάλα αν ήσουν ταπεινή τώρα περνάει απ' το σχολείο σου όλη η Ελλάδα».

«Φεντερασιόν»


Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη, 26/7/1909, η πολιτική - συνδικαλιστική οργάνωση της «Φεντερασιόν», μια από τις πιο μαχητικές, μαζικές και συνεπείς σοσιαλιστικές οργανώσεις, που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ενοποίηση του σοσιαλιστικού κινήματος της χώρας μας. Πολυεθνική στη σύνθεσή της, η εφημερίδα της έβγαινε σε 4 γλώσσες (ελληνικά, τουρκικά, βουλγαρικά και ισπανοεβραϊκά).


Πρώτα σκιρτήματα, η γέννηση της «Φεντερασιόν» στη Θεσσαλονίκη

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Μαθήματα “δημοκρατίας” στο Δημήτρη Κουτσούμπα από αρθρογράφο του liberal


Μπορεί οι δημοσκοπήσεις για τις δημοφιλίες των πολιτικών αρχηγών να μη σημαίνουν και πολλά σε άμεσο πολιτικό επίπεδο, ωστόσο είναι γεγονός πως μια σειρά από αυτές προεκλογικά έφερναν το γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα στη δεύτερη θέση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Εξάλλου και η υποδοχή του κόσμου στο γραμματέα, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης, όπου εκείνος κάνει δημόσιες

Ξεκίνησαν παζάρια για τον εκλογικό νόμο

                   ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Μία ακόμη αντιπαράθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα έγινε στην συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. Οι πολιτικοί αρχηγοί του «νέου διπολισμού» φρόντισαν να αναδείξουν (έστω και πιο μαζεμένα) αυτά που θεωρούν ότι αποτελούν τις πολιτικές διαφορές τους.

Ποιος σκότωνε ποιόν στην Κατοχή, Κυρανάκη;


Πάει καιρός από τότε που σε ενα τηλεοπτικό πάνελ, ο νεόκοπος πολιτικός αστέρας της ΝΔ που ακούει στο όνομα Κωνσταντίνος Κυρανάκης εκτόξευσε την χρυσαυγίτικου θράσους ανιστόρητη μπούρδα ότι την περιόδο της Κατοχής «οι κομμουνιστές σκότωναν Έλληνες».

Στις πλάτες των προσφύγων


Η ανακοίνωση από στόματος Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία προχωρά σε αναστολή συμφωνιών που έχει συνάψει με την ΕΕ σε σχέση με την επανεισδοχή των προσφύγων, είναι οπωσδήποτε μια απόφαση που μετατρέπει τους πρόσφυγες - μετανάστες σε μπαλάκι μέσα στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ. Ομως αυτό δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αφού άλλωστε όλες οι συμφωνίες Τουρκίας - ΕΕ για το Μεταναστευτικό έχουν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.

Στο στόχαστρο των πολυπλόκαμων μηχανισμών παρακολούθησης της ΕΕ τα δικαιώματα των εργαζομένων


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
Στη συζήτηση με τον Τζούλιαν Κινγκ, επίτροπο αρμόδιο για την «Ενωση Ασφάλειας» της ΕΕ, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, καταγγέλλοντας το υποκριτικό ενδιαφέρον της ΕΕ για τις

Καταγγελίες για Amazon: «Ουρούν σε πλαστικά μπουκάλια» οι εργαζόμενοι για να μη χάνεται χρόνος στη βάρδια!


Ναι! Τα αφεντικά της Amazon και οι μπιστικοί προϊστάμενοι τους έχουν σπείρει το φόβο στους εργαζόμενους της εταιρείας. Εκεί στα κάτεργα της πολυεθνικής – που εύηχα ονομάζονται «χώροι εργασίας» – κάθε δευτερόλεπτο …μετράει. Σημαίνει κέρδη για τα αφεντικά και τους μετόχους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν αδιάκοπα.

Νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο με αιχμή το χτύπημα της απεργίας


Η ομιλία του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, στη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων αποτύπωσε τόσο την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΝΔ να κλιμακώσει παραπέρα την αντεργατική επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, όσο και το γεγονός ότι μια από τις βασικότερες αιχμές αυτής της επίθεσης θα είναι και η προώθηση νέων χτυπημάτων στα συνδικαλιστικά δικαιώματα της εργατικής τάξης.

7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς


Στη Μόσχα συνέρχεται, 25/7/1935,  το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κομμουνιστικά κόμματα 65 χωρών.

Το 7ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής το

Διαγραφή του Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)


To  ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,  25/7/1952, στηριζόμενο -σε μεγάλο βαθμό- σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ, κλπ.).

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019

Τα «ευχαριστήρια» Γεωργιάδη στον ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό!


«Αναγνωρίζω ότι κάνατε πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια για να γίνει το Ελληνικό. Δεν έχω λόγο να το αποκρύψω. Σας ευχαριστώ γι΄αυτό, διότι υπό μια έννοια, αυτό που θα κάνουμε εμείς, έρχεται σε συνέχεια με αυτό που θα κάνετε εσείς». Τάδε έφη Άδωνις Γεωργιάδης. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ευχαριστεί δημόσια την κυβέρνηση Τσίπρα για το Ελληνικό!

Φορολογική πολιτική για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου


Στην τριήμερη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις αποτυπώθηκε ξεκάθαρα το φορολογικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης, το οποίο χωρίς να χάνει χρόνο ετοιμάζεται να καταθέσει και να ψηφίσει με σχετικό νομοσχέδιο τις επόμενες μέρες.

Ένας συμβιβασμός υπό το φόβο του λαού


Τα ξημερώματα της 24ης Ιούλη του 1974, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της καταρρέουσας χούντας και του αστικού πολιτικού κόσμου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται πρωθυπουργός. Ετσι ανοίγει το κεφάλαιο: «Μεταπολίτευση ».
Κανείς δεν αμφισβήτησε ότι η πολιτική αλλαγή, που συντελέστηκε εκείνη τη μέρα, ήταν το προϊόν ενός συμβιβασμού.

Ολη η χώρα βάση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ...


Την 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα επισκέφτηκε χτες ο διοικητής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη
 
Την «εμβάθυνση» της στρατιωτικής συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας, με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, κυρίως με παραχώρηση νέων βάσεων και άλλων υποδομών για μόνιμη χρήση από τους Αμερικανούς, που μετατρέπουν όλη τη χώρα σε στόχο των

Στόχος του δόγματος «τάξη και ασφάλεια» δεν είναι η πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά των αγώνων του λαού


Η υπόθεση του Πανεπιστημιακού Ασύλου αντικατοπτρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εμβαθύνει στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», με στόχο να σιγήσει κάθε φωνή που απαιτεί και διεκδικεί με βάση τις ανάγκες της, υπογράμμισε ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην ΕΡΑ.

Σημείωσε ότι η παραβατικότητα μπορεί να αντιμετωπιστεί και χωρίς την κατάργηση του Ασύλου και τόνισε πώς έξω από τα πανεπιστήμια, στις γνωστές πιάτσες και στις περιοχές που μαστίζονται χρόνια από την εγκληματικότητα, δεν υπάρχει άσυλο.

Εμπρακτη συμβολή στην πυροπροστασία του Πάρκου Τρίτση


ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πρωτοβουλία ενταγμένη στην πολύμορφη διεκδίκηση για επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κόντρα στην απαξίωση ενός μεγάλου πνεύμονα πρασίνου

Μια ξεχωριστή πρωτοβουλία παίρνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ. Από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας και μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, μέλη και φίλοι της

Κοινό έδαφος...


Η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις έκανε σαφές ότι παρά τις διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, παρά τις διαφορετικές αφετηρίες, το κύριο περιεχόμενο της πολιτικής τους είναι η στήριξη των στόχων της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου


Δημοσιεύεται ο πεντάχρονος απολογισμός του Ιδιωνύμου, 24/7/1934: Επί κυβέρνησης Ε. Βενιζέλου δολοφονήθηκαν 27 εργάτες και αγρότες, συνελήφθησαν 13.050, από τους οποίους οι 2.400 καταδικάστηκαν συνολικά σε 2.054 χρόνια φυλακής και 884 χρόνια εξορίας. Στον πειθαρχικό ουλαμό Καλπακίου στάλθηκαν 120 κομμουνιστές φαντάροι. 

Νίκος Πλουμπίδης


«Τιμή μου εγώ, πάνω απ' όλα, έχω την τιμή του Κόμματος»
 
Ο Νίκος Πλουμπίδης πιάστηκε στις 25 Νοέμβρη του 1952 κι έμεινε στη φυλακή ως την έναρξη της δίκης στις 24 Ιούλη 1953, ημέρα Παρασκευή. Μαζί του δίκαζαν ερήμην και τους Ν. Ζαχαριάδη, Γ. Ιωαννίδη, Β. Μπαρτζιώτα, Μ. Πορφυρογένη, Π. Ρούσο, Λ. Στρίγγο, Μ. Βλαντά, Γ. Βοντίτσιο - Γούσια κ.ά.

Τρίτη, 23 Ιουλίου 2019

Η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου κίνδυνος για τη ζωή και περιουσία του λαού


Ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής στην Αττική επανέφερε φριχτές μνήμες από τον φονικό σεισμό του '99, όπου 143 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα 110 κτίρια που κατέρρευσαν. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, τα 5,1 Ρίχτερ, αν και ευτυχώς δεν προκάλεσαν απώλειες ζωών, επανέφεραν στην επικαιρότητα τη συζήτηση για τις ανεπάρκειες του κράτους σε μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Το ζήτημα αυτό αποτελεί τμήμα ενός ζητήματος που διαχρονικά αναδεικνύει το ΚΚΕ, των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά. έργα).

Μια διδακτική ιστορία από τη ΓΛΔ


Συγγνώμη αργήσατε
Η Δόμνα Μιχαηλίδου, οι τριαντάρες μανάδες και μια διδακτική ιστορία από τη ΓΛΔΗ νέα υφυπουργός εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου μπήκε δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό και δείχνει πως έχει όλα τα προσόντα να απασχολεί συχνά- πυκνά την επικαιρότητα. Μετά τη διαβόητη ψυχιατρική διάγνωση που έβγαλε για όσους τιμούν τον αντιδιδακτορικό αγώνα, ανακοίνωσε χθες από βήματος βουλής πως, εκτός από το εφάπαξ επίδομα των 2000 για κάθε

Σωτήρης Πέτρουλας


Ο Σωτήρης Πέτρουλας γεννήθηκε το 1942, στην Οίτυλο της Μάνης, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Η οικογένειά του ήταν οικογένεια αντιστασιακών.

 Ο Σωτήρης ήταν πάντα πρώτος στο σχολείο, στη δουλιά και στον αγώνα. Συνδυάζοντας εργασία και μόρφωση, υπήρξε άριστος μαθητής και φοιτητής. Από πολύ νωρίς, οργανώνεται στο προοδευτικό κίνημα και αναδεικνύεται σε βασικό του στέλεχος.

 Ήταν Τετάρτη, η μέρα που τον σκότωσαν. Κάτι παιδιά φέρνουν το τραγικό μαντάτο στους γονείς του. Ο Σωτήρης ήταν νεκρός.

«Να μην τολμήσουν»


Ο όχι τόσο νέος υπουργός εργασίας αφού έχει ήδη γνωστό παρελθόν και «αξέχαστες επιτυχίες» όπως τη μείωση των μισθών κατά 22% και 32% με νομοθετική ρύθμιση και την κλοπή εκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά ταμεία που τα έδωσε στις τράπεζες με το περίφημο κούρεμα του psi, αφιέρωσε αρκετό χρόνο στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για να υπερασπιστεί τις βρωμιές και τη δυσοσμία της γνωστής ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ που οι

Ανακοίνωση για τα 45 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου


Με αφορμή τη συμπλήρωση 45 χρόνων από την κατάρρευση της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας, το ΚΚΕ τιμά όλους όσοι βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και διώχτηκαν από τη χούντα, όλους όσοι συνέβαλαν στον αντιδικτατορικό αγώνα, ανάμεσά τους χιλιάδες μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, που με την πάλη τους έκαναν κατορθωτό, μετά από 27 χρόνια σκληρής παρανομίας, το ΚΚΕ να επιβάλει και την de facto νομιμοποίησή του.

Η ΚΟ του ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του λαού με προτάσεις νόμου και τροπολογίες


Το ΚΚΕ προεκλογικά έλεγε ότι η κυβερνητική εναλλαγή δεν θα σημάνει και ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, αλλά απλή αλλαγή σκυτάλης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Πλέον, μετά και αυτή την διήμερη -και όχι τριήμερη επί της ουσίας- συζήτηση εδώ στη βουλή, υπάρχουν πολλές περισσότερες, όχι απλά ενδείξεις, αλλά και αποδείξεις, για την ορθότητα αυτής της εκτίμησης. Και ούτε θα αλλάξει αυτή την εκτίμηση μια πιθανή κοκορομαχία, σήμερα, αύριο, μεθαύριο, που συνήθως στήνεται για ξεκάρφωμα, για αποπροσανατολισμό του λαού.

Η μάχη της οδού Μπιζανίου – Καλλιθέα


23 Ιουλίου 1944: είναι η ημέρα που ένα μηχανοκίνητο τμήμα του διαβόητου συνταγματάρχη, ταγματασφαλίτη Μπουραντά με ισχυρές δυνάμεις των Ες Ες κύκλωσαν την Καλλιθέα. Σκοπό είχαν να διαλύσουν τα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ που δρούσαν στην περιοχή και να πάρουν ομήρους εργάτες για τα εργοστάσια της χιτλερικής Γερμανίας. Το πρώτο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ τους αντιμετώπισε με επιτυχία, αλλά την επομένη ακολούθησε νέα επιδρομή από 1.500 περίπου Γερμανούς και ταγματασφαλίτες. Τμήματα του ΕΛΑΣ από Νέα Σμύρνη, Κοκκινιά, Δρουγούτη, Σφαγεία, Πετράλωνα και Παγκράτι ήρθαν για να συνδράμουν.

Το σοβιετικό σύστημα υποχρέωνε τις γυναίκες να γίνονται επιστήμονες


Eνας από τους μεγαλύτερους καημούς του αστικού φεμινιστικού κινήματος είναι το φαινόμενο της λεγόμενης “γυάλινης οροφής”, δηλαδή όλα εκείνα τα αόρατα εμπόδια και προκαταλήψεις που εμποδίζουν τις γυναίκες να ανέλθουν στον ίδιο βαθμό με τους άνδρες στα ανώτατα κλιμάκια της επιστήμης, της πολιτικής, των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη, είναι γεγονός πως μόλις το 28% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στο

Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων


Ξεσπά η επανάσταση των Νεότουρκων, 23/7/1908, στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η επανάσταση των Νεότουρκων πρόβαλλε αρχικά μια σειρά αιτημάτων αστικών μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού, περιορισμού της απολυταρχίας, κοκ., και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε ευνοϊκά από την οικονομική και πολιτική ηγεσία, τόσο της μητροπολιτικής Ελλάδας, όσο και των Ελλήνων της Τουρκίας.

Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2019

«Κατέρρευσε» από το σεισμό ο μύθος της «εταιρικής υπευθυνότητας» της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας


Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑΣ ΑΕ- GARLSBERG ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΑΚΟΜΗ ΕΝΟΣ ΜΥΘΟΥ

Η ανύπαρκτη Αντισεισμική προστασία

   ΔΙΚΑΙΩΜΑ  ΖΩΗΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
 για το λαό

Ο πρόσφατος σεισμός στη Μαγούλα θύμισε σε όλους πως οι σεισμοί «δεν ξεχνούν» όντας άρρηκτα συνδεδεμένοι με την χώρα μας. Άρα φόβος και τρόμος;  Καθόλου: αν και η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη από πλευράς σεισμικότητας και την έκτη παγκοσμίως. Αιτία είναι -να το παίξουμε και λίγο επιστήμονες η θέση της χώρας μας, η οποία βρίσκεται στη σύνθετη οριακή ζώνη στην

Να μην το τολμήσει η κυβέρνηση να παρέμβει στη συνδικαλιστική δράση


Να μην τολμήσει η κυβέρνηση της ΝΔ να παρέμβει στη συνδικαλιστική δράση δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, καυτηριάζοντας τις σχετικές αναφορές του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση της ΝΔ πατάει πάνω στον απεργιοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει για να εμπνεύσει τους εργαζόμενους και να συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και θα οργανώσει την αντεπίθεση με ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας απέναντι στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Αφορμής δοθείσης …


Με αφορμή την λεγόμενη «πολιτική απόφαση» του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές, θα ήθελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις.

— Αναφέρεται π.χ. (η απόφαση) σε πολιτική και κοινωνική σύγκρουση.

Συνήθως, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνον, όταν μιλάνε για πολιτική σύγκρουση, εννοούν τις όποιες αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων!

Συγγνώμη που με σκότωσες


Σύνταξη 2500 δολαρίων το μήνα σε αστυνομικό που έπαθε “μετατραυματικό στρες” σκοτώνοντας άοπλο πολίτη 

Έχουν κι οι δολοφόνοι τα προβλήματά τους. Όπως για παράδειγμα ότι μπορεί να τραυματιστούν ψυχικά και να χάσουν τον ύπνο τους. Αυτό τουλάχιστον έπαθε ο πρώην αξιωματικός της αστυνομίας στην Αριζόνα, Φίλιπ Μπρέιλσφορντ, που, αφότου σκότωσε χωρίς λόγο έναν άοπλο άντρα, έπαθε μετατραυματικό στρες.

Νέο συνδικαλιστικό νόμο με ηλεκτρονικό φακέλωμα και νέα πλήγματα στην Κοινωνική Ασφάλιση φέρνει η κυβέρνηση


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣΕυθεία παρέμβαση στη συνδικαλιστική δράση και συντριπτικό χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για λογαριασμό του κεφαλαίου!

Για την απεργία των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» και τις διώξεις εναντίον τους


Το ΚΚΕ καταγγέλλει την προσπάθεια "ποινικοποίησης" του δίκαιου αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία "ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ", που γίνεται για την επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και μέλους της Σωματειακής Επιτροπής.

Καπιταλισμός: «Βουτηγμένος από την κορυφή ως τα νύχια στο αίμα και στη βρωμιά…»


Πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ασιτία, ευρισκόμενοι σε κατάσταση πείνας. Αυτό αναφέρει ετήσια έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ και στην οποία διαπιστώνεται αύξηση του υποσιτισμού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.