Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Τεύχος για την επαναστατική πρωτοπορία


ΚΟΜΕΠ - ΤΕΥΧΟΣ 5/2019

Εκτενή αποσπάσματα από το σημείωμα της Σύνταξης

Το πρώτο δίμηνο που ακολούθησε την εναλλαγή στο κυβερνητικό «τιμόνι» του ελληνικού καπιταλισμού ήταν αποκαλυπτικό για τη συνέχεια της αστικής πολιτικής. Παρά την καλοκαιρινή περίοδο, η κυβέρνηση της ΝΔ έδειξε από το πρώτο διάστημα την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει την αντιλαϊκή πολιτική προς όφελος της υποβοήθησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. 

67 χρόνια «σύμμαχοι» στο ΝΑΤΟ


Ελλάδα - Τουρκία

Το ΝΑΤΟ στις 20 Σεπτέμβρη 1951 αποφάσισε την ταυτόχρονη ένταξη των δύο χωρών στη λυκοσυμμαχία. Το γεγονός αυτό είναι μια αφορμή για να αναδειχθούν οι καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα μας από την ένταξη αυτή. Κατά την ίδρυση του ΝΑΤΟ (Απρίλης 1949), η Ελλάδα δεν κλήθηκε να γίνει ιδρυτικό μέλος του, αν και κατέχει χώρο στρατηγικής σημασίας στην ευρύτερη περιοχή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Ανακοίνωση για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ


Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας -για τις ανάγκες του νέου του ρόλου- να εμφανιστεί ότι υπερασπίζεται τα λαϊκά δικαιώματα, η πραγματικότητα είναι ότι όχι μόνο ποδοπάτησε αυτά τα δικαιώματα για 4 χρόνια, αλλά και μια χαρά έστρωσε το έδαφος για την επιτάχυνση της αντιλαϊκής πολιτικής από τη ΝΔ.

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς


Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο


Α' τόμος

«Οσο καιρό υπάρχουν καπιταλιστές και εργάτες στον κόσμο, δεν έχει εμφανιστεί κανένα βιβλίο το οποίο να ήταν τέτοιας σημασίας για τους εργάτες όσο αυτό που έχουμε μπροστά μας. Η σχέση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ο άξονας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται ολόκληρο το σημερινό κοινωνικό μας σύστημα, αναπτύσσεται εδώ για πρώτη φορά επιστημονικά».

Ετσι ξεκινά ένα άρθρο παρουσίασης της έκδοσης του πρώτου τόμου του «Κεφαλαίου» από τον Φρ. Ενγκελς, στο φύλλο της 21ης Μάρτη 1868 της εφημερίδας «Demokratisches Wochenblatt», που εξέδιδε ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ.

Δεν ήταν παρά ένας τόσο δα στρατουδάκος

                Τα απομεινάρια μιας Νατοϊκής στρατιάς

Ο Οβελίξ έκανε συλλογή από κράνη, μετά από τις μπούφλες που μοίραζε στους Ρωμαίους. Οι κομμουνιστές μπορεί να μην έχουν μαγικό ζωμό, έχουν όμως τη δική τους συλλογή από σουβενίρ, από τις συγκρούσεις με τις Νατοϊκές στρατιές που εφορμούσαν στη Γιουγκοσλαβία. Και αυτό είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον έκθεμα της φετινής θεματικής έκθεσης, με τίτλο:

Φεστιβάλ της ΚΝΕ χωρίς συζητήσεις;


Συζήτηση στο Στέκι Νέων Εργαζομένων

Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Στέκι Νέων Εργαζομένων, με θέμα «Απλήρωτη εργασία, χαμηλοί μισθοί, εργασιακή περιπλάνηση: Μονόδρομος ή μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα;».

Μίλησαν ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και ο Πάνος Ζάχαρης, σκιτσογράφος -

Η αλήθεια για την μάχη του Μελιγαλά


Έπειτα από 3ήμερο σκληρό αγώνα κατά των ταγματασφαλιτών, 15/9/1944, οι δυνάμεις του 8ου και 9ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, μαζί με τον εφεδρικό ΕΛΑΣ Μεσσηνίας, απελευθερώνουν τη κωμόπολη του Μελιγαλά, στην οποία είχαν ταμπουρωθεί σχεδόν 1.000 ταγματασφαλίτες σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την απελευθέρωση της Μεσσηνίας από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Πλήθος κόσμου και στις εκδηλώσεις της τρίτης ημέρας


Πλήθος κόσμου κατέκλυσε και το Σάββατο το χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά», για τις εκδηλώσεις της τρίτης ημέρας του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Μετά τη χθεσινή κοσμοσυρροή, που αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, αντίστοιχος ήταν και ο αριθμός των επισκεπτών του Σαββάτου.

Ιδρύεται η ΚΝΕ "Τέκνο της ανάγκης"


Ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, η ΚΝΕ, 15/9/1968

Η ίδρυση της ΚΝΕ

Με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Αύγουστο του 1968 ιδρύεται η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας - ΚΝΕ.

Η ίδρυσή της πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας.