Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Γαλάτεια Καζαντζάκη


Η Γαλάτεια Καζαντζάκη, γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1881. Έφυγε από τη ζωή στις 17 του Νοέμβρη 1962.

Ηταν το πρώτο παιδί της οικογένειας του Στυλιανού Αλεξίου και της Ειρήνης Ζαχαριάδη. 
Αδέρφια της ήταν οι Ραδάμανθυς, Λευτέρης και Ελλη Αλεξίου.

 Η Κομμουνίστρια, η λογοτέχνις, η γυναίκα

Κορυφαία μορφή ανάμεσα στις προδρομικές μορφές της ελληνικής

Είναι το νούμερο 8, την ξέρουν όλοι με αυτό


   Μέρες που είναι, είπαμε να πιάσουμε λίγο και άλλον έναν πολύ διαδεδομένο αστικό μύθο που επαναλαμβάνεται εν χορώ, από σχετικούς και άσχετους, κάθε χρόνο τέτοιες μέρες.
   Αυτός δεν είναι άλλος από την περίφημη «Πανσπουδαστική νο8», μέσω της οποίας η ΚΝΕ καταδίκασε υποτίθεται, την κατάληψη του Πολυτεχνείου σαν έργο προβοκατόρων. Συμπυκνωμένη (γιατί με το πέρασμα των χρόνων προστίθεται συνεχώς και περισσότερη σάλτσα) αυτήν την άποψη μπορούμε να την βρούμε εκτός από τις διάφορες ανιστόριτες γκρούπες της

Μια από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές πορείες των τελευταίων ετών

Στο Άγαλμα Βενιζέλου ολοκληρώθηκε μια από τις μεγαλύτερες αντιιμπεριαλιστικές πορείες των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο του φετινού 46ου εορτασμού του Πολυτεχνείου, όπως χαρακτηρίστηκε από τους διοργανωτές, η αποψινή στη Θεσσαλονίκη.

Η μεγαλειώδης πορεία πριν καταλήξει στο Άγαλμα Βενιζέλου πέρασε από το αμερικανικό προξενείο όπου σαν βροχή έπεφταν τα

Καταθέσεις στεφάνων


Στεφάνια στο μνημείο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, κατέθεσαν σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ, ταυτόχρονα, στην είσοδο της σχολής, συγκεντρωμένα μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έπαλλαν την ατμόσφαιρα με συνθήματα.

Το στεφάνι του ΚΚΕ κατέθεσε η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και

Όλοι στη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία


 Νοέμβρης 1973 / Νοέμβρης 2019

 Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης μας:

• Την Κυριακή 17 Νοέμβρη, στις 17.00 στο Πολυτεχνείο, στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο, που

ΚΚΕ ΚΝΕ: υλικά από την αντιδικτατορική πάλη

Ο τετρασέλιδος «ΟΔΗΓΗΤΗΣ» με ημερομηνία Νοέμβρης 1973, η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ με ημερομηνία «16 του Νοέμβρη 1973»

«Η ΕΣΑ υπό την διεύθυνση του Ιωαννίδη απειλεί ότι ‘θα πιει το αίμα’ των κρατουμένων πατριωτών. Το καθεστώς του πρωτοδικτάτορα Παπαδόπουλου κλονίστηκε ανεπανόρθωτα. Το αίμα των εκατοντάδων πατριωτών υπονόμευσε το καθεστώς και γι’ αυτό έπρεπε να αλλάξει κάτι. Έτσι σκηνοθετήθηκε η νέα δήθεν ‘επέμβαση’ του στρατού, υπό την πρωτοκαθεδρία του αρχιβασανιστή Ιωαννίδη και τέως αρχιστρατοδίκη Γκιζίκη. Δεν πρόκειται για καινούργια

Εδω πολυτεχνειο


...Ωρα 2.50, ξημερώματα του Σαββάτου 17 Νοέμβρη. Ο επικεφαλής αξιωματικός με μια κίνηση του χεριού του, δίνει την εντολή να ξεκινήσει το τανκ.
   Η πόρτα πέφτει και το τανκ συνεχίζει την πορεία του φτάνοντας μέχρι τις σκάλες του κτιρίου «Αβέρωφ».

  Μαζί του μπαίνουν ασφαλίτες και άντρες των ΛΟΚ. Πέφτουν πυροβολισμοί. Υπάρχουν φαντάροι που βοηθούν τους φοιτητές να φύγουν, αλλά στις εξόδους τούς περιμένουν ασφαλίτες.

Συνέντευξη του χειριστή του άρματος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου


Ένα από τα εμβληματικότερα πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ο κ. Α. Σκευοφύλαξ. Ο χειριστής του τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου
του δημοσιογράφου Κώστα Χατζίδη
Ένα από τα εμβληματικότερα πρόσωπα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δεν θα μπορούσε παρά να είναι και ο Α. Σκευοφύλαξ. Ο χειριστής του τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου.

Υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο;


Ακόμα κι η χούντα απαντούσε «Ναι»

Φτάσαμε να συζητάμε ακόμα κι αυτό. Η φασιστική συνήθεια της ηλίθιας εμμονής σε φήμες που μπορούν να τις πιστεύουν μόνο homus chrisavgulus trampucenchis (βγαίνει και από το Τραμπ και από το τραμπούκος). «Η γη είναι επίπεδη», «τα εμβόλια σκοτώνουν», «οι πρόσφυγες θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας», «οι Αμερικάνοι δεν πήγαν στο φεγγάρι» και «στο πολυτεχνείο δεν είχε νεκρούς».

17 Νοέμβρη 1973


Αντιιμπεριαλιστικός ξεσηκωμός με επίκαιρα οράματα

Ο μεγάλος ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου με τη συμμετοχή εργαζομένων και φοιτητών, στις 17 Νοέμβρη 1973, αποτελεί μια ακόμη χρυσή σελίδα στους αγώνες των ελληνικού λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστές. Σελίδα που γράφτηκε με αίμα και αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού. Αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, ενάντια και στην ξενοκίνητη, τότε, χούντα.

Η ίδρυση του ΚΚΕ

«Σπλάχνο των σπλάχνων» της εργατικής τάξης της Ελλάδας


Στις 17-23 του Νοέμβρη 1918, συνέρχεται στον Πειραιά, στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμόπλοιων, το Α’ Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο, ιδρυτικό του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ), που το 1924 μετονομάστηκε σε ΚΚΕ.